Örkény és Esterházy, Karinthy és Kosztolányi, Szabó Balázs és Grecsó találkozásai [Programajánló]

Örkény és Esterházy, Karinthy és Kosztolányi, Szabó Balázs és Grecsó találkozásai [Programajánló]

Vers és próza, mikrofon és gitár, rajt és szövegbuborék. Július utolsó és augusztus első napjaira ajánlunk programokat.

Nyitókép: Libri Magazin

vn | 2023. július 27. |

Roving Woman

2022, Los Angeles. Sarát kirúgja otthonról vőlegénye, „Hollywood majdnem híres üdvöskéje”. A feldúlt nő egy lopott autóval vág neki a világnak, hogy ne csak új otthonra, de önmagára is rátaláljon. Egyedül, pénz nélkül rója az utakat, miközben különös idegenekkel találkozik, akik hozzá hasonlóan keresik a helyüket a világban. Miközben céltalanul, de felszabadultan bolyong, a kocsiban talált tárgyak egyre jobban felkeltik az érdeklődését a lopott autó tulajdonosa iránt, ezért végül úgy dönt, megkeresi őt. A road movie-t Connie Converse amerikai énekesnő titokzatos eltűnése ihlette.

Mikor? július 27-étől Hol? a mozikban

Részletek ITT

Fesztbaum Béla: Boldog, szomorú dal

-

Fesztbaum Béla Kosztolányi Dezső írásaiból készült előadása, A léggömb elrepül, 2019-ben ünnepelte 100. előadását a Vígszínház Házi Színpadán.

A balatonföldvári Kulipintyó Villa kertjében is elhangzanak majd részletek a fenti előadásból, de ezúttal nemcsak a szellemes és elegáns, egyben mélyen humánus, a magyar nyelvet csodálatosan használó Kosztolányival találkozunk, hanem jó barátjával, Karinthy Frigyessel is. A metsző humor és irónia nagymesterével, aki képes arra is, hogy bármikor torkunkra forrassza a nevetést és görbe tükrében magunkra ismerjünk.

A számtalan humoros anekdotát és több, Fesztbaum Béla által megzenésített verset is felvonultató est főszereplői tehát Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső. Verseik, prózáik megkerülhetetlen viszonyítási pontok, újra és újra felfedezhető, igazi klasszikusok.

Mikor? július 28. 20:30 Hol? Balatonföldvár, Kulipintyó Villa (Bajor Gizi sétány 1.)

Részletek ITT

 

Múzsasirató ‒ Grecsó Krisztián és Szabó Balázs közös estje

-

Dialógusok, találkozások és átfedések egy különleges előadáson. Húrok és Grecsó-versek, új hang és öreg hangszerek. Grecsó felolvas, mesél és egy kicsit muzsikál, Szabó Balázs zenél, mesél, improvizál és egy kicsit felolvas.

Mikor? július 30. 20:00 Hol? Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zichy tér 3.

Részletek ITT

 

Különkiadás ‒ válogatás Örkény István és Esterházy Péter írásaiból

-

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Miféle összefüggés ez? „A Fancsikó és Pinta írásakor végig ott volt a fülemben” ‒ vall első kötetéről Esterházy. Máshol ezt írja Örkényről: „Nem lehet aktualizálni, de mindig aktuális”. A két író világa generációs távolságuk, stiláris különbözőségük ellenére nagyon is alkalmas a párbeszédre. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Talán a helyszín teszi: Magyarország. Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál most egy felolvasás keretében idézi meg a két író gondolkodása közti kapcsolatot, és ahogy egy zenés színdarabnál sűríti a történetet és az időt, úgy fogja össze az elhangzó szövegeket Bartók, a jazz, a népdalok motívumai, vagy a szabad zenei improvizáció.

Mikor? augusztus 1. 20:30 Hol? A szentendrei Városháza udvarán.

Részletek ITT

 

Az Ördögkatlan fesztivál irodalmi programjai

-

„Tizenhat évesek lettünk, kezdünk felnőni. Bár növekedni nem feltétlenül akarunk, inkább csak jobbak lenni: »jobbik részünkkel« fordulni egymáshoz, helyiek, vendégek, munkatársak felé" ‒ írják az Ördögkatlan fesztivál szervezői. Akik a számos remek koncert, színházi és kortárs cirkuszi előadás mellett kitűnő irodalmi progamokkal is készülnek. Ott lesz Bódis Kriszta, Háy János, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Simon Márton, Szabó T. Anna és Dragomán György, Tóth Krisztina és Visky András is.

Mikor? augusztus 1-5. Hol? Beremend, Nagyharsány

Részletek ITT

 

Benczédi Anna Júlia Képmesék című kiállítása

 -

A kolozsvári Benczédi Anna Júlia amióta tudja magát, képregényeket rajzol ‒ tíz éve komolyabban, néha profi szinten. A vízitündér című, folytatásos képregény egyik alkotója Maria Surducan íróval együtt. A sorozat első része 2020-ban Alfabéta-díjat kapott, a második rész, A vízitündér lánya, Alfabéta-jelölést. Balkezes, de jobblábas. A szokatlan és kreatív képi megoldások nagy rajongója. Önálló tárlatán a rajzai és a képregényeihez készített vázlatai is láthatók.

Mikor? augusztus 4-ig, munkanapon 10 és 17 óra között Hol? Magyar Műhely Galéria, Budapest, Akácfa utca 20.

Részletek ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grecsó Krisztián: Az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél

Miért jó, hogy létezik határidő? Ki az a szerző, aki tiltólistán van nála regényírás alatt és miről diskurálna jóllakottan Móricz Zsiga bácsival? Grecsó Krisztiánnal interjúztunk a margófesztes beck@grecsó-koncert előtt.

...
Hírek

Színészek idézik meg Kosztolányi híres budapesti alakjait

Alakok címmel új podcast-sorozatot indított Simonyi Balázs, amelyben Kosztolányi írásain keresztül az egykori Budapest jellemző lakóit mutatja be színészek, szakértők közreműködésével.

...
Beleolvasó

Örkény egyperceseit Réber László illusztrálta [Örkény 110]

Újra megjelenik Örkény István Egyperces novellák című kötete, mégpedig a Réber László által illusztrált változat. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex