Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből

Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből

Holly Jackson nagysikerű regénye, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egy kamasz történetét követi, aki kutatni kezd egy öt évvel korábban eltűnt lány után.

hhz | 2024. június 24. |

Holly Jackson debütáló krimije, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz hatalmas népszerűségnek örvend: 2019 óta több mint 7 millió példányban kelt el, mintegy 40 nyelvre lefordították, és – a siker igazi mércéje – a Heartstopper képregényekből készült sorozatban is megjelent az egyik szereplő kezében.

holly jackson
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Ford. Kallai Nóra, Kolibri, 2024, 473 oldal

A regényből készült sorozat július 1-től megtekinthető a BBC-n, később pedig a Netflixen is.

Egy szokatlan iskolai projekt

A könyv főszereplője Pip Fitz-Amobi, aki különös témát választ az iskolai projektjéhez: egy eltűnt lány után kezd nyomozni.

Andie Bell öt évvel korábban tűnt el az angliai Little Kiltonból. Barátja, Sal Singh egy üzenetben bűnösnek vallotta magát, majd minden jel szerint öngyilkos lett; a hatóságok már holtan találták. Andie holtteste sosem került elő, az ügyet lezárták, és a kisváros tovább lépett –

kivéve Pipet, aki elhatározza, hogy bebizonyítja Sal ártatlanságát.

A regényből készült hatrészes sorozatban a Wednesdayből ismert Emma Myers alakítja a főszereplőt, a debütáló Zain Iqbal pedig Sal öccsét, Ravit. Holly Jackson producerként vett részt a sorozat elkészítésében.

Kuncognom kellett, annyira boldog voltam

„A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egy rendkívül látványos, filmszerű könyv, ezért is hiszem, hogy jó alap egy sorozathoz” – magyarázta Jackson a BBC-nek . Ez nem véletlen, ugyanis Jackson csak akkor áll neki egy történet megírásának, mikor jelenetre lebontva megvan az egész történet, és le tudja játszani a fejében, mint egy filmet.

A szerző hangsúlyozta, hogy a sorozat készítésekor

mindent megtett, hogy hűek maradjanak a könyvhöz.

„Az összes szeretett karakter, az összes szál és fordulat megmaradt, mivel tudom, hogy milyen ragaszkodó olvasóim vannak, és azt szeretném, hogy ugyanannyira szeressék ezt az adaptációt, mint a könyveket.”

Jackson dicsérte a szereposztást, és a főszereplőket játszó színészekről azt mondta: „Pip meglehetősen komplikált karakter, és tudtam, hogy Emma a lehető legjobb választás:

megtalálta a tökéletes egyensúlyt a lágy és az ingerlékeny, a vicces és a komoly, az ügyetlen és a szívszorító között.”

Jackson Ravi miatt is eléggé izgult, hiszen ő az internet egyik kedvenc „könyvbeli barátja” lett, akit világszerte imádnak. „De amint megláttam Zaint, tudtam, hogy ő lesz az. Mikor először próbáltuk ki Emmát és Zaint közösen, kuncognom kellett, annyira boldog voltam, hogy megtaláltuk Pipet és Ravit.”

A szürke árnyalatai

Poppy Cogan, a sorozat rendezője mesélt arról, hogy külön kihívás volt számukra, hogyan tudják megőrizni a regény vizualitását: a kötet lapjait ugyanis interjúkivonatok, begépelt jegyzetek és kézzel írt cetlik díszítik, amik hozzájárultak népszerűségéhez.

A kérdésre, hogy milyen üzenete lehet a sorozatnak napjainkban, Cogan a következőt válaszolta: „Három kamasz gyerekem van, és látom, milyen nyomás nehezedik rájuk, hogy mindig tudják a megfelelő választ mindenre.

Mikor én voltam annyi idős, sokkal több terünk volt arra, hogy ítélkezés nélkül megtaláljuk az utunkat.”

A sorozat egyik központi kérdése az, hogy mit is jelent „jókislánynak” lenni. „A történet során Pip kénytelen beletanulni az árnyaltabban gondolkodásba; az utazás elején még fekete-fehéren látja a világot, és ebből válik egy összetettebb személyiséggé, aki megismeri a szürke különböző árnyalatait.”

Brit és nyugtalanító

Dolly Wells producer szerint a sorozat egyszerre hasonlít a régebbi középiskolában játszódó filmekre, mint a Grease, a Spinédzserek, a Nulladik óra vagy az Éretlenségi, ugyanakkor van benne egy csipetni az Eufória drámájából is.

A sorozattal kapcsolatban Wells kiemelte a történet helyszínét, Little Kiltont. „Ez egy desszertes dobozra emlékeztető, csinos kisváros, ugyanakkor erdők veszik körül, és érezni lehet a természet fenyegető közelségét.

Azt akartuk, hogy Little Kilton a felszínen tökéletesnek hasson, kicsit mint Twin Peaks.

A városkának, amit választottunk, van egy hosszú, kanyargós főutcája és sok színes háza, de mögötte látod az erdőkkel beterített hegyeket. Nagyon brit, de van benne valami nyugtalanító.”

Nyitókép: Netflix

(BBC)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Hírek

A Heartstoppertől elhiszed, hogy minden rendben lesz

Alice Oseman, a hihetetlenül népszerű Heartstopper képregények szerzője egy interjúban beszélt emberi jogokról, Booktokról és sikerről.

...
Szórakozás

7 adaptáció, amit júniusban láthatsz a Netflixen

Fantasy, történelem, kosztümök, akció, szerelem, veszély: ebben a hónapban is mindenki találhat magának néznivalót a Netflixen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

...
Szórakozás

A Saltburn rendezője adaptálja az Üvöltő szeleket

Baljósnak biztos baljós lesz a film, de vajon annyira botrányos is, mint a Saltburn?

...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

...
Zöld

6 könyv, ami megjósolta a jövőt

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!