Kultúrafogyasztás felsőfokon! 3 tipp az otthoni szórakozásra
Promóció promóció

Kultúrafogyasztás felsőfokon! 3 tipp az otthoni szórakozásra

Az elmúlt egy évben alaposan átalakultak szokásaink, ami az élet számos más területén kívül a kultúra területét is érintette. Elég csak a mozik, múzeumok, koncerthelyszínek bezárására, vagy annak következményeire, mint az online tárlatvezetések, koncertek és a streaming szolgáltatók elterjedésére gondolni.

Promóció |

Webshopok kínálatában kutakodva számos olyan hasznos terméket találni, melyek megkönnyítik a dolgunkat az otthoni kultúr-fészkünk kialakításában.

Otthoni mozi szélesvásznon, mégis másképp

Gyermekkorunk egyik szép emlékeként tekintünk már a diavetítőkre (érdekes módon, könyvesboltokban még mindig kapni diafilmeket), vagy iskoláskorunk egyik fontos eszközére, ami sok osztályban díszelgett, ám annál kevesebbet volt használva. Miért ne lehetne revitalizálni ezt a módszert és filmnézésre is használni ezt az eszközt? Nem kell más, mint egy viszonylag nagy fehér felület (lehet ez a fal vagy egy kifeszített lepedő), kiválasztani a kívánt filmet, illetve egy vetítő és indulhat is a mozis élmény!

Kényelmi szempontok: élet a forgószéken túl

Az éremnek két oldala van, így a távoli munkavégzés megjelenésének is. Sokan vagyunk úgy, hogy a 4 fal közti tér nem haladja meg a 40-60 négyzetmétert, így a lakóhelyünk egyúttal a teljes életterünkké vált, ezért rendkívül fontos, hogy a forgószék helyett egy kényelmes ülőalkalmatosságot használjunk több órán keresztül. Érdemes ilyenkor túlgondolni az irodai szék-jellegen és beruházni például egy gamer székre. Bár elsőre nem gondolnánk, de egy ilyen székben még egy könyv olvasása is sokkal élvezetesebb. Arról nem is beszélve, hogy fent említett vetítővel és egy tál popcornnal már majdnem olyan, mintha ismét egy moziszékbe süppedve élveznénk a filmet.

Kiszakadni a valóságból

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a régi analóg eszközök kezdenek visszatérni a közhasználatba, a túláradó nosztalgia egyfajta pozitív mellékhatásaként. Elég csak arra gondolni, hogy míg az audio streaming szolgáltatók egymással versengenek, addigra a CD-k gyakorlatilag teljesen eltűnni látszanak, mégis egyre több zenész adja ki legfrisebb műveit a bakelit lemezen, ismertebb nevén vinylen. De hasonló figyelhető meg a fényképezés terén is: az instant és analóg kamerák ismételt hódító hadjáratára indultak. Érdemes körülnézni az online térben vagy akár piacon, mert egy-egy ilyen eszköz könynen feldobja a szürke hétköznapokat és kicsit mindenkit kirángatnak a digitális életből.

Fotó: canva.com

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Hírek
...
Nagy

Venczel Vera három emlékezetes filmje, amit szívesen nézünk

...
Hírek

Nyelv, nacionalizmus és művészi szabadság a Szépírók Őszi Fesztiváljának kiemelt témája

...
Hírek

Világhírű regényekből való idézetekkel mondja meg az időt az új óra

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

...
Hírek

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

...
Hírek

Könyvesblokk: Dinoszauruszok, egy botrányos párbaj és Lily fogadalma

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk.