Rozán Eszter: Azért is! [Képalá]

Képalá |

Abban az évben elmaradt a nyár. Esett az eső, hideg szél fújt, a hőmérséklet csak ritkán emelkedett húsz fok fölé. Az üdülőhelyen alig páran lézengtek, a strandok üresen árválkodtak, a lángossütők előtt sem álltak tömött sorban az emberek. A bátrabbak esőkabátban cuppogtak a sáros utakon. Apa is vágyott Füred után, folyton azt mondogatta, de jó lenne elmenni egy kicsit. Néha becsapott az időjárás, röpke időre előbújt a nap, hogy aztán újra elvonuljon a komor felhők mögé. Izgatottan figyeltük a meteorológiai előrejelzést, azt ígérték, hogy a következő hétre javulni fog, ami végül sosem következett be. 
Aztán eljött a szeptember a maga bágyadt napsugarával, és bepótolta, amit a nyáron elmulasztott.
– A hétvégén megyünk! – mosolygott rám apa. – Keresd elő a fürdőruhádat!
Egész héten készülődtünk, anya piskótát sütött, elkért az iskolából, hogy tovább maradhassunk.
Már összekészítettük az útitáskánkat, amikor apa rosszul lett. Kórházba vitték, megoperálták, lassan lábadozott, közben Füredről ábrándozott, a tudat tartotta benne a lelket, hogy nemsokára odamehet. 
– Szó sem lehet róla! – jelentette ki az orvos. – Ilyen legyengült állapotban életveszélyes az utazás. 
Szomorúan vettük tudomásul, apa tekintetéből eltűnt a bizakodás, romlani kezdett az állapota, nem beszélt többet Füredről.  
– Azért is elmegyünk! – mondta anya egy szombat reggelen.
– De hogyan, amikor felállni sem tudok? És mit akarsz azzal a székkel?
Anya diadalmasan válaszolt:
– Majd meglátod! 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pataki Anett: Ahogy a víz mosta [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!