KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Gräff Helga: Irgalmat a mennyekben [Képalá]

Képalá |

Festett üvegablakok, trombitát fújó dundi angyalok, és glóriával övezett szentek arcképe. Arannyal futtatott freskó, lepattogzott színek, hatalmas csarnokok, melyek egyre csak beljebb vonzzanak. Színjáték, és előadás. 

A vallás ma nem lelki megnyugvás, sokkal inkább tradíció.  Több száz év, ami lenyúl Európa mélyére, és gyökere úgy átszövi, hogy már csak kitépni lehetne, elfeledni sosem. Az indák hatalmas göröngyöket ragadnának magukkal, sebhelyekként kiáltanának az ég felé, helyük kietlen és intő lenne: „Elvesztetted önmagad, feladtad az évezredeket!” 

Vérrel áztatott föld és igaz ügyek áldozatai. Felperzselt városok, és éhezők milliói. Nyomorba taszított, majd tudatlanságban tartott emberek, akiket irányítani lehet. Olyanok, akiknek már nem maradt semmi. Kihasznált reménytelenség, elesettek, árván maradt gyermekek. Dőzsölő, vizet prédikáló elit, ami bort vedel és szemellenzőt visel. Hirdet, de nem hall, nem figyel, nem ért, elvekkel nem él. 

Lezárt szájak, megbocsájthatatlan tettek, az áldozatok beszélni nem mernek. Néma kiáltás az Isten felé, de Helytartója inkább elrejti, mintsem megszünteti a tetteket.  

Felhőn ülnek az angyalok, a Végítélet közeledik, a ceremóniamestert éppen viszik. A dekorációt leverik, ha Buonarroti újra nem festi. Nem festi, majd más elfedi. Építészeti remekművek, kulturális örökségek. Gyönyörködik a szem, és magasztos fuvallatot hoz a szél, ami végig söpör a napban tündöklő termeken. Iratok százai, titkok ezrei, megsárgult pergamen, bőrkötéses könyvekben. Minden tudás egyetlen helyen, egyetlen kézben. Egyért milliók és nem fordítva, miként A könyvben meg van írva. 

Kapaszkodó és hit, bizalom és irgalom. Irgalmat a mennyekben, azoknak, akik azt hiszik, büntetés nélkül megtehetik

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Evie Küzdoblani: Elmélkedő pápa - Legyen meg (Isten akarata) [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rózsa Ida: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Békési Erika: Nagymama, hiányzol [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]