KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Szvitil Ila: Tépett élet [Képalá]

Képalá |

Az ordítás, a lázadás, a vér, a lüktetés. Megszakadt ez a világ. Belesüllyedt az unalomba, a soha semmi nem történésbe. Ahogy otthon fő a vasárnapi húsleves, mielőtt kifutna, anyám elzárja a gázt. Pedig hagyni kellene. Égjen, füstöljön, fortyogjon. Annak lenne értelme. Másnak nincs. Az életet nem lehet elnyújtózott puhaságban élni. Én nem akarom. Jól fésült, jól öltözött emberek szorítják le egészen a tudatuk mélyéig, s még annál is lejjebb az érzéseiket. Csendben sikoltanak, hangtalanul hörögnek, mosolyogva haldokolnak. EZT NEM AKAROM! A felismerés rég ott bujkált bennem. Kitört, amikor az első tetkó tű a bőrömbe fúródott. Amikor az első sávot kiborotváltam a hajamból. Világított, mint egy ösvény  az ellenállás, lázadás földjén. Az első testékszer, ahogy a fém átütötte a húst. Magamra találtam. De a körülöttem élőket már nem találtam. Szó nélkül, mozdulatok nélkül, az értetlenséget közvetítették. Nem voltunk egy bolygón. 
Az első koncert, ahol a dallamok elszöktek. A feloldódás, ami egyre jobb lett. Rángatózó testek, az üvöltés felszabadító mámora. Kiszakadás minden addigiból. Az este varázsa, amikor elfelejtettem, kitöröltem, szétzúztam azt, amit nem szeretnék az életemben. 
Az első pogózás, ami olyan, mintha földrengés lenne. Menekülő tánc. 
Az első ütés, amitől eleredt az orrom vére. A fájdalom nem jött, az agyam nem engedte. Átadta egész testemet a lüktetésnek. A vér íze, amit nem is éreztem. Vöröslő patak.
Minden nap egy kitépett lap, amit galacsinná gyúrok és elhajítom. Így lesz az utolsó oldalig.
De addig… A lényem lázadása visz.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lázár Fruzsina: Pár akkord, és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Szűrös Ivett: ... az élet ízét [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Molnár Péter: Az unoka [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.