Agatha Christie, Battle főfelügyelő krimik - konyvesmagazin.hu

Júniusban egymástól függetlenül két sorozat forgatását is bejelentették, melyek Agatha Christie regényeiből készülnek. Az egyik az Éjféltájt, a másik A Hét Számlap rejtélye, és összeköti őket, hogy mindkettőben Battle főfelügyelő nyomoz. Mivel Poirot szürke agysejtjei és Miss Marple retiküljei rendre elhomályosítanak mindenki mást a krimikirálynő univerzumában, ezért úgy gondoltuk, összegyűjtjük, mit írt Christie a ritkábban szerepeltetett Battle-ről.

agatha christie
A Hét Számlap rejtélye
Ford. Kada Júlia, Helikon, 2023, 320 oldal 
-

Poirot ismerőse

Battle főfelügyelő először 1925-ben, a Chimneys titka című regényben bukkant fel. Ezután még négy krimiben nyomozott ő. Bár Agatha Christie nem igazán keverte jellegzetes hőseit, a Nyílt kártyákkal című kötetben Battle a bajszos belga mellett jelenik meg, két másik Poirot-regényben pedig utalnak rá. Azonban csak az Éjféltájtban nyomoz teljesen egyedül, a többi kötetben akad segítője.

Rájátszik a rendőr-sztereotípiára

A főfelügyelő, aki a Scotland Yard munkatársa, nyugodt, józan ésszel gondolkodó figura. Intelligens és sikeres, de ismerve a detektívekkel kapcsolatos előítéleteket, gyakran tetteti magát buta vagy fantáziátlan alaknak azért, hogy előrelendítse a nyomozást. Tévedni nem szokása, specialitásának pediga azok a bűnügyek számítanak, melyek diplomáciával és politikával keverednek.

agatha christie
Éjféltájt
Ford. Fehér Katalin, Helikon, 2023, 288 oldal
-

Nagy és bajszos

A keresztnevét sosem tudjuk meg, de a vezetékneve beszédes, hiszen csatát jelent. Battle jó kiállású, a termete lenyűgöző és erős, az arca pedig szögletes és szinte egyáltalán nem mutat érzelmeket vagy érdeklődést. Agatha Christie úgy jellemzi a sztoicizmusát: olyan, mintha fából faragták volna. Sőt, egyenesen egy régi hadihajó fagerendáiból. Hastingshez képest keveset fecseg. Ám a bajsza még Poirot csodálatát is kivívja.

Családos ember

Poirot-val és Miss Marple-lal ellentétben ő nemcsak házas, hanem feleségével, Maryvel öt gyermekük is van. Az Órák című krimiben feltűnik egy Colin Lamb nevű titkosrendőr, aki az utalás alapján Battle fia. Egy másik történetben pedig szintén a Scotland Yardnál dolgozó unokaöccse, és legkisebb lánya, Sylvia segít neki megoldani a rejtélyt.

Ki játssza?

A Netflixnél készülő Hét Számlap-minisorozatban Martin Freeman játssza majd a főfelügyelőt, ami Christie karakterének külső leírását tekintve, hogy mást ne mondjunk, érdekes választás. Az Éjféltájtból készülő, háromrészes BBC-sorozatban egyelőre nem tudni, ki alakítja a nyomozót, de az biztos, hogy Lady Tresilliant a csodálatos Anjelica Huston játssza.

-

Eddig egyébként csupán egy Battle-regényből, A Hét Számlap rejtélyéből készült egy brit tévéfilm, 1981-ben, abban Harry Andrews játszotta. A Poirot-val közös történetekben általában átnevezték vagy kihagyták a főfelügyelőt, sőt olyan is volt, amiben Miss Marple-lel helyettesítették.

Fotó: Joop van Bilsen / Wikipedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Poirot-t alakító színész ered Agatha Christie nyomába egy ötrészes dokumentumfilmben

A korábban Agatha Christie híres nyomozóját, Poirot-t alakító David Suchet egy dokumentumfilm-sorozatban az író 1920-as években, az egykori Brit Birodalom területén tett utazásait dolgozza fel.

...
Szórakozás

Az új Agatha Christie sorozatban egy szerelmi háromszög vezet a tragédiához

Battle főfelügyelő, Agatha Christie egy kevébé ismert detektívje nyomoz majd benne.

...
Hírek

Agatha Christie rajongói egy új, tavaszi novelláskötetnek örülhetnek

A Helikon a krimikirálynő, Agatha Christie évszakhoz illő történeteiből válogatott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.