Fekete madár: A szabadság ára, hogy elnyerd egy sorozatgyilkos bizalmát

Fekete madár: A szabadság ára, hogy elnyerd egy sorozatgyilkos bizalmát

James Keene (Taron Egerton) küldetése, amennyiben vállalja, hogy a minimálisan őrzött börtönt fölcseréli a maximálisra, hogy az elmebeteg bűnözők közt összehaverkodjon egy sorozatgyilkossal, és megtudja tőle, hogy hol rejtette el az áldozatainak holttestét. Ha lebukik vagy kompromittálja magát, az FBI tagadni fogja a vele való együttműködést. Dennis Lehane bűnügyi tévésorozata, a Fekete madár a Mindhuntert idéző sorozatgyilkosos krimi és börtöndráma egyben, amit nem a szerző, hanem az élet írt.

Bányász Attila |

Dennis Lehane író bűnügyi történetei hatalmas népszerűségnek örvendenek papíron és filmen egyaránt. Nem csoda, hogy a komor és fordulatos krimik megihlették Hollywoodot: Clint Eastwood (Titokzatos folyó), Ben Affleck (Hideg nyomon, Az éjszaka törvénye) és Martin Scorsese (Viharsziget) is előszeretettel merült alá a szerzővel együtt a lélek sötétségébe.

Lehane hőse már az első oldalon lelövi a férjét
Lehane hőse már az első oldalon lelövi a férjét

„Egy májusi kedden, életének harmincötödik évében Rachel lelőtte a férjét.” Az Egymásba veszve nyitómondata akár egy domestic noir idézete is lehetne, Dennis Lehane legújabb könyvében ugyanakkor egy erős műfaji mashup-ot hozott létre (vegyítve a thriller, a családi dráma, a katasztrófaregény, a mystery elemeit) és egyetlen regényében legalább három nagy történetet fűzött egybe.

Tovább olvasok

Lehane jellemzően nem maga adaptálja a történeteit, mert a The Patriot Ledgernek adott 2007-es interjúja szerint „nincs kedve felkoncolni a saját gyermekét”. A Tom Hardy nevével fémjelzett Piszkos pénz kivétele csak erősíti a szabályt: a szerző első önálló forgatókönyve az Animal Rescue című novellájából készült, így elvenni nem, legfeljebb hozzátennie kellett még. Ugyanakkor az elmúlt években számos televíziós sorozatban felkérték társszerzőnek: dolgozott a Drótban, a Genszterkorzóban vagy olyan Stephen King-adaptációkban, mint a Mr. Mercedes és A kívülálló. Csak idő kérdése volt, hogy végre előlépjen egy tévésorozat szellemi atyjává. Ez lett az Apple Fekete madara.

-

J. K. hazatelefonál (Taron Egerton) Fotó: Apple Tv Plus

James Keene nem mindennapi történetét a korábban oknyomozó újságíróként tevékenykedő Hillel Levin vetette papírra In With The Devil címmel, amelynek adaptációját Lehane karolta föl. Az Apple hat epizódos minisorozattá fejlesztette, az első két epizódját a hétvégén mutatta be a streamingszolgáltató. A Fekete madárban van minden, amiért Lehane-t szeretjük, pedig ezt maga az élet mondta tollba, így a népszerű szerző inkább csak igazított rajta. Valahol még törvényszerűnek is tűnik, hogy

Lehane első önálló sorozata „true crime”, azaz egy valódi bűnügy képernyőre adaptálása.

Jimmy Keene nagymenő futballjátékos a ’90-es évek közepén, aki a keresetét kábítószer-kereskedelemmel egészíti ki. Nagylábon él, nemtörődömségében és hedonizmusában mindkét végén égeti a gyertyát. Amikor a rendőrség lecsap rá, nem számít, hogy az apja egykori hekus, simán bekasztlizzák tíz évre, feltételes szabadlábra helyezés nélkül. Utolsó mentsvárként kap egy ajánlatot az FBI-tól: barátkozzon össze egy feltételezett sorozatgyilkossal, és szerezzen vele kapcsolatban valami terhelőt, akkor elengedik a büntetését. A helyzetet árnyalja, hogy ehhez egy maximális biztonságú börtönbe kell bevonulnia, csupa elmebeteg gyilkos közé, ahol teljesen magára lesz utalva. Jimmyt éppúgy szorítja az idő, akárcsak a hatóságot: míg őt apja megromlott egészségi állapota nyomasztja, a kopókat a gyilkos szabadlábra helyezése. Nincs mit tenni, belemegy az alkuba.

-

Egy cipőben - McCauley ügynök és Miller nyomozó (Sepideh Moafi és Greg Kinnear) Fotó: Apple Tv Plus

A Fekete madár két idősíkon fut egyszerre: a jelen Jimmyre és a börtönbe kerülésére fókuszál, a múlt pedig Brian Miller detektív lelkiismeretes nyomozására, amely elvezet a gyanúsított Larry Hallhoz. A két szál szépen összesimul a kóterban. A tévésorozat egy

jól kiegyensúlyozott börtönfilm és krimi benyomását kelti, ami erősen karakterorientált.

Jimmy egy arrogáns, de megnyerő bájgúnár, aki a jég hátán is megélne. Magasról tesz mindenkire, aki nem kötődik hozzá valamilyen formában. Ennyiben ki is merül az empátiakészsége. A börtönben is egyből megtalálja a helyét, sőt, saját üzletet épít ki. Taron Egerton, aki a Kingsman-filmekkel futott be, majd saját hangján énekelte föl Elton John dalait a Rocketman életrajzi filmben, telitalálat erre az ellentmondásos figurára. Jól ki is gyúrta magát a szerepre. Visszafogott gesztusai mögött érződik a vehemencia, és ott lapul valahol a brit gentleman is, ami nem feltétlen előny egy ízig-vérig amerikai sorozatnál.

A sorozatgyilkos Larry Hallt Paul Walter Hauser szinte kellemetlenül hideglelős alakításában láthatjuk. A Richard Jewell balladájáig „láthatatlan” mellékkaraktereket játszó színésznek Clint Eastwood szavazott bizalmat annak idején a címszereppel, és milyen jól tette! Hauser szenzációs, aki éppúgy tekeri ujjai köré a zsarukat, ahogy bennünket, nézőket is. Nehéz eldönteni, hogy szánalmat keltő figurája komplett őrült vagy számítóan gonosz. Sipákoló fejhangja viszont garantáltan kiveri mindenkinél a biztosítékot. Nyilvánvaló, hogy

a sorozat sava-borsát Jimmy és Larry kapcsolata fogja adni,

éppen ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ki egymásból Egerton és Hausner.

-

Szemtől szemben (Paul Walter Hauser és Taron Egerton) Fotó: Apple Tv Plus

Ám nagyon könnyen ellophatja a showt a két főszereplő elől Brian Miller nyomozó, akit Greg Kinnear kelt szenzációsan életre. Tény, hogy a sorozat legjobban megírt figurája ő (ott a beszorult ablak esete, amelyet telefonbeszélgetés közben látszólag mellékesen szétszed és beolajoz, ami tökéletesen visszaadja Miller precízségét és aprólékosságát), aki konokul végigvisz egy olyan ügyet, amelyet mindenki más kukázna.

Említést érdemel még McCauley ügynök, akinek Sepideh Moafi színésznő (Két szerető meggyilkolása, Fülledt utcák) bújt a bőrébe. A pimaszul öntudatos FBI-ügynök és Jimmy között szinte forr a levegő. Ők négyen jelentik a lelkét ennek a krimisorozatnak. A nemrég váratlanul elhunyt Ray Liotta posztumusz alakítása is dicséretet érdemel Jimmy apjaként. Már csak azért is, mert

Jimmy és Hall karakterei között a diszfunkcionális családi háttér szolgáltatja majd várhatóan a közös nevezőt.

A Fekete madár vizuálisan az Apple-höz híven szép és letisztult. Kerüli a hatásvadász naturalizmust, inkább csak sejtet. Sokkolás helyett a belga Michaël R. Roskam – akinek van már tapasztalata Lehane Piszkos pénzével – inkább feszültséget teremt (kár, hogy csak az első három epizódban foglalt helyet a rendezői székben).

A történet nagy meglepetésekkel, drámai fordulatokkal eddig még nem szolgált, helyette a karakterek alapozásával és az atmoszféra megteremtésével foglalkozott. Sikerrel. Vajon mihez kezd egy civil az ellenséges közegben egy feltételezett sorozatgyilkossal? Hogyan képes úgy a bizalmába férkőzni, hogy fölfedje előtte tizennyolc áldozatának holttestét? A Fekete madár börtöndrámába oltott krimije, reméljük, elmélyül annyira, hogy ezekre a kérdésekre kielégítő válaszokkal szolgál, és börtönedzésen érlelt pofon helyett legfeljebb a váratlan fordulatoktól koppan az állunk a cella cementpadlóján.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

Richard Neville és Julie Clarke újságírók kiterjedt kutatómunkán alapuló, életrajzi dokumentumregényéből a BBC készített hátborzongató thrillersorozatot a sorozatgyilkos Charles Sobhrajról, aki kígyóként fonta rá magát a ’70-es évek távol-keleti hippiösvényére, és mások élete árán hasított ki magának egy darabka Ázsiát.

...
Kritika

Lehane hőse már az első oldalon lelövi a férjét

„Egy májusi kedden, életének harmincötödik évében Rachel lelőtte a férjét.” Az Egymásba veszve nyitómondata akár egy domestic noir idézete is lehetne, Dennis Lehane legújabb könyvében ugyanakkor egy erős műfaji mashup-ot hozott létre (vegyítve a thriller, a családi dráma, a katasztrófaregény, a mystery elemeit) és egyetlen regényében legalább három nagy történetet fűzött egybe.

...
Szórakozás

Időutazó sorozatgyilkos üldözi Elisabeth Mosst

Április 29-én debütál az Apple TV+-on a Tündöklő lányok című sorozat: ebben Elisabeth Moss egy olyan traumatizált nőt alakít, aki végre szembe akar nézni a múltjával.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.