Kenyeres Boglárka: Mentőöv [Képalá]

Képalá |

– Hol van a Papa? – kérdezte Misi, a legkisebb fiam. 

– Ahol mindig – mondtam. Apus úszó volt, de lesérült. Soha nem tudott elszakadni a víztől. A gyerekeket minden nyáron elhozzuk egy hétre a ,,Papa-Mama táborba". Anyuék meg vannak győződve róla, hogy nekünk is jár egy hét pihenés. 

Misi lerohant a partra. Utánamentem. Apám ott ült a bokáig érő vízben és éppen az unokájával veszekedett, hogy miért nem megy be hozzá köszönni. Misi víziszonyos, mivel beleesett a vízbe, amikor még kicsi volt. Apusnak ez a legnagyobb fájdalma. Természetesen csak azért, mert nem volt ott, amikor Misi majdnem megfulladt. Nem akarja őt megérteni. Hogy lehet pont neki, – aki a fél életét a vízben töltötte – víziszonyos az unokája? 

Ebédre kijött a vízből, de alig evett. Ma egyhetes a hír, hogy meg fog halni. Csak ült, nem szólt semmit. Próbálta kerülni, hogy szóba hozzuk, hogy már semmi sem a régi. Miután megbeszéltük az összes elcsépelt témát, ő visszament a vízbe. 

Utánarohantam.

– Miért nem veszed be a gyógyszereidet? 

– Nem hiszek az orvostudományban!

– Akkor miben hiszel?

– Abban hiszek, hogy hiszek.

Annyira felidegesített, hogy otthagytam. Nem bírtam elviselni, hogy ennyire nem törődik magával. Nem lehet ilyen önző; a halála nekünk fog jobban fájni! Akkor láttam utoljára. Meg kellett volna kérdeznem, hogy pontosan mit jelentett az utolsó mondata. Hogy miben hisz? 

Misi a temetés napján lement a tóhoz, ahol Apus ült régen. Bement a vízbe, talán bizonyítani akart. Víziszonyos volt, nem tudott úszni… 

Mondtam neki, hogy ne, de ő azt mondta, hogy a papa majd vigyáz rá.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!