Megyeri Edit Tünde: Apám a vizben [Képalá]

Képalá |

Apám ül a vízben. Eddig semmi rendkívüli. Máskor is itt ült, éveken, évtizedeken át. Vajon hány éves lehetett, mikor először látta ezt a folyót és megmártózott benne? Erről semmit nem tudok. Nem tudom, hogy mikor tanult meg úszni, kitől és hogyan. Apám és a folyó mindig egyek voltak, mióta csak ismerem őket. Pedig egyszer valamikor ott volt közöttük biztosan az az első találkozás. Az életre szóló szerelem kezdete. 

Most ahogy itt ül a vízben azon tépelődöm, vajon mire gondol? Gondol-e bármire, vagy csak szemlélődik az unalomig ismert tájban? Fel lehet még ott fedezni valami újat, ahol a domborulatok és fuvallatok, illatok és fények mind a mieink? Mennyi év kell ahhoz, hogy összeforrjunk valamivel? 

Azt kellene gondolnom, hogy apám öreg és beteg. De ez soha nem jut eszembe róla. Apám nekem most is a legerősebb ember a világon, aki a vasat is elhajlítja rezzenéstelen arccal. Akinek a tenyerén állok, ő meg magasra emel a plafon felé, hogy egyensúlyozzak a végtelenben. Most még nem győzték le. Hetven év felett is ő a vasmarok, neki viszem a lekváros üveget, ha már mindenki feladta a harcot a kupakkal. 

A kórházban kokettálnak vele a doktornők és megjegyzik, hogy tíz évet is letagadhatna. A pirospozsgás fiatal orvos meg csak mosolyog, mikor apám minden újabb kórra azt mondja, hogy "nem baj, doktor úr, legyőzzük". Aztán legyőzik. 

Ha nem nézek lejjebb a szeménél, nem is látom, hogy zacskók és kábelek lógnak ki belőle. "Doktor Úr, legyőzzük!" "Hát, persze, de azért a gyógyszereket vegye be!"

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.