Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Tovább pörög a június, ezen a héten is jobbnál jobb programok közül választhatunk, mint például 20. Múzeumok éjszakája, Wes Anderson kultikus filmje és Byung-Chul Han Budapesten. 

ld |

Múzeumok éjszakája

-

Mikor? Június 25., 16:00-tól
Hol? Országszerte

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, azaz idén június 25-én lesz – immár huszadik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne idén Szolnok lesz.

Részletek erre >>

Mérei Ferenc - könyvbemutató

-

Mikor? Június 20., 18:00
Hol? Nyitott Műhely

Mérei Ferenc (1909–1986) a magyar pszichológia és pedagógia nagy hatású alakja. A tanítványok, barátok által szerkesztett emlékkönyvek után K. Horváth Zsolt írt róla biográfiát, melyben elsőként vállalkozik Mérei gazdag életművének és élettörténetének kritikai feldolgozására. Műfaját tekintve olyan társadalmi életrajzként határozhatjuk meg, mely nem pusztán egyetlen személy életére összpontosít, hanem feltárja azokat a körülményeket és hatásokat is, melyek Méreit befolyásolták, korlátozták vagy éppen ösztönözték.
A beszélgetésen Kovai Melinda szociológus, pszichológiatörténész (ELTE TáTK) moderálásával Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja és a szerző, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész (METU Művészeti Kar) vesz részt.

Részletek erre >>

Wes Anderson: Édes vízi élet

-

Mikor? Június 17., 18:30
Hol? Bem mozi

Az Édes vízi élet (eredeti címe: The Life Aquatic with Steve Zissou) 2004-ben bemutatott amerikai dramedy, amelyet Wes Anderson rendezett. A forgatókönyvet Anderson és Noah Baumbach írták. A film Anderson negyedik nagyjátékfilmje, 2004. december 25-én mutatták be az Egyesült Államokban. A főszerepben Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Michael Gambon, Jeff Goldblum, Anjelica Huston és Bud Cort látható. Seu Jorge kisebb szerepet játszik, ugyanakkor nagyban hozzájárult a film zenéjéhez. A filmet Nápolyban, Ponzában és az olasz Riviéra környékén forgatták.

Az Édes vízi élet az a film, amelyik megjelenésekor vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, bevételi szempontból pedig teljesen megbukott, viszont egy évtizeddel később kultikus rajongótáborra tett szert, és ma már mind a kritikusok, mind a rajongók pozitívabban értékelik a filmet. Ennek is köszönhető, hogy A The Criterion Collection 2014-ben felújított és újrakiadott változatban is megjelentette a filmet.

A film cselekménye szerint Steve Zissoura (Bill Murray) és legénysége őszintén hiszik, hogy profi tengerkutatók. Sokadik képtelen dokumentumfilmjük ünneplésekor Zissou elhatározza, hogy bosszút áll azon a jaguárcápán, amelyik felfalta kedvenc munkatársát. Az őrület csak fokozódik, amikor egy Ned Plimpton (Owen Wilson) nevű fiatalember jelenik meg a hajón, és azt állítja, hogy Zissou fia.

Részletek erre >>

Byung-Chul Han dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n

-

Mikor? Június 29., 18:00
Hol? CEU (1051 Budapest, Nádor u. 9.)

A MOME meghívására Budapestre látogat Byung-Chul Han, dél-koreai származású, Berlinben élő sztárfilozófus, akit az egyik legjelentősebb kortárs gondolkodónak tartanak. 2010 óta több mint húsz esszéje jelent meg, amelyekben a nyugati kapitalista társadalom kritikáját fejtette ki, és amelyekben olyan fogalmakat alkotott, mint a kiégés társadalma és a transzparencia társadalma.
Legutóbbi könyve magyarul, A Föld dicsérete (Lob der Erde) a Typotex kiadó gondozásában jelent meg.
A június 29-i beszélgetést Byung-Chul Hannal Dippold Ádám (Qubit.hu) moderálja. A beszélgetésen részt vesz Csordás Gábor műfordító is, aki Byung-Chul Han számos művét fordította magyarra.
Az esemény ingyenes, de a részvételhez regisztráció szükséges.
A beszélgetés nyelve: német-magyar (koreai szinkrontolmácsolást biztosítunk).
Szervezők: Goethe Intézet, Koreai Kulturális Központ, Typotex Kiadó

Részletek erre >>

Művészet és pszichoanalízis

-

Mikor? Június 17. 18:00
Hol? Budapest, Ferenczy István utca 26.

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös műhelybeszélgetés-sorozatának következő eseményén Schwendter Tibor filozófus tart előadást Hans Castorp álma. Szabadság és középszerűség Thomas Mann nevelési regényében címmel.
Közreműködik: Tóth Sándor színművész

Részletek erre >>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

Byung-Chul Han új könyve vendégszövegekkel sűrűn átszőtt esszé, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális digitális zaj ellenében a növényekkel járó munka csendbe merülő testi tapasztalatát, földközeli örömeit vázolja fel. Olvass bele!

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Hírek

Egykori cowboyok tárgyai érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba

A ruhák és használati tárgyak az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?