Germer Lilla: Apa [Képalá]

Képalá |

"Drága Apuka. Mindig mókázik. Ki kell találnia olyant, amivel másokat az őrületbe kerget. Ő az a szeleburdi szeretnivaló alak, aki minden játékban benne van, akivel csupa kacagás az élet. Kivéve, amikor valaki akadályozza őt az ötleteinek a megvalósításában. Akkor már nem nevet, pusztán a fogait csikorgatja, majd őrjöngve követeli azt, ami nem az övé. Utána meg a saját pocsolyájában dagonyázik.
Vicces, mert képtelenségeket valósít meg, irigylésreméltó a bátorsága. Az ő útját semmi sem gátolhatja meg. Magával ragadó az örvény, amit maga körül képez. Csak merjek az útban állni, nem is csak az útjában, s leránt a mélybe. Hiába tanultam, miként kell feljönni onnan, még mindig megütöm magam.
De megtanított úszni. Úszni az áramlattal szemben, dacolni a viharral. Hullámok verte hátam őrzi ezeket az emlékeket.
Haragudni egy gyermeki lélekre? Ugyan már, csak nézzenek az örömtől csillogó arcocskára, huncut mosolyára . Azonban ravaszság ez, a harcsa találékonysága, melytől rettegek, hogy ki lesz az újabb áldozata.
Nekem kellene megtanulni felhőtlen bolondozni? Mert különben az aggodalom, a gondolkodás a vízbe fojt? Lehet-e önfeledten lubickolni az élet habjaiban, miközben átgázolok másokon, levadászom a gyengébbet? Apuka, kérlek, válaszolj.
Sajnálom magunkat, mert az idő ellenünk dolgozik. Szeretném megérteni, hogy megbocsájthassak neki. Önön lelkiismeretem felzabálja tetemem. De talán már nem kell megértenem, csak elfogadnom. Nem kell megbocsájtanom, csak a mókázó férfit látnom."

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.