Ruder Jana: Égig szálló sóhajtás... [Képalá]

Képalá |

Gyönyörű volt a kert. Tele nyíló futórózsákkal. Az éjszakai zivatar, hagyott némi nyomot, de csend volt itt, szinte bántó csend. A sziklakert kövén ülve, arcát a tenyerébe temetve sírt.  Azt mondták az orvosok, kevés az esély arra, hogy az apja felgyógyuljon a májműtétet követően. Nem bírta elviselni, hogy ez megtörténhet, hisz az édesanyja is alig két éve ment el, a fájdalom még nem csitult el a lelkében, és most apa is…  
Kergetőztek benne az emlékek, amit a szülői házban élt át. Gondolataiból, a madáritatóban fürdő gerle hangja ébresztette fel. Mozdulatlanul figyelte, ahogyan a gerle boldogan lubickolt a vízben. Pár másodpercig nézte, aztán hirtelen felállt, mint akinek valami nagyon fontos jutott az eszébe.  A gerle ijedten röppent tovább…
Három héttel később, egy fonott karosszéket helyezett a Balaton vízébe, a partközelbe. Édesapja egy nagy szomorúfűzfa alatt figyelte a fia ténykedését, de nem szólt semmit, szemében egy apró könnycsepp jelent meg.  A férfi az ölébe vette az apját, és a vízbe gázolva a karosszékbe ültette. 
 -   Emlékszel Édesapám?  Amikor gyerek voltam, egyszer itt nyaraltunk. Az a fűzfa, még egészen kicsi volt és te azt mondtad akkor, ha valaha beteg lennél, ide hozzanak el. Mert itt egészen biztosan felgyógyulnál.  Kicsit a vízben, kicsit a parton, itt a fűzfa alatt, kicsit a házban,  s én itt leszek veled. 
Az idős férfi arcára kiült a mosoly. Szemével a vizet pásztázva gyönyörködött a szelíd hullámok simogatásában, hallotta a távoli hegyek, égig szálló sóhajtását.   Mélyen szívta magába a levegőt, aztán a fiára nézett.
-  Emlékszem, fiam… 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Monori Szabolcs: Nyugdíj [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rozán Eszter: Azért is! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pataki Anett: Ahogy a víz mosta [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv