A képzelet ereje bármire képes!
Promóció promóció

A képzelet ereje bármire képes!

Az álmok birodalma a mai napig ismeretlen terep a kutatók számára, miközben a legtöbben nap, mint nap belépnek az ajtaján. S bár akad, aki tudatosan nem képes visszaemlékezni az eseményekre, ettől függetlenül az álmok jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Vajon a tudatalatti munkálkodik alvás közben, feldolgozva mindazt, ami napközben történt? Vagy más világok, életek, dimenziók tárulnak fel? Esetleg képzelődés az egész, tényleg „álom” csupán? Ezekre a dilemmákra nem fogjuk megadni a választ, ám Zsiros-Petróczki Kitti műve, az Elképzelt terápia annál több útmutatással szolgál ahhoz, hogy az élet nagy kérdései végül személyes feleletekre találjanak.

Promóció |

Az önismeret nem divatozás, hanem a felszabadulás kulcsa!

Manapság sokak számára úgy tűnhet, hogy trendi önismereti kérdésekkel foglalkozni, terápiákra, tanfolyamokra járni, gyűjteni az információkat és analizálni. Ez azonban pusztán a látszat, ráadásként ezt a területet megannyi káros tévhit is övezi. Sokan azt gondolják, az önismeret önzés, mert nem magunkkal kell foglalkozni, hanem a másokkal, és majd akkor boldogabbá válhatunk. Megint mások beleesnek abba a csapdába, hogy hibásokat, és nem megoldásokat keresnek, folyton visszatekintve okolnak valakit az életük alakulásáért, és nem lépnek bele az erejükbe. A tévutak száma végtelen.

De akkor valójában miről szól az önismeret?

Éveken, évtizedeken, évszázadokon át öntudatlanul élte világát az emberiség. Az emberek tették a dolgukat, küzdöttek, nem egyszer szenvedtek, és olyan terheket cipeltek, amiknek a súlyát még ma is nyögjük. De eljött az a korszak, az az idő, amikor a lélek nem bírja tovább, amikor a szembenézésé a főszerep, amikor végre lehullhatnak a generációs bilincsek, amikor letisztulhat a kép. Az önismeret egy vég nélküli út, ahol lehetőséget kaphatunk arra, hogy megértésre leljünk hibáztatás, önbántalmazás helyett, hogy felszabaduljunk a lelki sózsákok alól, és hogy a változásunk inspirációként szolgáljon a környezetünkben élők számára. Mert ahogy a régi, bölcs mondás is tartja, ami bent, az kint. A körülményeket sok esetben nem formálhatjuk át, de azt igen, hogy egyrészt mi hogyan reagálunk rájuk, másrészt hogy bennünk milyen világ épül fel.

Egy regény, ami izgalmas útra hív?

Zsiros-Petróczki Kitti Elképzelt terápia című regénye betekintést enged egy terápiás folyamatba, ami épp az álmok birodalmában játszódik. Kevin, a főszereplő álmában egy terápiás folyamatba csöppen, majd éjszakáról éjszakára visszatér, hogy bejárja az önnön békéjéhez vezető lelki utat. A képzeletbeli terapeuta a családállítás módszerén kívül numerológiát, illetve a Maslow-elméletet is segítségül hívja. Kevin élete átalakul, amint képes szembenézni a sárkányával, s nem legyőzni, hanem megszelídíteni akarja azt.

Ez a regény biztonságos, karnyújtásnyi távolságból enged betekintést a terápia világába, kockázatok nélkül, úgy, hogy a szereplők szemüvegén keresztül is megmutatkozhat mindaz, ami a folyamat során végbemegy. Így azoknak is biztos menedékként szolgálhatnak a könyv lapjai, akik úgy érzik, még nem állnak készen a nagy lépésre, de érzik, elérkezett az idő a változásra.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Szerzőink

...
Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.