KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Gräff Helga: Irgalmat a mennyekben [Képalá]

Képalá |

Festett üvegablakok, trombitát fújó dundi angyalok, és glóriával övezett szentek arcképe. Arannyal futtatott freskó, lepattogzott színek, hatalmas csarnokok, melyek egyre csak beljebb vonzzanak. Színjáték, és előadás. 

A vallás ma nem lelki megnyugvás, sokkal inkább tradíció.  Több száz év, ami lenyúl Európa mélyére, és gyökere úgy átszövi, hogy már csak kitépni lehetne, elfeledni sosem. Az indák hatalmas göröngyöket ragadnának magukkal, sebhelyekként kiáltanának az ég felé, helyük kietlen és intő lenne: „Elvesztetted önmagad, feladtad az évezredeket!” 

Vérrel áztatott föld és igaz ügyek áldozatai. Felperzselt városok, és éhezők milliói. Nyomorba taszított, majd tudatlanságban tartott emberek, akiket irányítani lehet. Olyanok, akiknek már nem maradt semmi. Kihasznált reménytelenség, elesettek, árván maradt gyermekek. Dőzsölő, vizet prédikáló elit, ami bort vedel és szemellenzőt visel. Hirdet, de nem hall, nem figyel, nem ért, elvekkel nem él. 

Lezárt szájak, megbocsájthatatlan tettek, az áldozatok beszélni nem mernek. Néma kiáltás az Isten felé, de Helytartója inkább elrejti, mintsem megszünteti a tetteket.  

Felhőn ülnek az angyalok, a Végítélet közeledik, a ceremóniamestert éppen viszik. A dekorációt leverik, ha Buonarroti újra nem festi. Nem festi, majd más elfedi. Építészeti remekművek, kulturális örökségek. Gyönyörködik a szem, és magasztos fuvallatot hoz a szél, ami végig söpör a napban tündöklő termeken. Iratok százai, titkok ezrei, megsárgult pergamen, bőrkötéses könyvekben. Minden tudás egyetlen helyen, egyetlen kézben. Egyért milliók és nem fordítva, miként A könyvben meg van írva. 

Kapaszkodó és hit, bizalom és irgalom. Irgalmat a mennyekben, azoknak, akik azt hiszik, büntetés nélkül megtehetik

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Evie Küzdoblani: Elmélkedő pápa - Legyen meg (Isten akarata) [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rózsa Ida: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Békési Erika: Nagymama, hiányzol [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!