Megyeri Edit Tünde: Apám a vizben [Képalá]

Képalá |

Apám ül a vízben. Eddig semmi rendkívüli. Máskor is itt ült, éveken, évtizedeken át. Vajon hány éves lehetett, mikor először látta ezt a folyót és megmártózott benne? Erről semmit nem tudok. Nem tudom, hogy mikor tanult meg úszni, kitől és hogyan. Apám és a folyó mindig egyek voltak, mióta csak ismerem őket. Pedig egyszer valamikor ott volt közöttük biztosan az az első találkozás. Az életre szóló szerelem kezdete. 

Most ahogy itt ül a vízben azon tépelődöm, vajon mire gondol? Gondol-e bármire, vagy csak szemlélődik az unalomig ismert tájban? Fel lehet még ott fedezni valami újat, ahol a domborulatok és fuvallatok, illatok és fények mind a mieink? Mennyi év kell ahhoz, hogy összeforrjunk valamivel? 

Azt kellene gondolnom, hogy apám öreg és beteg. De ez soha nem jut eszembe róla. Apám nekem most is a legerősebb ember a világon, aki a vasat is elhajlítja rezzenéstelen arccal. Akinek a tenyerén állok, ő meg magasra emel a plafon felé, hogy egyensúlyozzak a végtelenben. Most még nem győzték le. Hetven év felett is ő a vasmarok, neki viszem a lekváros üveget, ha már mindenki feladta a harcot a kupakkal. 

A kórházban kokettálnak vele a doktornők és megjegyzik, hogy tíz évet is letagadhatna. A pirospozsgás fiatal orvos meg csak mosolyog, mikor apám minden újabb kórra azt mondja, hogy "nem baj, doktor úr, legyőzzük". Aztán legyőzik. 

Ha nem nézek lejjebb a szeménél, nem is látom, hogy zacskók és kábelek lógnak ki belőle. "Doktor Úr, legyőzzük!" "Hát, persze, de azért a gyógyszereket vegye be!"

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!