Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Képalá |

Érzem a hullámzást. Kellemes, ahogy átfolyik rajtam a világ. Víz, fény, benyomások, érzetek jönnek és mennek. Testetlen vagyok, nem képezek akadályt; csak ülök és figyelek. Hagyom, és ha akarnám, se tudnám megállítani az áramlást. Feloldódtam a hullámokban, a részükké lettem, már nem vagyok én, nem vagyok senki. Nincs, aki ellenálljon, és nincs, aminek: magam vagyok a hullám.

Nincsenek tárgyak, nincsenek élők, csak a hullámzás van. Elmosódnak a képzelt határok, a parti fák ugyanúgy a hullámok részei, mint a víz. Nincs kemény és nincsen lágy, nincsen szék és nincsen láb. Csak ülök és figyelek. Könnyű, szabad, lebegős érzés.

Az imént végignéztem, ahogy a napkorong belebukik, beleoldódik a vízbe. Lassan eggyé vált a hullámokkal, sugaraival vörösre színezte azokat, majd ahogy merült el, a színezés visszahúzódott és lassan eltűnt. Végül csak a látóhatáron maradt némi vörös vízfesték, mostanra pedig az is feloldódott.

Pillanatnyi csend áll be, mintha a hullámzás is abbamaradna. Nem akarom, hogy abbamaradjon, nem akarok visszatérni ide. Nem akarom az estét, a fájdalmat, a gép zúgását, ahogy löki, nyomja át rajtam a vizet. Karjaimmal a szék karfáitól remélnék támaszt, lábujjaim görcsösen markolnak az iszapba.

Gyűlölöm az egész eljárást, ahogy elveszi az akaratom és tárggyá alacsonyít a szerkezet, egy csővé, melybe bele lehet préselni a folyadékot az egyik végén és kitolni a másikon. Megállíthatatlanul ömlik át rajtam a víztömeg nap mint nap. Csak ülök a kínban, és várom a végét.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölös-Marton Zsófia: Végül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Czeiner-Szücs Anita: Lesz [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.