Németországban díjazták a meghurcolt magyartanárnő esetét feldolgozó filmet

Németországban díjazták a meghurcolt magyartanárnő esetét feldolgozó filmet

Az Elfogy a levegő az ifjúsági zsűri díját kapta a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyitókép: Mozinet

vn | 2023. november 26. |

Moldovai Katalin a hazai mozikban november 2-a óta látható filmjének főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít egy gimnáziumban, ahol a diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata. Amikor azonban a francia szimbolizmust tanítja a tizenegyedikes osztályának, és ajánlja nekik az Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életét, illetve viharos kapcsolatát bemutató Teljes napfogyatkozás című filmet,

az egyik szülő feljelenti őt, attól fogva pedig egyre többen fordulnak ellene.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült játékfilmje valós esetből inspirálódott: egy tordai irodalomtanárt 2017-ben meghurcoltak, mert az említett, Leonardo DiCaprio és David Thewlis főszereplésével készült filmet ajánlotta tanítványainak.

Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta
Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta

Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, amelynek főbb szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes lesz látható.

Tovább olvasok

A film világpremierje a nagy presztízsű torontói fesztiválon volt a nyár végén, azóta sikerrel szerepel a külföldi seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, legutóbb pedig Thessaloniki nemzetközi filmversenyén díjazták. A Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon a film társforgatókönyvírója, Palóczi Zita vette át az ifjúsági zsűri által az Elfogy a levegőnek ítélt díjat – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csütörtökön kerül a mozikba a meghurcolt tanárnő esetét bemutató Elfogy a levegő

A valós események ihlette, a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon háromszorosan is díjazott nagyjátékfilmet Moldovai Katalin rendezte, a főbb szerepeiben pedig Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes láthatók.

...
Hírek

„Akkor is hatással vagyunk a fiatalokra, amikor nem beszélünk valamiről” – itt az Elfogy a levegő új előzetese

Moldovai Katalin valós események ihlette, a tanári pály és a hatalom kérdéseit is felvető filmje november 2-ától lesz látható a magyar mozikban.

...
Hírek

Így nézett ki az "idős" Rimbaud

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát