Barva Alexandra: Gumicsizma [Képalá]

Képalá |

Apám mindig is furcsa ember volt, furcsa dolgokkal. Valahogy még az is különösnek számított, hogy elvette anyámat. Ők voltak a tűz és a víz. Apám volt a víz. Szó szerint. Képtelen volt elszakadni a vízparttól - legalábbis egy bizonyos vízparttól. Még nyaralni sem mentünk máshova. „Az egész élet nyaralás ezen a helyen” - mondta. Tizennyolc éves voltam, amikor először eltölthettem pár napot a nagyvárosban. Felutaztam Budapestre és már nem is költöztem vissza. Engem a nyüzsgés vonzott, az élet. Talán azóta nőtt köztünk a távolság. Nem fizikailag. A lelkünkben. Emlékszem, mikor először vonszolta be a kedvenc székét a víz közepére. Szeptember eleje volt, akkor kezdtem az általános iskolát. Lehet, hogy korábban is csinálta, de én arra már nem emlékszem. Gumicsizmában és kisgatyában ült ott. Először azt gondoltam, megbolondult. Nem szólt egy szót sem, némán figyelte a víz csendes hullámzását. Ez a jelenet ismétlődött minden születésnapomnál, ballagásnál és amikor az első komoly barátomat bemutattam. Szegény srác, reszketett, mint a nyárfalevél. December volt. Apám meg kiült a csillagok alá, a víz közepére, gumicsizmában és rövidgyatyában, miután a fiú hazament. Már akkor sem érdekelte, hogy az orvosa szigorúan elrendelte, hogy ezt a szokásást felejtse el. Most harminc vagyok. Isten tudja, hányszor ült ott az évek alatt. Abban viszont biztos voltam, hogy ma is azon a helyen lesz. Elmondtam, hogy kisbabát várok. Egy dolog változott; nincs rajta gumicsizma.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóbel Zazi: Szép volt mind, és igaz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faludi Zsolt: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet