Monori Szabolcs: Nyugdíj [Képalá]

Képalá |

Igaza van az asszonynak, vén bolond vagyok. Nem kellene már dolgoznom. Pláne nem koncerten. Boltban, butikban, drogériában esetleg. Hiába van erőm, ha nem jók a reflexeim. Tíz éve nem tudott volna így meglepni egy részeg kölyök. Mire észbe kaptam, már villant a penge. Még jó, hogy nem hatolt mélyre! Bele sem merek gondolni, mi történik, ha a haverjai nem rángatják el onnan.

A klubtulajdonost sem értem. Minek kér biztonsági őrt, ha letiltja a jegyellenőrzésnél a motozást? Ha akkor átkutathatom a zsebeit, nincs baj.

Még mindig látom a dühödt tekintetét, és a rám öltött, véres nyelvét. Pedig normális hangon kértem, hogy ne vaduljon. Nem lehetett több húsznál. Épp, mint az unokám. Ő is ezt az erőszakos, durva zenét hallgatja. Mire föl ez az indulat ebben a generációban, ki tudja. Se háborút, se forradalmat nem kellett átélniük…

Milyen nyugodt és békés volt mindenki tavaly Csíksomlyón, a pápalátogatáskor. Bár olyan hangulat uralkodna az egész világban! Persze, sok testőr vette körül Őszentségét, de ki akarta volna bántani? Ott nem voltak dühödt punkok. Bizony sokat tanulhatnának egy ilyen zarándoklatból.

A lényeg, hogy gyógyul a sebem, és lassan megnyugszom. Mit hoz a jövő, milyen lesz a világ, ki tudja. Nyugdíjas vagyok, dolgoztam eleget, most már pihennem kell! Különben is, mindig itt volt a legjobb, a Dunánál, a családdal.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Rozán Eszter: Azért is! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pataki Anett: Ahogy a víz mosta [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.