Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg
Promóció promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

Kétségtelen, hogy a digitális eszközök gördülékennyé és kényelmesebbé teszik a mindennapi tennivalókat. Soha nem volt még ilyen gyors és egyszerű az ügyintézés, arról nem is beszélve, hogy az internetről ma már gyakorlatilag bármit megrendelhetünk. A digitalizáció az irodai munkában (és bármilyen más szellemi tevékenységben), az oktatásban és az élet egyéb területein is dominánsan jelen van, az időnk egyre nagyobb részét töltjük kijelzők „bámulásával”.

Promóció |

A számtalan előny mellett akad néhány hátránya is a megnövekedett képernyőidőnek, amely túlnyomórészt egészségügyi kockázatot is jelent. Az egyik legkitettebb szervünk a szemünk: ha nem figyelünk, a számítógép és az egyéb digitális eszközök használata könnyen látásromláshoz vezethet.

Miután hosszú ideig egyetlen egy dologra fókuszálunk, a szemizmok „ellustulnak”, és a képernyőre meredve sokkal ritkábban pislogunk, ami a szem kiszáradásához vezet. Azonban a legnagyobb problémát talán a kijelző kék fénye okozza.

Szemfáradtság, ég veled!

Ha sok időt töltesz a gép előtt, biztos tapasztaltad már, hogy a nap végére szúr, viszket és fáj a szemed. Ilyenkor nehezebb fókuszálni, és szinte semmi másra nem vagy képes, csak magad elé merdeni. Ezt a kiszáradással járó szemfáradtságot a kijelző kék fénye okozza, ami kifejezetten káros, és hosszú távon akár látásromláshoz is vezethet. Szerencsére egy kis segítséggel búcsút inthetsz ennek a kellemetlen mellékhatásnak!

A blue filter szemüveg egy speciális szemüveg monitor előtti munkavégzéshez, amit pontosan ennek a problémának a kiküszöbölésére találtak ki. A titok nyitja a szemüveglencsékben rejlik, amit egy különleges szűrővel vonnak be, amely képes kiszűrni a kijelzőből sugárzó kék fényt.

Ha ilyen monitorszűrős szemüveg van rajtad a digitális eszközök használata közben, búcsút inthetsz a szemfáradtságnak és csökkentheted a látásromlás kockázatát.

-

Akkor is segít a blue filter szemüveg, ha már szemüveges vagyok?

A kékfény szűrő szemüveg nulldioptriás (dioptria nélküli) és dioptriás változatban is kapható. Előbbi azért kiemelten fontos, mert segít megelőzni, hogy elromoljon a látásunk, utóbbi pedig segít megőrizni a meglévő állapotot, hogy ne romoljon tovább a szemünk.

A dioptriás monitor szemüveg felírása tulajdonképpen semmiben nem különbözik egy átlagos szemüvegétől, csupán annyit kell tennünk, hogy a látásvizsgálat és a keret kiválasztása után kékfény szűrővel ellátott lencsét rendelünk.

Már van monitorszűrős szemüvegem – Mit tehetek még?

Ha a kékfény szűrő szemüveg viselése mellett bevetünk még néhány dolgot, tovább csökkenthetjük a látásromlás kockázatát.

Szemcsepp

A kijelzőre meredve sokkal kevesebbet pislogunk a szükségesnél, ami a szemek kiszáradásához, végül a látás romlásához vezet. Ezen sokat javíthatunk, ha szemcseppet használunk. Kövessük a használati útmutatót és az alapján ismételjük bizonyos időközönként a cseppentést.

Szemtorna

Szintén komoly gondot okozhat a szemizmok gyengülése. Ha folyamatosan egy pontra fókuszálunk, ezek az izmok ellustulnak, ami ugyancsak a látás gyengüléséhez vezet. Az interneten rengeteg szemtorna (vagy szemjóga) gyakorlatot találunk, amelyből érdemes minden nap elvégezni egyet, hogy edzésben tartsuk a szemünket.

Képek: canva.com

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

ADVENT
...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

Kinek mit jelent a karácsony? Ajándékot, vallási ünnepet, családi együttlétet - és persze ízeket. A karácsonyi menühöz és karácsonyi ajándéknak is ajánlunk könyveket.

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

"Dobray Sarolta szociografikus pontosságú történetei a mai Magyarország legkiszolgáltatottabb embereiről mesélnek, tudósítanak halálosan pontosan, mély empátiával és szeretettel" - írta a kötetről Tóth Krisztina. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.