Rácz Roland: Idő [Képalá]

Képalá |

– Mennyi időm van még? Hányszor láthatlak még benneteket? – apa az elmúlt két nyáron, a születésnapján ezt a két kérdést tette fel magának. A tóparti nyaralóba hívott minket minden alkalommal, mert a családja után, ezt a helyet szerette a legjobban. A nyaralót, amiért annyit dolgozott. Azt mondta itt szabadnak érzi magát.

Gyerekkorunkban – apával és az öcsémmel – napokat töltöttünk pecázással a tóparton. Sokszor eredménytelenül, mi mégis szerettük. Ha nem volt kapás és rossz kedvünk támadt, mindig azt mondta, hogy nem a hal a lényeg. Kétkedve fogadtuk ezt a véleményt, de nem szálltunk vitába.

Egyszer nagy hal akadt a horgomra. Perceken át küzdöttem érte, mégis elúszott. Akkor szomorú lettem. Sírtam is. Annyira keservesen, hogy még az öcsém is elpityeredett. Ekkor apa odalépett hozzám és a horgász székemmel együtt felemelt és beültetett a tóba, majd egy pillanattal később az öcsémet is.

– Mondtam már, hogy nem a hal a lényeg! Hanem az idő, amíg együtt lehetünk! – a sírásunk rögtön abbamaradt és csak nevettünk még a vászon székünk teljesen elázott.

Évek teltek el. Apa lettem. Az öcsém is. Apánkból pedig, ősz hajú nagypapa, aki továbbra is rajongásig szereti a családját és a tóparti házat, ahol már az unokáit teszi székestül a vízbe.

Két éve megbetegedett. Többször műtötték. A nyári születésnapjain egyre ritkábban játszott az unokáival. Öcsémmel együtt hiába győzködtük, pecázni sem akart velünk. 

– Túl beteg vagyok hozzá! – csattant fel.

Végül meguntuk az önsajnálatát és megragadtuk két oldalról a fonott széket amiben betegen üldögélt – és a vízbe vittük, mint ahogy ő tette velünk annak idején.

– Tudod apa már megtanultuk! Az idő a lényeg, amíg együtt lehetünk!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pölös-Marton Zsófia: Végül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Czeiner-Szücs Anita: Lesz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bukovenszki-Nagy Eszter: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet