KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Csepelyi Adrienn: Normálisok [Képalá]

Képalá |

- Óvakodj a normális emberektől – néz mélyen a szemembe, egész a csigolyámig címezve az intelmet, hogy az végigszaladjon a gerincemen, valahányszor normális emberekkel találkozom.

Nem tudom, mi az istent felelhetnék. Nem is ismerjük egymást annyira, hogy tanácsokat fogadjak meg tőle. Nem mintha bárkitől is tanácsokat fogadnék meg. 

- Miről ismered fel a normális embereket? – kérdezem.

Közelebb hajol. A lehelete sör- és vérszagú.

- Ők azok, akik az utcán nem sietnek sehová.
- Mi?
- Nem sietnek, mert tudják, hogy úgyis odaérnek. Középen mennek. Nem érdekli őket, mások hogy férnek el mellettük. Mindig pont úgy sétálnak, hogy ne tudd őket megelőzni.

Nézem az arcát a halvány ellenfényben: izzadt, és van benne valami megviseltség. Mintha egész életében a normális embereket kerülgette volna.

- Miért kell megelőznünk őket?  
- Mert nekünk sietnünk kell. Mi nem lehetünk biztosak abban, hogy odaérünk.
- Hova?
- Hát ez az. A magunkfajták sohasem tudhatják, van-e helyük ott, ahová a normális emberek tartanak. Ezért kell sietnünk. Hogy ha vannak még helyek a nem normálisoknak, akkor egyet legalább elcsípjünk közülük. Hát ezért óvakodj kibaszottul a normális emberektől.
- Mert elveszik a helyeket előlünk?
- Nem veszik. Nekik saját helyük van. De azzal, hogy ott sétálnak lassan középen, minket akadályoznak. 
- De nem lehet, hogy mi is velük menjünk?
- Bazmeg, nem érted, hogy mi nem érünk rá?

Ijedten bámul rám. Azt hiszi, nem értem. Én ijedten bámulok rá, mert most esett le, hogy nagyon is.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Fodor Zoltán: A legszebb emlék, avagy nem mindig jó a kíváncsiság [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Ötvös Németh Edit: Indulhat a buli [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Zsöllye Margit: Punk játék [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae

Tízéves lett a Margó, amit a hétvégén egy zenés-irodalmi esztrádműsorral ünnepeltek a szervezők és a fesztivállátogatók. Nyáry Krisztián is a fellépők között volt, beszédében pedig kitért a margós kapcsolat kezdetére éppúgy, mint a vízilabda és az irodalom összefüggéseire, de kiderült az is, mit köszönhet a maláj legfőbb szultánnak.

...
Kritika

Pszichedelikus robotálmok az apokalipszis után

Jacek Dukaj könyvének egy apró részletéből a Netflix készített sorozatot, ami így jócskán eltér az alapanyagtól (úgy hangulatban, mint tartalomban), de izgalomban nem szenved hiányt.

...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

A hét könyve
Kritika
Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?
...
Kritika

Pszichedelikus robotálmok az apokalipszis után

Jacek Dukaj könyvének egy apró részletéből a Netflix készített sorozatot, ami így jócskán eltér az alapanyagtól (úgy hangulatban, mint tartalomban), de izgalomban nem szenved hiányt.