Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

Képalá |

Három nap lábadozás után apám zárójelentésében feketén-fehéren az áll: otthonába bocsátható. Sápadt arcát látva én azért néha elbizonytalanodom.

Reggel fél kilenckor már a parkolóban vagyunk. Sietve felakasztom a maszkom a belső visszapillantóra, oda, ahol néhány napja még egy kereszt lógott. Elindulunk. Lassan rájövök, mennyire nem ismerem már ezt a várost. Tíz év telt el azóta, hogy pályakezdő óvónőként inkább Londonba költöztem a biztos anyagi háttér reményében, amit majd családomnak biztosíthatok.

Most 35 éves vagyok. Gyermektelen, egyedülálló.

– Vigyél inkább a nyaralóhoz! – szólal meg apám hirtelen mellettem, véget vetve merengésemnek.

Megütközve nézek rá a piros lámpánál, hiszen anyám halála óta még csak a közelébe sem ment annak a háznak. Túl sok emlék köti oda.

Ahogy akarod – nyögöm ki végül.

Alig negyedóra autózás után megpillantom a régi parasztházat a mártélyi holtág partján, majd eszembe jut, milyen sok nyári vakációt töltöttem itt gyerekkoromban.

Most én hoztam ide apámat. Segítek neki bevinni a csomagokat.

– Hozd ki, kérlek, a régi rattan széket a sufniból! Hadd lógassam a lábam egy kicsit a folyóba, ha már idén tiltólistára került a strand! – hangzik csakhamar apám kérése.

További útmutatás azonban nem szükséges, hiszen, ha van valami, amit csukott szemmel is bármikor megtalálok ezen a portán, az apám kedvenc széke. Leteszem neki a folyópartra, majd visszamegyek a házhoz. Még vetek egy aggódó pillantást a folyó felé az ablakból, de aztán összeszedem magam és telefont ragadok.

– Üdvözlöm, Ilike! Elhoztam apámat a kórházból, de van egy kis változás... – kezdem a beszámolót a gondozónőnek.

Közben próbálom elnyomni fejemben a kérdést: Mi van, ha apám ez egyszer tényleg rászedett?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]