Czeiner-Szücs Anita: Lesz [Képalá]

Képalá |

Te márpedig látni fogod, hogyan úszik a lányod a folyóban. Ott akarsz lenni a családdal. Ott, a Dunánál. Megoldjuk valahogy! Igaz, Anyus? Te nem maradsz ki még egy nyárból. Nem és nem! 

Mindig ez az elszántság hajtott előre. Nekünk meg több se kellett, összeszedtük a legfontosabbakat: kötszerek, törölközők, telefonba mentve a doktor száma. Azt a böhöm karosszéket meg már kínunkban röhögve szuszakoltuk be a hátsó ülésre – alig akart beférni a Skodába. A mama az ablakban könyökölve nézte a jelentet. Nem értette, mi olyan vicces ezen, de amikor csóválni is kezdte a fejét, mi csak még hangosabban nevettünk. Együtt. Hárman. 

Azt mondtad, inkább a lassú, de egyenletes úton menjünk, mert most jön valami front. Fáj. Azon mentünk. A forgalmat figyeltem, ti meg a Kádár-rendszerről beszélgettetek a hátsó ülésen. De rég láttad a Dunát – dünnyögted aztán a parton, és kérted, hogy nézzem meg, hol alig észrevehető a sodrás. Erre nem is gondoltam, de te igen. Te mindig mindenre gondolsz. A lányod kézen fogva vezetett a székig, mondtad neki, hogy olvastál egy kutatásról. És akkor lefröcséltük a térded a lábtempóinkkal. Nézted a villanásainkat a vízben, ott voltál a hullámzó kacajokban. A szélnek suttogtad el a mondat végét: lesz gyógyszer. Lesz! 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bukovenszki-Nagy Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Krupa Sándor: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dávid Réka: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!