Megyeri Edit Tünde: Apám a vizben [Képalá]

Képalá |

Apám ül a vízben. Eddig semmi rendkívüli. Máskor is itt ült, éveken, évtizedeken át. Vajon hány éves lehetett, mikor először látta ezt a folyót és megmártózott benne? Erről semmit nem tudok. Nem tudom, hogy mikor tanult meg úszni, kitől és hogyan. Apám és a folyó mindig egyek voltak, mióta csak ismerem őket. Pedig egyszer valamikor ott volt közöttük biztosan az az első találkozás. Az életre szóló szerelem kezdete. 

Most ahogy itt ül a vízben azon tépelődöm, vajon mire gondol? Gondol-e bármire, vagy csak szemlélődik az unalomig ismert tájban? Fel lehet még ott fedezni valami újat, ahol a domborulatok és fuvallatok, illatok és fények mind a mieink? Mennyi év kell ahhoz, hogy összeforrjunk valamivel? 

Azt kellene gondolnom, hogy apám öreg és beteg. De ez soha nem jut eszembe róla. Apám nekem most is a legerősebb ember a világon, aki a vasat is elhajlítja rezzenéstelen arccal. Akinek a tenyerén állok, ő meg magasra emel a plafon felé, hogy egyensúlyozzak a végtelenben. Most még nem győzték le. Hetven év felett is ő a vasmarok, neki viszem a lekváros üveget, ha már mindenki feladta a harcot a kupakkal. 

A kórházban kokettálnak vele a doktornők és megjegyzik, hogy tíz évet is letagadhatna. A pirospozsgás fiatal orvos meg csak mosolyog, mikor apám minden újabb kórra azt mondja, hogy "nem baj, doktor úr, legyőzzük". Aztán legyőzik. 

Ha nem nézek lejjebb a szeménél, nem is látom, hogy zacskók és kábelek lógnak ki belőle. "Doktor Úr, legyőzzük!" "Hát, persze, de azért a gyógyszereket vegye be!"

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!