Hogyan válasszunk asztalt?
Promóció promóció asztal

Hogyan válasszunk asztalt?

Emberként ösztönösen arra vagyunk programozva, hogy szociálisan érintkezzünk egymással. A közös étkezések tematikája mindig is közösségi ügy volt. Ezért az ünnepi vacsorák gyakran az események fénypontjai. Itt találkozhatunk barátként és családtagként, hogy megtörjük a kenyeret és megosszuk a történeteket. A mindennapi családi étkezés fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében is. Nagyobb eséllyel tanulnak meg létfontosságú kommunikációs mintákat, és a családi kapcsolatok is nagyobb valószínűséggel alakulnak jól, ha a família együtt étkezik egy asztalnál.

Promóció |

Természetesen, amikor asztalról beszélünk, nem feltétlenül az étkező asztalok körére gondolunk, hiszen léteznek íróasztalok és dohányzóasztalok is. Utóbbi tematikájából a fehér dohányzóasztal verziója a kedvencünk, de mi ma mégis a nagyobb kaliberű étkező típusokról szeretnénk beszélgetni, és teljesen pontosan arról, hogyan választhatjuk ki a megfelelő étkezőasztalt otthonunkba. A számodra leginkább megfelelő étkezőasztal az lesz, amelyik megfelel a pénztárcádnak, szilárd felépítésű, illeszkedik a helyére, és olyan stílust képvisel, amit évekig szeretni fogsz. Van néhány alapvető tényező, amiket érdemes figyelembe venned ahhoz, hogy tényleg jót válassz. Először is óvakodjunk attól, hogy a trendek bűvöletében döntsünk – egy jó asztalnak legalább öt-tíz évig ki kell bírnia. A megfizethetőség és az időtlen stílus mellett a stabilitásra és a szerkezetre is figyelni kell a bútorüzletek asztalainak ellenőrzésekor. Gondold át, milyen érzés lehet a kiszemelt asztalnál ülni, hogy hosszabb ideig is komfortzónán belül maradva élvezhesd a körülötte zajló társalgást. Csekkold az asztal lapját, nem árt, ha olyat választasz, ami bírja a komolyabb otthoni kiképzés kaliberét is. Ha szeretnél néhány konkrét ajánlást, a vidaXL.hu nagyszerű, megfizethető étkezőasztal-kalauzt kínál, érdemes megnézni az ajánlásokat.

Az alapokon túl adunk néhány további támpontot is, amelyet érdemes ellenőrizni, mielőtt kinyitnád a pénztárcádat. Az első számú szabály: használd a mérőszalagot! Az étkezőasztalnak illeszkednie kell az étkezősarok méreteihez, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel megtévesztően nagy bútordarab, számolni kell a körülötte lévő hellyel is. Az asztal tényleges méretén kívül minden oldalról minimum 1 méternyi plusz helyre van szükség ahhoz, hogy kényelmesen ülhessünk egy széken, illetve szabadon mozoghassunk körülötte a térben. Legyen szó tehát akár egy többfunkciós térről, akár egy külön étkező helyiségről, kezdd azzal, hogy mérd meg annak a területnek a hosszát és szélességét, amelyet étkezőnek hívsz. Ezután vonj le minimum 2 métert a két adatból, hogy megkapd az ideális méretű étkezőasztal paramétereit. Ezután gondold át, hogyan fogod használni, milyen székek lesznek körülötte, és hogyan illeszkedik a meglévő bútorok miliőjébe. Ne feledkezz meg a vizuális súly kérdésköréről sem: lehet, hogy az asztal műszakilag beleillik a közegbe, de hatalmasnak tűnhet, ha sötétebb tónusokat képvisel, vagy ha túl közel van más bútorokhoz. A négyzet és a téglalap alakú asztalok a leggyakoribbak, így esetükben a stílusok, a méretek és a bővíthetőség tematikájában is több választási lehetőséget találsz majd. Viszont egy kerek vagy ovális asztal egy kicsit több helyet biztosít a mozgáshoz, mivel levágja a sarkokat, de felületben mégis elég lehet. Szűkebb, téglalap alakú helyekhez az ovális lehet a legjobb megoldás, és érdemes megnézni a fehér étkezőasztal alternatíváit is.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?