Rozán Eszter: Azért is! [Képalá]

Képalá |

Abban az évben elmaradt a nyár. Esett az eső, hideg szél fújt, a hőmérséklet csak ritkán emelkedett húsz fok fölé. Az üdülőhelyen alig páran lézengtek, a strandok üresen árválkodtak, a lángossütők előtt sem álltak tömött sorban az emberek. A bátrabbak esőkabátban cuppogtak a sáros utakon. Apa is vágyott Füred után, folyton azt mondogatta, de jó lenne elmenni egy kicsit. Néha becsapott az időjárás, röpke időre előbújt a nap, hogy aztán újra elvonuljon a komor felhők mögé. Izgatottan figyeltük a meteorológiai előrejelzést, azt ígérték, hogy a következő hétre javulni fog, ami végül sosem következett be. 
Aztán eljött a szeptember a maga bágyadt napsugarával, és bepótolta, amit a nyáron elmulasztott.
– A hétvégén megyünk! – mosolygott rám apa. – Keresd elő a fürdőruhádat!
Egész héten készülődtünk, anya piskótát sütött, elkért az iskolából, hogy tovább maradhassunk.
Már összekészítettük az útitáskánkat, amikor apa rosszul lett. Kórházba vitték, megoperálták, lassan lábadozott, közben Füredről ábrándozott, a tudat tartotta benne a lelket, hogy nemsokára odamehet. 
– Szó sem lehet róla! – jelentette ki az orvos. – Ilyen legyengült állapotban életveszélyes az utazás. 
Szomorúan vettük tudomásul, apa tekintetéből eltűnt a bizakodás, romlani kezdett az állapota, nem beszélt többet Füredről.  
– Azért is elmegyünk! – mondta anya egy szombat reggelen.
– De hogyan, amikor felállni sem tudok? És mit akarsz azzal a székkel?
Anya diadalmasan válaszolt:
– Majd meglátod! 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pataki Anett: Ahogy a víz mosta [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!