Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

Képalá |

– Hol van a Papa? – kérdezte Misi, a legkisebb fiam. 

– Ahol mindig – mondtam. Apus úszó volt, de lesérült. Soha nem tudott elszakadni a víztől. A gyerekeket minden nyáron elhozzuk egy hétre a ,,Papa-Mama táborba". Anyuék meg vannak győződve róla, hogy nekünk is jár egy hét pihenés. 

Misi lerohant a partra. Utánamentem. Apám ott ült a bokáig érő vízben és éppen az unokájával veszekedett, hogy miért nem megy be hozzá köszönni. Misi víziszonyos, mivel beleesett a vízbe, amikor még kicsi volt. Apusnak ez a legnagyobb fájdalma. Természetesen csak azért, mert nem volt ott, amikor Misi majdnem megfulladt. Nem akarja őt megérteni. Hogy lehet pont neki, – aki a fél életét a vízben töltötte – víziszonyos az unokája? 

Ebédre kijött a vízből, de alig evett. Ma egyhetes a hír, hogy meg fog halni. Csak ült, nem szólt semmit. Próbálta kerülni, hogy szóba hozzuk, hogy már semmi sem a régi. Miután megbeszéltük az összes elcsépelt témát, ő visszament a vízbe. 

Utánarohantam.

– Miért nem veszed be a gyógyszereidet? 

– Nem hiszek az orvostudományban!

– Akkor miben hiszel?

– Abban hiszek, hogy hiszek.

Annyira felidegesített, hogy otthagytam. Nem bírtam elviselni, hogy ennyire nem törődik magával. Nem lehet ilyen önző; a halála nekünk fog jobban fájni! Akkor láttam utoljára. Meg kellett volna kérdeznem, hogy pontosan mit jelentett az utolsó mondata. Hogy miben hisz? 

Misi a temetés napján lement a tóhoz, ahol Apus ült régen. Bement a vízbe, talán bizonyítani akart. Víziszonyos volt, nem tudott úszni… 

Mondtam neki, hogy ne, de ő azt mondta, hogy a papa majd vigyáz rá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]