Germer Lilla: Apa [Képalá]

Képalá |

"Drága Apuka. Mindig mókázik. Ki kell találnia olyant, amivel másokat az őrületbe kerget. Ő az a szeleburdi szeretnivaló alak, aki minden játékban benne van, akivel csupa kacagás az élet. Kivéve, amikor valaki akadályozza őt az ötleteinek a megvalósításában. Akkor már nem nevet, pusztán a fogait csikorgatja, majd őrjöngve követeli azt, ami nem az övé. Utána meg a saját pocsolyájában dagonyázik.
Vicces, mert képtelenségeket valósít meg, irigylésreméltó a bátorsága. Az ő útját semmi sem gátolhatja meg. Magával ragadó az örvény, amit maga körül képez. Csak merjek az útban állni, nem is csak az útjában, s leránt a mélybe. Hiába tanultam, miként kell feljönni onnan, még mindig megütöm magam.
De megtanított úszni. Úszni az áramlattal szemben, dacolni a viharral. Hullámok verte hátam őrzi ezeket az emlékeket.
Haragudni egy gyermeki lélekre? Ugyan már, csak nézzenek az örömtől csillogó arcocskára, huncut mosolyára . Azonban ravaszság ez, a harcsa találékonysága, melytől rettegek, hogy ki lesz az újabb áldozata.
Nekem kellene megtanulni felhőtlen bolondozni? Mert különben az aggodalom, a gondolkodás a vízbe fojt? Lehet-e önfeledten lubickolni az élet habjaiban, miközben átgázolok másokon, levadászom a gyengébbet? Apuka, kérlek, válaszolj.
Sajnálom magunkat, mert az idő ellenünk dolgozik. Szeretném megérteni, hogy megbocsájthassak neki. Önön lelkiismeretem felzabálja tetemem. De talán már nem kell megértenem, csak elfogadnom. Nem kell megbocsájtanom, csak a mókázó férfit látnom."

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!