KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Szvitil Ila: Tépett élet [Képalá]

Képalá |

Az ordítás, a lázadás, a vér, a lüktetés. Megszakadt ez a világ. Belesüllyedt az unalomba, a soha semmi nem történésbe. Ahogy otthon fő a vasárnapi húsleves, mielőtt kifutna, anyám elzárja a gázt. Pedig hagyni kellene. Égjen, füstöljön, fortyogjon. Annak lenne értelme. Másnak nincs. Az életet nem lehet elnyújtózott puhaságban élni. Én nem akarom. Jól fésült, jól öltözött emberek szorítják le egészen a tudatuk mélyéig, s még annál is lejjebb az érzéseiket. Csendben sikoltanak, hangtalanul hörögnek, mosolyogva haldokolnak. EZT NEM AKAROM! A felismerés rég ott bujkált bennem. Kitört, amikor az első tetkó tű a bőrömbe fúródott. Amikor az első sávot kiborotváltam a hajamból. Világított, mint egy ösvény  az ellenállás, lázadás földjén. Az első testékszer, ahogy a fém átütötte a húst. Magamra találtam. De a körülöttem élőket már nem találtam. Szó nélkül, mozdulatok nélkül, az értetlenséget közvetítették. Nem voltunk egy bolygón. 
Az első koncert, ahol a dallamok elszöktek. A feloldódás, ami egyre jobb lett. Rángatózó testek, az üvöltés felszabadító mámora. Kiszakadás minden addigiból. Az este varázsa, amikor elfelejtettem, kitöröltem, szétzúztam azt, amit nem szeretnék az életemben. 
Az első pogózás, ami olyan, mintha földrengés lenne. Menekülő tánc. 
Az első ütés, amitől eleredt az orrom vére. A fájdalom nem jött, az agyam nem engedte. Átadta egész testemet a lüktetésnek. A vér íze, amit nem is éreztem. Vöröslő patak.
Minden nap egy kitépett lap, amit galacsinná gyúrok és elhajítom. Így lesz az utolsó oldalig.
De addig… A lényem lázadása visz.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lázár Fruzsina: Pár akkord, és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Szűrös Ivett: ... az élet ízét [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Molnár Péter: Az unoka [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!