Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea lesz, a "reneszánsz nő", aki annyiféle tevékenységet csinál egyszerre, hogy szinte számba venni is nehéz. Ami közös bennük, hogy ezek valamiféleképpen mind a biológiához kapcsolódnak - és izgalmasak!
A beszélgetésben hallhatsz majd arról, milyen agyi folyamatokat indít el a színezés, mi történik, ha bocsánatot kér egy tanár, beszélünk a hűtő falán megelevenedő animációkról, de arról is, mit lehet tenni, ha a trónfosztott tudós bunkó, a jól kommunikáló politikus vagy híresség pedig butaságokat mond az oltásról.

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. 

Sándor Anna | 2021. december 21. |

“Emberi szerveket rajzolsz népi motívumokkal? Te nem vagy normális! De mivel nem vagy normális, ez nagyon jó, csinálj belőle színezőt!” - mesél a Túl a plafonon szerdán érkező, nyitó adásában Joós Andrea arról, hogyan született meg egy betegsége folyományaként az első felnőtt szervszínezője, amit azóta két másik követett.

Persze ez csak újabb fordulat volt egy addigra már formabontó karrierben.

-

Joós Andrea biológia-környezettan szakos tanár, tréner, előadó, tudománykommunikációs szakember. Televíziós és rádiós műsorvezetőként is dolgozott, a Tanárnő, kérem podcastet készíti. Tanári munkája során elsősorban az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás módszereit alkalmazza, és az alapelve az, hogy a tanórát formálja a diákokra, nem pedig fordítva. Mivel nem titkolt célja, hogy újragondolja a 21. századi tanári önképet, 2015 tavaszán a TEDxDanubia nagykonferencián tartott előadást „A tanári pálya márpedig menő!” címmel. Ezt itt is megnézheted:Ő hozta létre az élménybiológia nevű tudománynépszerűsítő felületet, amit mindenképpen érdemes bekövetni Facebookon és YouTube-on, mert egyszerre szórakoztató és infromatív.

Joós Andrea szervszínezőiből már három is megjelent, ezekben a magyar népi motívumokkal díszített emberi szervek képei - vagy éppen az oxitocin kémiai képlete - segítenek közelebb kerülni önmagunkhoz, megismerni és megszeretni a testünket.

-

Az első szervszínező a Szívtetkó volt, a cím Lackfi János ötlete, aki ezzel támogatta a projektet. A következő színező, a heART - Színnel-lélekkel elnyerte a “Create Some Good” nemzetközi ötletverseny fődíját. Ebben már nemcsak rajzokat, hanem a szív egészségével és az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat is találunk. Hasonló szellemben készült a Szívtől-színig — Birth Your Colours a babát vágyóknak és váróknak, ami perinatális tanácsadók szakmai bevonásával segít felkészülni a szülésre anyáknak és apáknak is.

(Képek forrása: Joós Andrea)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei

Egy ideális világban az ember eredményeit nem befolyásolja a neme. Egy ideális világban a kislányok és kisfiúk találkoznak női hősökkel is, akiktől tanulnak emberségről, szakmaiságról. A Delonghi és a Könyves Magazin közös, Túl a plafonon című podcastsorozatában ilyen példaképekkel beszélgetünk: nőkkel, akik úttörők lettek egy korántsem ideális világban. Aztán könyvet írtak belőle.

...
Podcast

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

A Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk negyedik adásában A klastrom titka című regényt tárgyaltuk ki, amely egyszerre fejlődésregény és szatíra, egyúttal Jane Austen egyik legvitriolosabb és legszórakoztatóbb műve. 

...
Nagy

Jane Austen neve nélkül jelent meg az eredeti Értelem és érzelem

Hogyan alakult volna a Büszkeség és balítélet története, ha bekövetkezik Mrs. Bennet rémálma? Nagyjából ezt meséli el az Értelem és érzelem, ami a Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk, Az Austen-projekt második beszélgetésének témája lesz augusztusban.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!