KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Gräff Helga: Irgalmat a mennyekben [Képalá]

Képalá |

Festett üvegablakok, trombitát fújó dundi angyalok, és glóriával övezett szentek arcképe. Arannyal futtatott freskó, lepattogzott színek, hatalmas csarnokok, melyek egyre csak beljebb vonzzanak. Színjáték, és előadás. 

A vallás ma nem lelki megnyugvás, sokkal inkább tradíció.  Több száz év, ami lenyúl Európa mélyére, és gyökere úgy átszövi, hogy már csak kitépni lehetne, elfeledni sosem. Az indák hatalmas göröngyöket ragadnának magukkal, sebhelyekként kiáltanának az ég felé, helyük kietlen és intő lenne: „Elvesztetted önmagad, feladtad az évezredeket!” 

Vérrel áztatott föld és igaz ügyek áldozatai. Felperzselt városok, és éhezők milliói. Nyomorba taszított, majd tudatlanságban tartott emberek, akiket irányítani lehet. Olyanok, akiknek már nem maradt semmi. Kihasznált reménytelenség, elesettek, árván maradt gyermekek. Dőzsölő, vizet prédikáló elit, ami bort vedel és szemellenzőt visel. Hirdet, de nem hall, nem figyel, nem ért, elvekkel nem él. 

Lezárt szájak, megbocsájthatatlan tettek, az áldozatok beszélni nem mernek. Néma kiáltás az Isten felé, de Helytartója inkább elrejti, mintsem megszünteti a tetteket.  

Felhőn ülnek az angyalok, a Végítélet közeledik, a ceremóniamestert éppen viszik. A dekorációt leverik, ha Buonarroti újra nem festi. Nem festi, majd más elfedi. Építészeti remekművek, kulturális örökségek. Gyönyörködik a szem, és magasztos fuvallatot hoz a szél, ami végig söpör a napban tündöklő termeken. Iratok százai, titkok ezrei, megsárgult pergamen, bőrkötéses könyvekben. Minden tudás egyetlen helyen, egyetlen kézben. Egyért milliók és nem fordítva, miként A könyvben meg van írva. 

Kapaszkodó és hit, bizalom és irgalom. Irgalmat a mennyekben, azoknak, akik azt hiszik, büntetés nélkül megtehetik

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Evie Küzdoblani: Elmélkedő pápa - Legyen meg (Isten akarata) [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rózsa Ida: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Békési Erika: Nagymama, hiányzol [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!