Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

Képalá |

– Hol van a Papa? – kérdezte Misi, a legkisebb fiam. 

– Ahol mindig – mondtam. Apus úszó volt, de lesérült. Soha nem tudott elszakadni a víztől. A gyerekeket minden nyáron elhozzuk egy hétre a ,,Papa-Mama táborba". Anyuék meg vannak győződve róla, hogy nekünk is jár egy hét pihenés. 

Misi lerohant a partra. Utánamentem. Apám ott ült a bokáig érő vízben és éppen az unokájával veszekedett, hogy miért nem megy be hozzá köszönni. Misi víziszonyos, mivel beleesett a vízbe, amikor még kicsi volt. Apusnak ez a legnagyobb fájdalma. Természetesen csak azért, mert nem volt ott, amikor Misi majdnem megfulladt. Nem akarja őt megérteni. Hogy lehet pont neki, – aki a fél életét a vízben töltötte – víziszonyos az unokája? 

Ebédre kijött a vízből, de alig evett. Ma egyhetes a hír, hogy meg fog halni. Csak ült, nem szólt semmit. Próbálta kerülni, hogy szóba hozzuk, hogy már semmi sem a régi. Miután megbeszéltük az összes elcsépelt témát, ő visszament a vízbe. 

Utánarohantam.

– Miért nem veszed be a gyógyszereidet? 

– Nem hiszek az orvostudományban!

– Akkor miben hiszel?

– Abban hiszek, hogy hiszek.

Annyira felidegesített, hogy otthagytam. Nem bírtam elviselni, hogy ennyire nem törődik magával. Nem lehet ilyen önző; a halála nekünk fog jobban fájni! Akkor láttam utoljára. Meg kellett volna kérdeznem, hogy pontosan mit jelentett az utolsó mondata. Hogy miben hisz? 

Misi a temetés napján lement a tóhoz, ahol Apus ült régen. Bement a vízbe, talán bizonyítani akart. Víziszonyos volt, nem tudott úszni… 

Mondtam neki, hogy ne, de ő azt mondta, hogy a papa majd vigyáz rá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!