Szatmári Éva: Kis kitérő [Képalá]

Képalá |

Három nap lábadozás után apám zárójelentésében feketén-fehéren az áll: otthonába bocsátható. Sápadt arcát látva én azért néha elbizonytalanodom.

Reggel fél kilenckor már a parkolóban vagyunk. Sietve felakasztom a maszkom a belső visszapillantóra, oda, ahol néhány napja még egy kereszt lógott. Elindulunk. Lassan rájövök, mennyire nem ismerem már ezt a várost. Tíz év telt el azóta, hogy pályakezdő óvónőként inkább Londonba költöztem a biztos anyagi háttér reményében, amit majd családomnak biztosíthatok.

Most 35 éves vagyok. Gyermektelen, egyedülálló.

– Vigyél inkább a nyaralóhoz! – szólal meg apám hirtelen mellettem, véget vetve merengésemnek.

Megütközve nézek rá a piros lámpánál, hiszen anyám halála óta még csak a közelébe sem ment annak a háznak. Túl sok emlék köti oda.

Ahogy akarod – nyögöm ki végül.

Alig negyedóra autózás után megpillantom a régi parasztházat a mártélyi holtág partján, majd eszembe jut, milyen sok nyári vakációt töltöttem itt gyerekkoromban.

Most én hoztam ide apámat. Segítek neki bevinni a csomagokat.

– Hozd ki, kérlek, a régi rattan széket a sufniból! Hadd lógassam a lábam egy kicsit a folyóba, ha már idén tiltólistára került a strand! – hangzik csakhamar apám kérése.

További útmutatás azonban nem szükséges, hiszen, ha van valami, amit csukott szemmel is bármikor megtalálok ezen a portán, az apám kedvenc széke. Leteszem neki a folyópartra, majd visszamegyek a házhoz. Még vetek egy aggódó pillantást a folyó felé az ablakból, de aztán összeszedem magam és telefont ragadok.

– Üdvözlöm, Ilike! Elhoztam apámat a kórházból, de van egy kis változás... – kezdem a beszámolót a gondozónőnek.

Közben próbálom elnyomni fejemben a kérdést: Mi van, ha apám ez egyszer tényleg rászedett?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.