Kultúrafogyasztás felsőfokon! 3 tipp az otthoni szórakozásra
Promóció promóció

Kultúrafogyasztás felsőfokon! 3 tipp az otthoni szórakozásra

Az elmúlt egy évben alaposan átalakultak szokásaink, ami az élet számos más területén kívül a kultúra területét is érintette. Elég csak a mozik, múzeumok, koncerthelyszínek bezárására, vagy annak következményeire, mint az online tárlatvezetések, koncertek és a streaming szolgáltatók elterjedésére gondolni.

Promóció |

Webshopok kínálatában kutakodva számos olyan hasznos terméket találni, melyek megkönnyítik a dolgunkat az otthoni kultúr-fészkünk kialakításában.

Otthoni mozi szélesvásznon, mégis másképp

Gyermekkorunk egyik szép emlékeként tekintünk már a diavetítőkre (érdekes módon, könyvesboltokban még mindig kapni diafilmeket), vagy iskoláskorunk egyik fontos eszközére, ami sok osztályban díszelgett, ám annál kevesebbet volt használva. Miért ne lehetne revitalizálni ezt a módszert és filmnézésre is használni ezt az eszközt? Nem kell más, mint egy viszonylag nagy fehér felület (lehet ez a fal vagy egy kifeszített lepedő), kiválasztani a kívánt filmet, illetve egy vetítő és indulhat is a mozis élmény!

Kényelmi szempontok: élet a forgószéken túl

Az éremnek két oldala van, így a távoli munkavégzés megjelenésének is. Sokan vagyunk úgy, hogy a 4 fal közti tér nem haladja meg a 40-60 négyzetmétert, így a lakóhelyünk egyúttal a teljes életterünkké vált, ezért rendkívül fontos, hogy a forgószék helyett egy kényelmes ülőalkalmatosságot használjunk több órán keresztül. Érdemes ilyenkor túlgondolni az irodai szék-jellegen és beruházni például egy gamer székre. Bár elsőre nem gondolnánk, de egy ilyen székben még egy könyv olvasása is sokkal élvezetesebb. Arról nem is beszélve, hogy fent említett vetítővel és egy tál popcornnal már majdnem olyan, mintha ismét egy moziszékbe süppedve élveznénk a filmet.

Kiszakadni a valóságból

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a régi analóg eszközök kezdenek visszatérni a közhasználatba, a túláradó nosztalgia egyfajta pozitív mellékhatásaként. Elég csak arra gondolni, hogy míg az audio streaming szolgáltatók egymással versengenek, addigra a CD-k gyakorlatilag teljesen eltűnni látszanak, mégis egyre több zenész adja ki legfrisebb műveit a bakelit lemezen, ismertebb nevén vinylen. De hasonló figyelhető meg a fényképezés terén is: az instant és analóg kamerák ismételt hódító hadjáratára indultak. Érdemes körülnézni az online térben vagy akár piacon, mert egy-egy ilyen eszköz könynen feldobja a szürke hétköznapokat és kicsit mindenkit kirángatnak a digitális életből.

Fotó: canva.com

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.