Czeiner-Szücs Anita: Lesz [Képalá]

Képalá |

Te márpedig látni fogod, hogyan úszik a lányod a folyóban. Ott akarsz lenni a családdal. Ott, a Dunánál. Megoldjuk valahogy! Igaz, Anyus? Te nem maradsz ki még egy nyárból. Nem és nem! 

Mindig ez az elszántság hajtott előre. Nekünk meg több se kellett, összeszedtük a legfontosabbakat: kötszerek, törölközők, telefonba mentve a doktor száma. Azt a böhöm karosszéket meg már kínunkban röhögve szuszakoltuk be a hátsó ülésre – alig akart beférni a Skodába. A mama az ablakban könyökölve nézte a jelentet. Nem értette, mi olyan vicces ezen, de amikor csóválni is kezdte a fejét, mi csak még hangosabban nevettünk. Együtt. Hárman. 

Azt mondtad, inkább a lassú, de egyenletes úton menjünk, mert most jön valami front. Fáj. Azon mentünk. A forgalmat figyeltem, ti meg a Kádár-rendszerről beszélgettetek a hátsó ülésen. De rég láttad a Dunát – dünnyögted aztán a parton, és kérted, hogy nézzem meg, hol alig észrevehető a sodrás. Erre nem is gondoltam, de te igen. Te mindig mindenre gondolsz. A lányod kézen fogva vezetett a székig, mondtad neki, hogy olvastál egy kutatásról. És akkor lefröcséltük a térded a lábtempóinkkal. Nézted a villanásainkat a vízben, ott voltál a hullámzó kacajokban. A szélnek suttogtad el a mondat végét: lesz gyógyszer. Lesz! 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bukovenszki-Nagy Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Krupa Sándor: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dávid Réka: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.