Britney Spears podcast

Britney Spears könyve nemcsak a poptörténet lenyomata, hanem kulturális szimbólum is

Britney Spears a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb popsztárja, szinte nincs ember, akinek ne lennének vele kapcsolatos emlékei. Október végén jelent meg a pop hercegnőjének is becézett énekesnő  memoárja, A bennem lévő nő (olvass bele), melyet akkora érdeklődés övezett, hogy az első héten egymillió példány kelt el belőle. A könyvvel már foglalkoztunk egy cikkben, most pedig arról beszélgettünk, hogy milyen jelentősége van Britney Spears történetének a popzenén túl. Podcast.

Valuska László | 2023. december 15. |

Britney Spears tinédzserként robbant be a zenei életbe 1998 végén, és attól kezdve több mint egy évtizeden át a világ egyik legmeghatározóbb popsztárja volt. Élete és karrierje akkor vett nagy fordulatot, amikor 2008-ban egy súlyos magánéleti válság közepette az apja, Jamie Spears a saját gondnoksága alá helyeztette, arra hivatkozva, hogy lánya nem beszámítható. Az énekesnő ettől kezdve 13 éven keresztül élete legapróbb kérdéseiben sem dönthetett szabadon, sem az ideje, sem a vagyona, sem a munkái fölött nem rendelkezhetett. A gondnokságot végül 2021-ben szüntette meg a bíróság.

britney spears
A bennem lévő nő
Ford. Babits Péter, Alexandra, 2023, 319 oldal
-

A podcastban beszélünk arról, hogy hogyan vált Britney Spears számára a kezdetben menekülést jelentő zenéből csapda, hogy ki, hogyan és mit tálalt eddig az énekesnő viselt dolgairól, és ehhez képest mit mesél ő a könyvében élete legszomorúbb eseményeiről. Szóba került az is, hogy miért van ennek a kötetnek a zenein túl nagyon fontos kulturális és társadalmi üzenete, nemcsak a média, hanem a csapdahelyzetek áldozatai felé is.

Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával
Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával

Britney Spears A bennem lévő nő című önéletrajza az év egyik legjobban várt könyve volt. Korábban ugyanis a róla szóló narratívát sohasem ő alakította, hanem mindenki ráhúzta a történések számára legmegfelelőbb változatát. Ezzel a memoárral Spears viszont végleg a saját kezébe vette az élete irányítását, és minden fals sztorit helyretesz, a Justin Timberlake-kel való kapcsolatától kezdve az apja által rákényszerített 13 évnyi, minden önállóságát elvevő gondnokságig.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Britney Spears: A tragédia a családom vérében van

Britney Spears megalkuvás nélküli nyíltsággal és figyelemre méltó humorral megírt memoárja rávilágít a zene és a szeretet erejére, és annak fontosságára, hogy a nők végre a saját szavaikkal mondhassák el történetüket. Olvass bele!

...
Hírek

4,5 milliárdért írja meg Britney Spears a memoárját

Az énekes rekordösszegű szerződést írt alá a Simon & Schuster kiadóval.

...
Nagy

Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.