Öt könyv, hogy ne kelljen lemondanunk a művészetekről karantén idején

Öt könyv, hogy ne kelljen lemondanunk a művészetekről karantén idején

Könyves Magazin | 2020. április 29. |

A Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve áprilisban, amely közérthetően, sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A karantén miatt egyelőre zárva vannak a múzeumok, viszont szerencsére rengeteg olyan gyerekeknek szóló könyv van, amelyek szórakoztatva tanítanak a művészetekről. Ezekből gyűjtöttünk össze most ötöt.

Sophie Collins
Infografika - Kahlo
Fordította: Dr. Molnár Csaba, Bookline Könyvek, 2019, 308 oldal

Két éve nagyszabású kiállítást rendeztek Frida Kahlo képeiből a Nemzeti Galériában, és a hatalmas érdeklődés már akkor arról tanúskodott, hogy a mexikói származású művész munkássága népszerűbb, mint valaha. Sophie Collins könyvében ugyanakkor egészen egyedi módon, infografikák révén mutatja be Frida Kahlo életét és művészetét. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál - így például kiderül belőle, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el; hogy kétszer is hozzáment a férjéhez; és hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. ITT belelapozhattok a könyvbe!

Kálmán Áron
Csontváry
Scolar Kiadó, 2019, 68 oldal

Csontváry Kosztka Tivadar az egyik legismertebb és legmagasabban jegyzett festőnk, aki patikus állását hagyta ott, hogy életét teljes egészében a festészetnek szentelhesse. Kortársai nem ismerték el a művészetét, és nem sokon múlott, hogy halála után az örökösök kocsiponyvának adják el a festményeit. Életéről, művészi kiteljesedéséről Csontváry címmel képregény készült, melynek alkotója, Kálmán Áron korábbi interjúnkban elmondta, hogy képregénye szintén a mítoszépítést szolgája, művében ugyanakkor nem az őrült, hanem a zseni képe mellett teszi le a garast. A teljes interjúért katt IDE!

Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika, Halász Rita, Mészáros János
Színek - Két egér kalandjai
Móra, 2016, 72 oldal

Folytatódik a két egér múzeumi kalandja, ezúttal pedig a színekkel ismerkednek meg - a segítségükkel a gyerekek több mint száz magyarországi kiállítóhelyeken megtekinthető műalkotás reprodukcióját nézhetik végig, közben pedig kiderül az is, milyenek a Nap, a Hold és a föld színei; miért játszik kiemelt szerepet a piros a színek között; hogyan állít elő a látásunk apró pontokból színeket; hogyan hat az érzelmeinkre bizonyos színek találkozása; emellett arra is választ kapunk, hogy nehéz dolog-e festőnek lenni.

Susie Hodge
Művészet 30 másodpercben
Ford.: Bartók Imre, Babilon Kiadó, 2018, 96 oldal

A Művészet 30 másodpercben lényegében egy művészeti kisokos, amely rengeteg apró információmorzsa segítségével hozza képbe a gyerekeket. Kiderül egyebek között, hogy mi fán terem a konceptualizmus, mire föl a barokk pompa, ráadásként olyan bizarr érdekességeket is megtudhatunk belőle, minthogy miféle festék készül az indiai tehénfajta vizeletéből. A kötet barlangfestményektől kezdve az újmédia-művészetig vezeti végig a gyerekeket, beszámol a nagy művészeti mozgalmakról, így már biztosan nem fognak zavarba jönni, ha szóba jön a pop-art vagy a posztimpresszionizmus.

Luca Novelli
Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt
Ford.: Schvéger Ágnes, Pagony, 2019, 112 oldal

Leonardo da Vinci esetében nem túlzás a korszakos zseni címke használata, hiszen számos területen kimagaslót alkotott, és festőként, építészként, mérnökként, kutatóként és filozófusként is pazar örökséget hagyott maga után. Már a saját korában mítosszá vált, olyan nagy feltaláló volt. Ha a munkáit megvalósíthatták volna, Napóleon talán repülőgépen utazott volna, és mára talán már benépesítettük volna a Naprendszer bolygóit. Megelőzte korát, és sok találmányát csak évszázadokkal később tudta az emberiség megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Slow Art Day: irány a múzeum, járd be a világot!

Április 4-én van a SLOW ART DAY, ebből az alkalomból ajánlunk most hat múzeumot a világ különböző pontjairól. Louvre, Vatikáni Múzeum, Musée D'Orsay, Ludwig, Pergamon.

...
Hírek

Töltsd le a múzeumok és könyvtárak színezőit ingyen!

Több tucat múzeum és könyvtár tette ingyenesen letölthetővé a színezőit a koronavírus-járvány miatt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.