„Akkor is hatással vagyunk a fiatalokra, amikor nem beszélünk valamiről” – itt az Elfogy a levegő új előzetese

„Akkor is hatással vagyunk a fiatalokra, amikor nem beszélünk valamiről” – itt az Elfogy a levegő új előzetese

Moldovai Katalin valós események ihlette, a tanári pálya és a hatalom kérdéseit is felvető filmje november 2-ától lesz látható a magyar mozikban.
Nyitókép: Nemzeti Filmintézet

vn | 2023. szeptember 19. |

Az Elfogy a levegő főhőse, a Krasznahorkai Ágnes által alakított Ana irodalomtanár egy középiskolában, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a viszonya, az iskola megbecsült pedagógusaként tartják számon.

Amikor azonban a francia szimbolizmust tanítja a tizenegyedikes osztályának, és figyelmükbe ajánlja Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életét, illetve viharos kapcsolatát bemutató Teljes napfogyatkozás című filmet, az egyik szülő feljelenti őt,

és attól fogva egyre többen fordulnak ellene.

Moldovai Katalin a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában támogatást nyert első nagyjátékfilmje valós esetből inspirálódott: egy tordai irodalomtanárt 2017-ben meghurcoltak, mert az említett, Leonardo DiCaprio és David Thewlis főszereplésével készült filmet ajánlotta tanítványainak.

Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta
Meghurcolták a tanárnőt, aki a Rimbaud és Verlaine viszonyáról szóló filmet ajánlotta

Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, amelynek főbb szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes lesz látható.

Tovább olvasok

Az Elfogy a levegő, amelynek nagy részét Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban forgatták, Moldovai Katalin és Palóczi Zita közös forgatókönyvéből készült, producerei Kovács Attila Béla, Muhi András és Moldovai Katalin. Az operatőr Táborosi András, a vágó Soltész Orsolya. A főbb szerepekben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes láthatók. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjába is meghívott film november 2-ától lesz látható a hazai mozikban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

Hiába írta alá rengeteg értelmiségi a petíciót, amelyben Rimbaud és Verlaine újratemetését kérték, a két költő mégsem kerülhet a párizsi Panthéonba.

...
Hírek

Így nézett ki az "idős" Rimbaud

...
Kritika

Cameron Post történetének a középiskolai irodalomórákon lenne a helye

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját