Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea lesz, a "reneszánsz nő", aki annyiféle tevékenységet csinál egyszerre, hogy szinte számba venni is nehéz. Ami közös bennük, hogy ezek valamiféleképpen mind a biológiához kapcsolódnak - és izgalmasak!
A beszélgetésben hallhatsz majd arról, milyen agyi folyamatokat indít el a színezés, mi történik, ha bocsánatot kér egy tanár, beszélünk a hűtő falán megelevenedő animációkról, de arról is, mit lehet tenni, ha a trónfosztott tudós bunkó, a jól kommunikáló politikus vagy híresség pedig butaságokat mond az oltásról.

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. 

Sándor Anna | 2021. december 21. |

“Emberi szerveket rajzolsz népi motívumokkal? Te nem vagy normális! De mivel nem vagy normális, ez nagyon jó, csinálj belőle színezőt!” - mesél a Túl a plafonon szerdán érkező, nyitó adásában Joós Andrea arról, hogyan született meg egy betegsége folyományaként az első felnőtt szervszínezője, amit azóta két másik követett.

Persze ez csak újabb fordulat volt egy addigra már formabontó karrierben.

-

Joós Andrea biológia-környezettan szakos tanár, tréner, előadó, tudománykommunikációs szakember. Televíziós és rádiós műsorvezetőként is dolgozott, a Tanárnő, kérem podcastet készíti. Tanári munkája során elsősorban az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás módszereit alkalmazza, és az alapelve az, hogy a tanórát formálja a diákokra, nem pedig fordítva. Mivel nem titkolt célja, hogy újragondolja a 21. századi tanári önképet, 2015 tavaszán a TEDxDanubia nagykonferencián tartott előadást „A tanári pálya márpedig menő!” címmel. Ezt itt is megnézheted:Ő hozta létre az élménybiológia nevű tudománynépszerűsítő felületet, amit mindenképpen érdemes bekövetni Facebookon és YouTube-on, mert egyszerre szórakoztató és infromatív.

Joós Andrea szervszínezőiből már három is megjelent, ezekben a magyar népi motívumokkal díszített emberi szervek képei - vagy éppen az oxitocin kémiai képlete - segítenek közelebb kerülni önmagunkhoz, megismerni és megszeretni a testünket.

-

Az első szervszínező a Szívtetkó volt, a cím Lackfi János ötlete, aki ezzel támogatta a projektet. A következő színező, a heART - Színnel-lélekkel elnyerte a “Create Some Good” nemzetközi ötletverseny fődíját. Ebben már nemcsak rajzokat, hanem a szív egészségével és az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat is találunk. Hasonló szellemben készült a Szívtől-színig — Birth Your Colours a babát vágyóknak és váróknak, ami perinatális tanácsadók szakmai bevonásával segít felkészülni a szülésre anyáknak és apáknak is.

(Képek forrása: Joós Andrea)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei

Egy ideális világban az ember eredményeit nem befolyásolja a neme. Egy ideális világban a kislányok és kisfiúk találkoznak női hősökkel is, akiktől tanulnak emberségről, szakmaiságról. A Delonghi és a Könyves Magazin közös, Túl a plafonon című podcastsorozatában ilyen példaképekkel beszélgetünk: nőkkel, akik úttörők lettek egy korántsem ideális világban. Aztán könyvet írtak belőle.

...
Podcast

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

A Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk negyedik adásában A klastrom titka című regényt tárgyaltuk ki, amely egyszerre fejlődésregény és szatíra, egyúttal Jane Austen egyik legvitriolosabb és legszórakoztatóbb műve. 

...
Nagy

Jane Austen neve nélkül jelent meg az eredeti Értelem és érzelem

Hogyan alakult volna a Büszkeség és balítélet története, ha bekövetkezik Mrs. Bennet rémálma? Nagyjából ezt meséli el az Értelem és érzelem, ami a Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk, Az Austen-projekt második beszélgetésének témája lesz augusztusban.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

...
Szórakozás

Fekete madár: A szabadság ára, hogy elnyerd egy sorozatgyilkos bizalmát

Dennis Lehane bűnügyi tévésorozata, a Fekete madár a Mindhuntert idéző sorozatgyilkosos krimi és börtöndráma egyben, amit nem a szerző, hanem az élet írt.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.