Germer Lilla: Apa [Képalá]

Képalá |

"Drága Apuka. Mindig mókázik. Ki kell találnia olyant, amivel másokat az őrületbe kerget. Ő az a szeleburdi szeretnivaló alak, aki minden játékban benne van, akivel csupa kacagás az élet. Kivéve, amikor valaki akadályozza őt az ötleteinek a megvalósításában. Akkor már nem nevet, pusztán a fogait csikorgatja, majd őrjöngve követeli azt, ami nem az övé. Utána meg a saját pocsolyájában dagonyázik.
Vicces, mert képtelenségeket valósít meg, irigylésreméltó a bátorsága. Az ő útját semmi sem gátolhatja meg. Magával ragadó az örvény, amit maga körül képez. Csak merjek az útban állni, nem is csak az útjában, s leránt a mélybe. Hiába tanultam, miként kell feljönni onnan, még mindig megütöm magam.
De megtanított úszni. Úszni az áramlattal szemben, dacolni a viharral. Hullámok verte hátam őrzi ezeket az emlékeket.
Haragudni egy gyermeki lélekre? Ugyan már, csak nézzenek az örömtől csillogó arcocskára, huncut mosolyára . Azonban ravaszság ez, a harcsa találékonysága, melytől rettegek, hogy ki lesz az újabb áldozata.
Nekem kellene megtanulni felhőtlen bolondozni? Mert különben az aggodalom, a gondolkodás a vízbe fojt? Lehet-e önfeledten lubickolni az élet habjaiban, miközben átgázolok másokon, levadászom a gyengébbet? Apuka, kérlek, válaszolj.
Sajnálom magunkat, mert az idő ellenünk dolgozik. Szeretném megérteni, hogy megbocsájthassak neki. Önön lelkiismeretem felzabálja tetemem. De talán már nem kell megértenem, csak elfogadnom. Nem kell megbocsájtanom, csak a mókázó férfit látnom."

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!