J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

Képalá |

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Milyen igaz! Ahogy elfolynak a nagy egészet alkotó vízcseppek, és már soha nem térnek vissza, úgy folyik el az élet is. A pillanatok, a percek, órák, napok végtelen változása, lüktetése mind, mind soha vissza nem térő részecskéi a nagy egésznek. Elmúlnak és soha nem térnek vissza. Minden változik, és ez fáj. A vízben, mint egy folytonosan mozgó tükörben, végignézem életem egész folyamát. Miért nem tudom megállítani a boldog szakaszoknál? Jó volna visszahozni ami szép volt, az örömöket, az egészséget, a meghittséget, barátságokat, szerelmeket, a pici gyermekek világra csodálkozó tekintetét, csillogó szemét, nyakamra fonódó puha kis karját. Legszívesebben utánuk szaladnék, hogy örökké bennük élhessek, de oly gyorsan zajlik a víz, múlik az idő. Valahogy mégis meg kellene állítanom! Először engedném, hogy a hullámokkal elússzon minden rossz, minden fájdalom, a sebzettségek, csalódások, félelmek hínáros, fojtó gubancai. Aztán gátat építhetnék, hogy a jó ne folyjon el, álljon meg az idő ott, ahol én akarom, hogy a víztükör sima legyen, és végre megszülethessen bennem a béke, amikor belenézek! Lábam indulna, hogy még egyszer és újra belelépjen ugyanabba a folyóba, mégsem tudok megmozdulni, valami fogva tart, valami leláncol. Talán a múlt. Nem tehetek mást, elsiratom ami volt, és teret adok annak, ami jön. A gondolataim képesek szabadon szárnyalni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.