Versterápia - Madarak és fák napja

Versterápia - Madarak és fák napja

Május 10.  a madarak és fák napja. A természet kincseinek szépségére és törékenységére emlékeztő nap hagyományai bő száz évre ekintenek vissza. Előzménye egy 1902-es párizsi egyezmény a hasznos madarak védelméről. Ezen felbátorodva szervezte meg Chernel István ornitológus még ugyanebben az évben a madarak és fák napját, aminek megünneplését mára már a természetvédelmi törvény is előírja: „Minden év május 10-e a madarak és fák napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természetvédelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

Mi Tóth Árpád versével, Csontváry festményével és Mozart zenéjével készültünk:

Szeder Kata | 2020. május 10. |

Tóth Árpád: Fa

Oh nézd a furcsa ferde fát,

Mint hajlik a patakon át,

Oh lehet-e, hogy ne szeresd,

Hogy benne társad ne keresd?

Már ága között az arany napot

Nem tartja, madara elhallgatott,

Virága nincs már, sem gyümölcse,

Ő mégis áll, az alkony bölcse,

Mint a tünődő, ki ily estelen

A végtelen titkába elmerűl

És testtel is szelíden arra dűl,

Amerre lelke vonja testtelen...


Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus (1907)

A cédrusfa az emberi civilizáció kezdete óta nagy tiszteletnek örvend, valamennyi ókori kultúrában mitikus kultusz vette körül. Első írásos említése az ún. ékírásos kultúrákból származik, legmonumentálisabb írásos ábrázolása a Gilgames-eposzban olvasható. Az egyiptomi hiedelemvilágban Ámon-Ré cédrusfából készült hajóval utazott a túlvilágra, illetve az ásatások alapján a múmiák szarkofágjait is cédrusból faragták. Az Ószövetségben a cédrust gyakran alkalmazták az Úr által trónra emelt királyok allegóriájaként. Az 1947-ben megtalált ún. holt-tengeri tekercsekben a cédrust mint az élet fája említik. A cédrus a keresztény kultúrában is megtalálta helyét. Az V. században élt Alexandriai Szent Cyrill szerint ószövetségi cédrusfa nem más, mint Krisztus jelképe, mivel fája éppen úgy romolhatatlan, mint Krisztus szent teste, de  később ugyanígy azonosították vele Máriát is, és számos Madonna festményen is szerepel (igaz sokszor tévesen ábrázolva, hiszen az európai művészek nem nagyon találkozhattak libanoni cédrussal).

Számunkra talán a leghíresebb cédrus Csontváry magányosan álló fája, amit 1907-ben festett. A képen látható fa nem csupán a cédrus és annak valamennyi, több ezer évre visszanyúló szimbólumának megtestesítője, de egyben a különc, nagy tervek megvalósítására hivatott, de kortársai által meg nem értett festő önarcképe is. 

A madarakról:

Wolfgang Amadeus Mozart állítólag nagy természetrajongó volt, ami műveiből is visszaköszön. És bár valamennyi állatot szerette, leginkább a madarakért volt oda. Tiszteletére pár éve a ShakeUp music & sound design csapata elkészítette A Varázsfuvola című Mozart operából Papagéno és Papagéna áriájának 56 különböző madárhanggal kísért változatát, íme: 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Versterápia - Nádasdy Ádám: A reggeli

Minél régebb óta vagyunk bezárva, annál több dolgot kell újradefiniálnunk életünkben. A rutinok, melyek biztonságos keretet adtak napjainknak, eltűntek, pedig fontosak lennének. Most nem csak arra van alkalmunk, hogy ezeket átgondoljuk, de akár arra is, hogy új szokásokat építsünk be a mindennapokba. Például a komótos, az egész napot megalapozó és mindent eldöntő reggelit!

...
Nagy

Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

A járvány idejére felállítottunk egy költészeti “gyógyszertárat”, és hetente négy adagban kínálunk pirulák helyett verseket, vasárnaponként egy-egy képzőművészeti alkotással is kiegészítve.

...
Nagy

Májusi orgonaszag

Ahogy szinte minden ünnep, az anyák napja is más élmény felnőttként. Már csak azért is, mert magunknak kell megszervezni, önállóan készülni rá. Az idei alkalom pláne rendhagyó, vers és virág ügyben viszont tudunk segíteni, természetesen orgonával!