Az 1984 színpadi változatát és a Macskajátékot is streamelik az Örkényben

Az 1984 színpadi változatát és a Macskajátékot is streamelik az Örkényben

Új előadásokkal jelentkezik az Örkény Stream: az Anyám tyúkja 2. című, a magyar irodalom legfontosabb versei közül válogató produkciót, George Orwell regényének adaptációját és a színház névadójának legtöbbet játszott tragikomédiáját hamarosan otthonról is megtekinthetik az érdeklődők.

Nyitókép: Örkény István Színház / Horváth Judit

vn | 2023. november 27. |

Az Örkény Színház 2020-ban építette ki saját stream-stúdióját, és ekkor kezdték meg előadásaik rendszeres online közvetítését is. Az előadásokat több kamerával rögzítik, és arra törekednek, hogy streamelt produkció túllépjen a színházi közvetítések megszokott keretein.

Az Örkény Stream felületén november 30-ától december 3-áig a Macskajáték Mácsai Pál rendezte, 2012-es felvétele lesz elérhető, amelyben Pogány Judit, Molnár Piroska és a nemrég elhunyt Csomós Mari játsszák a főszerepeket.

„Egészen különleges szerencsém, hogy magyarul írhatok” [ Örkény 110]
„Egészen különleges szerencsém, hogy magyarul írhatok” [ Örkény 110]

110 éve született a magyar groteszk próza megteremtője, Örkény István. Nevéhez fűződnek az Egypercesek, de olyan színdarabokat is köszönhetünk neki, mint a Tóték vagy a Macskajáték. Az évforduló alkalmából érdemes belehallgatni abba a beszélgetésbe, amelyet Vitray Tamás folytatott a szerzővel 1974-ben. Az Ötszemközt interjúja több részben is elérhető a Youtube-on, mi most azt ajánljuk, amelyben Örkény a családjáról, a pályakezdésről és a magyar nyelvhez fűződő viszonyáról mesél. A legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük.

Tovább olvasok

December 26. és december 29. között a George Orwell 1948-ban írt disztópiája alapján készült '84 című előadást tekinthetjük meg,

december 30. és január 2. között pedig az Anyám tyúkja 2.-t lehet majd megnézni otthonról. 

Utóbbi a magyar irodalom kötelező versei közül mutat be válogatást az Örkény Színház társulatának rendhagyó tolmácsolásában. A közvetítések megfelelő internetkapcsolat mellett Magyarországon és a határokon kívül is bárhonnan elérhetők. Bővebb információ ezen a linken található.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Szórakozás

Így ünnepel az Örkény Színház [Örkény 110]

Előadásokkal és virtuális kiállítással ünnepli névadója születésének 110. évfordulóját az Örkény Színház.

...
Beleolvasó

Örkény egyperceseit Réber László illusztrálta [Örkény 110]

Újra megjelenik Örkény István Egyperces novellák című kötete, mégpedig a Réber László által illusztrált változat. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán