J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

Képalá |

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Milyen igaz! Ahogy elfolynak a nagy egészet alkotó vízcseppek, és már soha nem térnek vissza, úgy folyik el az élet is. A pillanatok, a percek, órák, napok végtelen változása, lüktetése mind, mind soha vissza nem térő részecskéi a nagy egésznek. Elmúlnak és soha nem térnek vissza. Minden változik, és ez fáj. A vízben, mint egy folytonosan mozgó tükörben, végignézem életem egész folyamát. Miért nem tudom megállítani a boldog szakaszoknál? Jó volna visszahozni ami szép volt, az örömöket, az egészséget, a meghittséget, barátságokat, szerelmeket, a pici gyermekek világra csodálkozó tekintetét, csillogó szemét, nyakamra fonódó puha kis karját. Legszívesebben utánuk szaladnék, hogy örökké bennük élhessek, de oly gyorsan zajlik a víz, múlik az idő. Valahogy mégis meg kellene állítanom! Először engedném, hogy a hullámokkal elússzon minden rossz, minden fájdalom, a sebzettségek, csalódások, félelmek hínáros, fojtó gubancai. Aztán gátat építhetnék, hogy a jó ne folyjon el, álljon meg az idő ott, ahol én akarom, hogy a víztükör sima legyen, és végre megszülethessen bennem a béke, amikor belenézek! Lábam indulna, hogy még egyszer és újra belelépjen ugyanabba a folyóba, mégsem tudok megmozdulni, valami fogva tart, valami leláncol. Talán a múlt. Nem tehetek mást, elsiratom ami volt, és teret adok annak, ami jön. A gondolataim képesek szabadon szárnyalni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.