KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Szvitil Ila: Tépett élet [Képalá]

Képalá |

Az ordítás, a lázadás, a vér, a lüktetés. Megszakadt ez a világ. Belesüllyedt az unalomba, a soha semmi nem történésbe. Ahogy otthon fő a vasárnapi húsleves, mielőtt kifutna, anyám elzárja a gázt. Pedig hagyni kellene. Égjen, füstöljön, fortyogjon. Annak lenne értelme. Másnak nincs. Az életet nem lehet elnyújtózott puhaságban élni. Én nem akarom. Jól fésült, jól öltözött emberek szorítják le egészen a tudatuk mélyéig, s még annál is lejjebb az érzéseiket. Csendben sikoltanak, hangtalanul hörögnek, mosolyogva haldokolnak. EZT NEM AKAROM! A felismerés rég ott bujkált bennem. Kitört, amikor az első tetkó tű a bőrömbe fúródott. Amikor az első sávot kiborotváltam a hajamból. Világított, mint egy ösvény  az ellenállás, lázadás földjén. Az első testékszer, ahogy a fém átütötte a húst. Magamra találtam. De a körülöttem élőket már nem találtam. Szó nélkül, mozdulatok nélkül, az értetlenséget közvetítették. Nem voltunk egy bolygón. 
Az első koncert, ahol a dallamok elszöktek. A feloldódás, ami egyre jobb lett. Rángatózó testek, az üvöltés felszabadító mámora. Kiszakadás minden addigiból. Az este varázsa, amikor elfelejtettem, kitöröltem, szétzúztam azt, amit nem szeretnék az életemben. 
Az első pogózás, ami olyan, mintha földrengés lenne. Menekülő tánc. 
Az első ütés, amitől eleredt az orrom vére. A fájdalom nem jött, az agyam nem engedte. Átadta egész testemet a lüktetésnek. A vér íze, amit nem is éreztem. Vöröslő patak.
Minden nap egy kitépett lap, amit galacsinná gyúrok és elhajítom. Így lesz az utolsó oldalig.
De addig… A lényem lázadása visz.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lázár Fruzsina: Pár akkord, és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Szűrös Ivett: ... az élet ízét [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Molnár Péter: Az unoka [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!