J. Simon Aranka: Minden változik [Képalá]

Képalá |

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Milyen igaz! Ahogy elfolynak a nagy egészet alkotó vízcseppek, és már soha nem térnek vissza, úgy folyik el az élet is. A pillanatok, a percek, órák, napok végtelen változása, lüktetése mind, mind soha vissza nem térő részecskéi a nagy egésznek. Elmúlnak és soha nem térnek vissza. Minden változik, és ez fáj. A vízben, mint egy folytonosan mozgó tükörben, végignézem életem egész folyamát. Miért nem tudom megállítani a boldog szakaszoknál? Jó volna visszahozni ami szép volt, az örömöket, az egészséget, a meghittséget, barátságokat, szerelmeket, a pici gyermekek világra csodálkozó tekintetét, csillogó szemét, nyakamra fonódó puha kis karját. Legszívesebben utánuk szaladnék, hogy örökké bennük élhessek, de oly gyorsan zajlik a víz, múlik az idő. Valahogy mégis meg kellene állítanom! Először engedném, hogy a hullámokkal elússzon minden rossz, minden fájdalom, a sebzettségek, csalódások, félelmek hínáros, fojtó gubancai. Aztán gátat építhetnék, hogy a jó ne folyjon el, álljon meg az idő ott, ahol én akarom, hogy a víztükör sima legyen, és végre megszülethessen bennem a béke, amikor belenézek! Lábam indulna, hogy még egyszer és újra belelépjen ugyanabba a folyóba, mégsem tudok megmozdulni, valami fogva tart, valami leláncol. Talán a múlt. Nem tehetek mást, elsiratom ami volt, és teret adok annak, ami jön. A gondolataim képesek szabadon szárnyalni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]