Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Képalá |

Érzem a hullámzást. Kellemes, ahogy átfolyik rajtam a világ. Víz, fény, benyomások, érzetek jönnek és mennek. Testetlen vagyok, nem képezek akadályt; csak ülök és figyelek. Hagyom, és ha akarnám, se tudnám megállítani az áramlást. Feloldódtam a hullámokban, a részükké lettem, már nem vagyok én, nem vagyok senki. Nincs, aki ellenálljon, és nincs, aminek: magam vagyok a hullám.

Nincsenek tárgyak, nincsenek élők, csak a hullámzás van. Elmosódnak a képzelt határok, a parti fák ugyanúgy a hullámok részei, mint a víz. Nincs kemény és nincsen lágy, nincsen szék és nincsen láb. Csak ülök és figyelek. Könnyű, szabad, lebegős érzés.

Az imént végignéztem, ahogy a napkorong belebukik, beleoldódik a vízbe. Lassan eggyé vált a hullámokkal, sugaraival vörösre színezte azokat, majd ahogy merült el, a színezés visszahúzódott és lassan eltűnt. Végül csak a látóhatáron maradt némi vörös vízfesték, mostanra pedig az is feloldódott.

Pillanatnyi csend áll be, mintha a hullámzás is abbamaradna. Nem akarom, hogy abbamaradjon, nem akarok visszatérni ide. Nem akarom az estét, a fájdalmat, a gép zúgását, ahogy löki, nyomja át rajtam a vizet. Karjaimmal a szék karfáitól remélnék támaszt, lábujjaim görcsösen markolnak az iszapba.

Gyűlölöm az egész eljárást, ahogy elveszi az akaratom és tárggyá alacsonyít a szerkezet, egy csővé, melybe bele lehet préselni a folyadékot az egyik végén és kitolni a másikon. Megállíthatatlanul ömlik át rajtam a víztömeg nap mint nap. Csak ülök a kínban, és várom a végét.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölös-Marton Zsófia: Végül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Czeiner-Szücs Anita: Lesz [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.