Mlinárik Mariann: Apa [Képalá]

Képalá |

A víz biztosan elmúlt évei emlékeit kavarja. Ebbe az állandó mozgásba csomagolt időtlenségbe merülnek el a rezzenéstelen arc mögé rejtett gondolatok. Sokan elsősorban ezért az érzésért járnak horgászni, nem a halakért. Ahogy a hullámok lassan kimossák a fejekből a hét során összegyűjtött zajokat. A vacsora pedig a bónusz.  

Ő néhány lépessel elsétált a horgászat adta örömöktől, bele a vízbe. Egy rozoga, fonott szék által védett, rövid ideig tartó csendbe, amit csak egy hideg ital hiánya zavar majd meg hamarosan. Küzdelem valamiféle egyensúlyért, ami ha csak pillanatokra is, de elérhető.

Vajon mit iszik majd? Merre sodorja a gondolatok irányát a víz? Nem fogom megtudni, de jól is van ez így. Olyan zavarba ejtő kényszerrel vágyunk tudni mindent. Kergetjük az információt. Gyakran pedig az kerget minket. Könnyű ennek rabjává válni. Kell, hogy legyenek olyan órák, napok, hetek, amik ezzel az örvénnyel szembe mernek haladni. Nem követelnek válaszokat. Ő valószínűleg jobban tudja ezt bárkinél.

A kényszeres kitárulkozás korának ellenpontja a pillanat, amit ellop a fényképezőgép, megtart készítője magának. Pontosan annyit jelent, mint hangosan feltenni a kérdést: Hogy vagy Apa? Ő pedig a megszerzett pillanatnyi csend királyaként, csak egy fáradt, de nyugodt mosolyt küldene válaszul.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szőnyei András: Hullám [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rácz Roland: Idő [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölös-Marton Zsófia: Végül [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.