Germer Lilla: Apa [Képalá]

Képalá |

"Drága Apuka. Mindig mókázik. Ki kell találnia olyant, amivel másokat az őrületbe kerget. Ő az a szeleburdi szeretnivaló alak, aki minden játékban benne van, akivel csupa kacagás az élet. Kivéve, amikor valaki akadályozza őt az ötleteinek a megvalósításában. Akkor már nem nevet, pusztán a fogait csikorgatja, majd őrjöngve követeli azt, ami nem az övé. Utána meg a saját pocsolyájában dagonyázik.
Vicces, mert képtelenségeket valósít meg, irigylésreméltó a bátorsága. Az ő útját semmi sem gátolhatja meg. Magával ragadó az örvény, amit maga körül képez. Csak merjek az útban állni, nem is csak az útjában, s leránt a mélybe. Hiába tanultam, miként kell feljönni onnan, még mindig megütöm magam.
De megtanított úszni. Úszni az áramlattal szemben, dacolni a viharral. Hullámok verte hátam őrzi ezeket az emlékeket.
Haragudni egy gyermeki lélekre? Ugyan már, csak nézzenek az örömtől csillogó arcocskára, huncut mosolyára . Azonban ravaszság ez, a harcsa találékonysága, melytől rettegek, hogy ki lesz az újabb áldozata.
Nekem kellene megtanulni felhőtlen bolondozni? Mert különben az aggodalom, a gondolkodás a vízbe fojt? Lehet-e önfeledten lubickolni az élet habjaiban, miközben átgázolok másokon, levadászom a gyengébbet? Apuka, kérlek, válaszolj.
Sajnálom magunkat, mert az idő ellenünk dolgozik. Szeretném megérteni, hogy megbocsájthassak neki. Önön lelkiismeretem felzabálja tetemem. De talán már nem kell megértenem, csak elfogadnom. Nem kell megbocsájtanom, csak a mókázó férfit látnom."

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!