Krupa Sándor: Apa [Képalá]

Képalá |

Hogyan tudott ilyen gyorsan elrohanni ez a hetven év? És még mennyi lehet hátra? Talán öt? Vagy tíz? Az előbb még ott lubickoltam szüleimmel, ahol most azok a rozoga horgászstégek haldokolnak. Akkor még nem volt ott más, csak homokos part. És sok boldog fürdőző. Most is érzem, ahogyan beledugom a forró homokba a lábfejemet, olyan mélyre, ahol már nem égeti a talpamat. Szinte látom, ahogyan a folyóban pancsolok Apával. Nyugodjék békében! Nem értem, hogyan rohanhatott el ilyen gyorsan ez a hetven év. Sokszor mondogatta a nagymamám, hogy vigyázz, rövid az élet. Nem vettem komolyan. Kár, hogy még nem szabad úsznom. Jól esik a lábamnak ez a hűvös víz. Ó, Istenem! Azok a csodálatos fürdőzések! Minden pillanatára emlékszem. Apa nem hitte el, azt gondolta, csak képzelődöm. Amikor egyszer nosztalgiáztam neki a folyóparti családi strandolásokról, hitetlenkedve hallgatta. Azt mondta, nem lehetnek emlékeim arról az időszakról, hiszen még két éves sem voltam, amikor elköltöztünk. Utána már nem jártunk le a folyóhoz. Kezd fázni a lábam. Lassan ki kellene menni a vízből. Nem lenne jó most meghűlni, van elég baj így is. Sajnálom, hogy nem lehettek unokáim. Azt mondja a lányom, hogy többet kellene templomba járnunk. Igaza lehet. Holnaptól többet fogok imádkozni. Talán még nem késő. Ha lesz holnap. Egyre gyakrabban félek. A lányomnak igaza van, sokat kell imádkoznunk. Jöhetne már. Kezd fázni a lábam. Remélem, nem felejti el a dinnyét.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Dávid Réka: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rozs Franciska: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fedor Zsófia: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]