KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Lázár Fruzsina: Pár akkord, és indul a pogó [Képalá]

Képalá |

Felzúg, dübörög a zene, a levegőben elektromosság és verejték. A fény-részecskék gellert kapnak a porszemeken. Nő, egyre nő a várakozás, csökken a terem térfogata, sűrű massza válik a lihegésből és párából. Behorpadó, torz hangok.

Láthatatlan jel a kezdésre: startpisztolyok dörrennek, és ezernyi test töri meg a légellenállást.

Izzó fehérség.

Pattannak az ideghúrok, állati szomjúság ez, sós, habos, amorf, spirálisan egyre le- és befelé húzó érzés. Be a tömegbe, be a ringbe, be a rejtőző, zsigeri vágyak sűrűjébe – érezni a zenét, a csapódó testeket, az átbukást a tudatosság határán. Különös ozmózis, ahogy a mozdulatok ki-kinyúlnak a fizikai valóság halmazából: ott kint a fájdalom csak fájdalom, vörös íveket rajzol a bőrük alá, megfesti a látóterük minden szegletét, rángatja izmaikat. Nyers érzékelés áramlik keresztül rajtuk, testük a többi test satujába szorul, aztán továbbgördülnek.

Több ez, mint inger és válasz, ez a katarzis üldözése. Keserves. Zabolátlan. Örök. Valódi hajsza.

Utána süket a csend. Kong. Búg. Pang. Mint az elhaló hullámverés, megszűnésben fogant emlék-uszadékot hoz és visz magával.

Letörlik a vért, talán vesznek még egy sört. Vizelnek a huzatos mosdóban.

Hazaindulnak, hazaérnek.

Majd újra jönnek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Szűrös Ivett: ... az élet ízét [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Molnár Péter: Az unoka [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Pandur Ágnes: Még maszk sincs rajta [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.