Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg
Promóció promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

Kétségtelen, hogy a digitális eszközök gördülékennyé és kényelmesebbé teszik a mindennapi tennivalókat. Soha nem volt még ilyen gyors és egyszerű az ügyintézés, arról nem is beszélve, hogy az internetről ma már gyakorlatilag bármit megrendelhetünk. A digitalizáció az irodai munkában (és bármilyen más szellemi tevékenységben), az oktatásban és az élet egyéb területein is dominánsan jelen van, az időnk egyre nagyobb részét töltjük kijelzők „bámulásával”.

Promóció |

A számtalan előny mellett akad néhány hátránya is a megnövekedett képernyőidőnek, amely túlnyomórészt egészségügyi kockázatot is jelent. Az egyik legkitettebb szervünk a szemünk: ha nem figyelünk, a számítógép és az egyéb digitális eszközök használata könnyen látásromláshoz vezethet.

Miután hosszú ideig egyetlen egy dologra fókuszálunk, a szemizmok „ellustulnak”, és a képernyőre meredve sokkal ritkábban pislogunk, ami a szem kiszáradásához vezet. Azonban a legnagyobb problémát talán a kijelző kék fénye okozza.

Szemfáradtság, ég veled!

Ha sok időt töltesz a gép előtt, biztos tapasztaltad már, hogy a nap végére szúr, viszket és fáj a szemed. Ilyenkor nehezebb fókuszálni, és szinte semmi másra nem vagy képes, csak magad elé merdeni. Ezt a kiszáradással járó szemfáradtságot a kijelző kék fénye okozza, ami kifejezetten káros, és hosszú távon akár látásromláshoz is vezethet. Szerencsére egy kis segítséggel búcsút inthetsz ennek a kellemetlen mellékhatásnak!

A blue filter szemüveg egy speciális szemüveg monitor előtti munkavégzéshez, amit pontosan ennek a problémának a kiküszöbölésére találtak ki. A titok nyitja a szemüveglencsékben rejlik, amit egy különleges szűrővel vonnak be, amely képes kiszűrni a kijelzőből sugárzó kék fényt.

Ha ilyen monitorszűrős szemüveg van rajtad a digitális eszközök használata közben, búcsút inthetsz a szemfáradtságnak és csökkentheted a látásromlás kockázatát.

-

Akkor is segít a blue filter szemüveg, ha már szemüveges vagyok?

A kékfény szűrő szemüveg nulldioptriás (dioptria nélküli) és dioptriás változatban is kapható. Előbbi azért kiemelten fontos, mert segít megelőzni, hogy elromoljon a látásunk, utóbbi pedig segít megőrizni a meglévő állapotot, hogy ne romoljon tovább a szemünk.

A dioptriás monitor szemüveg felírása tulajdonképpen semmiben nem különbözik egy átlagos szemüvegétől, csupán annyit kell tennünk, hogy a látásvizsgálat és a keret kiválasztása után kékfény szűrővel ellátott lencsét rendelünk.

Már van monitorszűrős szemüvegem – Mit tehetek még?

Ha a kékfény szűrő szemüveg viselése mellett bevetünk még néhány dolgot, tovább csökkenthetjük a látásromlás kockázatát.

Szemcsepp

A kijelzőre meredve sokkal kevesebbet pislogunk a szükségesnél, ami a szemek kiszáradásához, végül a látás romlásához vezet. Ezen sokat javíthatunk, ha szemcseppet használunk. Kövessük a használati útmutatót és az alapján ismételjük bizonyos időközönként a cseppentést.

Szemtorna

Szintén komoly gondot okozhat a szemizmok gyengülése. Ha folyamatosan egy pontra fókuszálunk, ezek az izmok ellustulnak, ami ugyancsak a látás gyengüléséhez vezet. Az interneten rengeteg szemtorna (vagy szemjóga) gyakorlatot találunk, amelyből érdemes minden nap elvégezni egyet, hogy edzésben tartsuk a szemünket.

Képek: canva.com

Hírek
...
Hírek

Meghalt Ragályi Elemér

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.