Csütörtökön kerül a mozikba a meghurcolt tanárnő esetét bemutató Elfogy a levegő

Csütörtökön kerül a mozikba a meghurcolt tanárnő esetét bemutató Elfogy a levegő

A valós események ihlette, a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon háromszorosan is díjazott nagyjátékfilmet Moldovai Katalin rendezte, a főbb szerepeiben pedig Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes láthatók.

vn | 2023. október 31. |

Az Elfogy a levegő főhőse, a Krasznahorkai Ágnes által alakított Ana irodalomtanár egy középiskolában. A diákjaival és a kollégáival egyaránt jó a viszonya, és az intézmény megbecsült pedagógusaként tartják számon.

Amikor azonban a francia szimbolizmust tanítja a tizenegyedikes osztályának, és ajánlja nekik az Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életét, illetve viharos kapcsolatát bemutató Teljes napfogyatkozás című filmet, az egyik szülő feljelenti őt, attól fogva pedig egyre többen fordulnak ellene.

Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta
Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta

Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, amelynek főbb szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes lesz látható.

Tovább olvasok

Moldovai Katalin a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában támogatást nyert első nagyjátékfilmje valós esetből inspirálódott: egy tordai irodalomtanárt 2017-ben meghurcoltak, mert az említett, Leonardo DiCaprio és David Thewlis főszereplésével készült filmet ajánlotta tanítványainak.

Az Elfogy a levegő, amelynek nagy részét Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban forgatták, Moldovai Katalin és Palóczi Zita közös forgatókönyvéből készült. A főbb szerepekben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes láthatók. Kovács Attila Béla, Muhi András és Moldovai Katalin voltak a producerei, a filmet Táborosi András fényképezte, és Soltész Orsolya vágta. A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon háromszorosan is díjazott, és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjába is meghívott film

november 2-ától lesz látható a hazai mozikban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

Hiába írta alá rengeteg értelmiségi a petíciót, amelyben Rimbaud és Verlaine újratemetését kérték, a két költő mégsem kerülhet a párizsi Panthéonba.

...
Hírek

Így nézett ki az "idős" Rimbaud

...
Hírek

„Akkor is hatással vagyunk a fiatalokra, amikor nem beszélünk valamiről” – itt az Elfogy a levegő új előzetese

Moldovai Katalin valós események ihlette, a tanári pály és a hatalom kérdéseit is felvető filmje november 2-ától lesz látható a magyar mozikban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni