Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

Képalá |

Három nap lábadozás után apám zárójelentésében feketén-fehéren az áll: otthonába bocsátható. Sápadt arcát látva én azért néha elbizonytalanodom.

Reggel fél kilenckor már a parkolóban vagyunk. Sietve felakasztom a maszkom a belső visszapillantóra, oda, ahol néhány napja még egy kereszt lógott. Elindulunk. Lassan rájövök, mennyire nem ismerem már ezt a várost. Tíz év telt el azóta, hogy pályakezdő óvónőként inkább Londonba költöztem a biztos anyagi háttér reményében, amit majd családomnak biztosíthatok.

Most 35 éves vagyok. Gyermektelen, egyedülálló.

– Vigyél inkább a nyaralóhoz! – szólal meg apám hirtelen mellettem, véget vetve merengésemnek.

Megütközve nézek rá a piros lámpánál, hiszen anyám halála óta még csak a közelébe sem ment annak a háznak. Túl sok emlék köti oda.

Ahogy akarod – nyögöm ki végül.

Alig negyedóra autózás után megpillantom a régi parasztházat a mártélyi holtág partján, majd eszembe jut, milyen sok nyári vakációt töltöttem itt gyerekkoromban.

Most én hoztam ide apámat. Segítek neki bevinni a csomagokat.

– Hozd ki, kérlek, a régi rattan széket a sufniból! Hadd lógassam a lábam egy kicsit a folyóba, ha már idén tiltólistára került a strand! – hangzik csakhamar apám kérése.

További útmutatás azonban nem szükséges, hiszen, ha van valami, amit csukott szemmel is bármikor megtalálok ezen a portán, az apám kedvenc széke. Leteszem neki a folyópartra, majd visszamegyek a házhoz. Még vetek egy aggódó pillantást a folyó felé az ablakból, de aztán összeszedem magam és telefont ragadok.

– Üdvözlöm, Ilike! Elhoztam apámat a kórházból, de van egy kis változás... – kezdem a beszámolót a gondozónőnek.

Közben próbálom elnyomni fejemben a kérdést: Mi van, ha apám ez egyszer tényleg rászedett?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv