Krupa Sándor: Apa [Képalá]

Képalá |

Hogyan tudott ilyen gyorsan elrohanni ez a hetven év? És még mennyi lehet hátra? Talán öt? Vagy tíz? Az előbb még ott lubickoltam szüleimmel, ahol most azok a rozoga horgászstégek haldokolnak. Akkor még nem volt ott más, csak homokos part. És sok boldog fürdőző. Most is érzem, ahogyan beledugom a forró homokba a lábfejemet, olyan mélyre, ahol már nem égeti a talpamat. Szinte látom, ahogyan a folyóban pancsolok Apával. Nyugodjék békében! Nem értem, hogyan rohanhatott el ilyen gyorsan ez a hetven év. Sokszor mondogatta a nagymamám, hogy vigyázz, rövid az élet. Nem vettem komolyan. Kár, hogy még nem szabad úsznom. Jól esik a lábamnak ez a hűvös víz. Ó, Istenem! Azok a csodálatos fürdőzések! Minden pillanatára emlékszem. Apa nem hitte el, azt gondolta, csak képzelődöm. Amikor egyszer nosztalgiáztam neki a folyóparti családi strandolásokról, hitetlenkedve hallgatta. Azt mondta, nem lehetnek emlékeim arról az időszakról, hiszen még két éves sem voltam, amikor elköltöztünk. Utána már nem jártunk le a folyóhoz. Kezd fázni a lábam. Lassan ki kellene menni a vízből. Nem lenne jó most meghűlni, van elég baj így is. Sajnálom, hogy nem lehettek unokáim. Azt mondja a lányom, hogy többet kellene templomba járnunk. Igaza lehet. Holnaptól többet fogok imádkozni. Talán még nem késő. Ha lesz holnap. Egyre gyakrabban félek. A lányomnak igaza van, sokat kell imádkoznunk. Jöhetne már. Kezd fázni a lábam. Remélem, nem felejti el a dinnyét.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Dávid Réka: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rozs Franciska: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fedor Zsófia: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv