Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Tovább pörög a június, ezen a héten is jobbnál jobb programok közül választhatunk, mint például 20. Múzeumok éjszakája, Wes Anderson kultikus filmje és Byung-Chul Han Budapesten. 

ld |

Múzeumok éjszakája

-

Mikor? Június 25., 16:00-tól
Hol? Országszerte

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, azaz idén június 25-én lesz – immár huszadik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne idén Szolnok lesz.

Részletek erre >>

Mérei Ferenc - könyvbemutató

-

Mikor? Június 20., 18:00
Hol? Nyitott Műhely

Mérei Ferenc (1909–1986) a magyar pszichológia és pedagógia nagy hatású alakja. A tanítványok, barátok által szerkesztett emlékkönyvek után K. Horváth Zsolt írt róla biográfiát, melyben elsőként vállalkozik Mérei gazdag életművének és élettörténetének kritikai feldolgozására. Műfaját tekintve olyan társadalmi életrajzként határozhatjuk meg, mely nem pusztán egyetlen személy életére összpontosít, hanem feltárja azokat a körülményeket és hatásokat is, melyek Méreit befolyásolták, korlátozták vagy éppen ösztönözték.
A beszélgetésen Kovai Melinda szociológus, pszichológiatörténész (ELTE TáTK) moderálásával Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja és a szerző, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész (METU Művészeti Kar) vesz részt.

Részletek erre >>

Wes Anderson: Édes vízi élet

-

Mikor? Június 17., 18:30
Hol? Bem mozi

Az Édes vízi élet (eredeti címe: The Life Aquatic with Steve Zissou) 2004-ben bemutatott amerikai dramedy, amelyet Wes Anderson rendezett. A forgatókönyvet Anderson és Noah Baumbach írták. A film Anderson negyedik nagyjátékfilmje, 2004. december 25-én mutatták be az Egyesült Államokban. A főszerepben Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Michael Gambon, Jeff Goldblum, Anjelica Huston és Bud Cort látható. Seu Jorge kisebb szerepet játszik, ugyanakkor nagyban hozzájárult a film zenéjéhez. A filmet Nápolyban, Ponzában és az olasz Riviéra környékén forgatták.

Az Édes vízi élet az a film, amelyik megjelenésekor vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, bevételi szempontból pedig teljesen megbukott, viszont egy évtizeddel később kultikus rajongótáborra tett szert, és ma már mind a kritikusok, mind a rajongók pozitívabban értékelik a filmet. Ennek is köszönhető, hogy A The Criterion Collection 2014-ben felújított és újrakiadott változatban is megjelentette a filmet.

A film cselekménye szerint Steve Zissoura (Bill Murray) és legénysége őszintén hiszik, hogy profi tengerkutatók. Sokadik képtelen dokumentumfilmjük ünneplésekor Zissou elhatározza, hogy bosszút áll azon a jaguárcápán, amelyik felfalta kedvenc munkatársát. Az őrület csak fokozódik, amikor egy Ned Plimpton (Owen Wilson) nevű fiatalember jelenik meg a hajón, és azt állítja, hogy Zissou fia.

Részletek erre >>

Byung-Chul Han dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n

-

Mikor? Június 29., 18:00
Hol? CEU (1051 Budapest, Nádor u. 9.)

A MOME meghívására Budapestre látogat Byung-Chul Han, dél-koreai származású, Berlinben élő sztárfilozófus, akit az egyik legjelentősebb kortárs gondolkodónak tartanak. 2010 óta több mint húsz esszéje jelent meg, amelyekben a nyugati kapitalista társadalom kritikáját fejtette ki, és amelyekben olyan fogalmakat alkotott, mint a kiégés társadalma és a transzparencia társadalma.
Legutóbbi könyve magyarul, A Föld dicsérete (Lob der Erde) a Typotex kiadó gondozásában jelent meg.
A június 29-i beszélgetést Byung-Chul Hannal Dippold Ádám (Qubit.hu) moderálja. A beszélgetésen részt vesz Csordás Gábor műfordító is, aki Byung-Chul Han számos művét fordította magyarra.
Az esemény ingyenes, de a részvételhez regisztráció szükséges.
A beszélgetés nyelve: német-magyar (koreai szinkrontolmácsolást biztosítunk).
Szervezők: Goethe Intézet, Koreai Kulturális Központ, Typotex Kiadó

Részletek erre >>

Művészet és pszichoanalízis

-

Mikor? Június 17. 18:00
Hol? Budapest, Ferenczy István utca 26.

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös műhelybeszélgetés-sorozatának következő eseményén Schwendter Tibor filozófus tart előadást Hans Castorp álma. Szabadság és középszerűség Thomas Mann nevelési regényében címmel.
Közreműködik: Tóth Sándor színművész

Részletek erre >>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

Byung-Chul Han új könyve vendégszövegekkel sűrűn átszőtt esszé, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális digitális zaj ellenében a növényekkel járó munka csendbe merülő testi tapasztalatát, földközeli örömeit vázolja fel. Olvass bele!

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Hírek

Egykori cowboyok tárgyai érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba

A ruhák és használati tárgyak az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja