Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

Képalá |

A víz biztosan elmúlt évei emlékeit kavarja. Ebbe az állandó mozgásba csomagolt időtlenségbe merülnek el a rezzenéstelen arc mögé rejtett gondolatok. Sokan elsősorban ezért az érzésért járnak horgászni, nem a halakért. Ahogy a hullámok lassan kimossák a fejekből a hét során összegyűjtött zajokat. A vacsora pedig a bónusz.  

Ő néhány lépessel elsétált a horgászat adta örömöktől, bele a vízbe. Egy rozoga, fonott szék által védett, rövid ideig tartó csendbe, amit csak egy hideg ital hiánya zavar majd meg hamarosan. Küzdelem valamiféle egyensúlyért, ami ha csak pillanatokra is, de elérhető.

Vajon mit iszik majd? Merre sodorja a gondolatok irányát a víz? Nem fogom megtudni, de jól is van ez így. Olyan zavarba ejtő kényszerrel vágyunk tudni mindent. Kergetjük az információt. Gyakran pedig az kerget minket. Könnyű ennek rabjává válni. Kell, hogy legyenek olyan órák, napok, hetek, amik ezzel az örvénnyel szembe mernek haladni. Nem követelnek válaszokat. Ő valószínűleg jobban tudja ezt bárkinél.

A kényszeres kitárulkozás korának ellenpontja a pillanat, amit ellop a fényképezőgép, megtart készítője magának. Pontosan annyit jelent, mint hangosan feltenni a kérdést: Hogy vagy Apa? Ő pedig a megszerzett pillanatnyi csend királyaként, csak egy fáradt, de nyugodt mosolyt küldene válaszul.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölös-Marton Zsófia: Végül [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.