Nagy karácsonyi gyerekkönyvlista

.konyvesblog. | 2018. december 19. |

Ha ránk hallgattatok, akkor ezekkel a könyvekkel már ráhangolódtatok az ünnepekre, ezekkel a kötetekkel pedig majd célirányosan lepitek meg a térképimádó, szuperhős-rajongó, nyomozómániás kiskorú ismerőseiteket! Viszont simán el tudjuk képzelni, hogy még vannak olyanok, akiket megajándékoznátok néhány ifjúsági és gyerekkönyvvel, ebben segítünk most. Az utóbbi hetek és hónapok friss megjelenései közül kiválasztottunk húsz kötetet: ezek között akad antológia, csillagászati, hercegnős, vicces és klasszikus, pont azért, hogy mindenki megtalálja, ami - a gyereke - ízlése szerint való. Korosztályi besorolást nem adtunk meg, de úgy állítottuk össze a listát, hogy a kisebbektől indulunk, majd haladunk az egyre nagyobbak felé.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje

Pozsonyi Pagony, 66 oldal, 2890 HUF

 

Folytatódnak Babaróka kalandjai, melyek kereteit ezúttal például egy vendégség, egy dilemmákkal teli vásárlás, egy táncmulatság és egy családi nyaralás adja. Viszont, ahogy az első kötetnél is láthattuk, kisrókáék családjában sem kerek minden, hiszen van, amikor a szülők veszekedése vagy éppen a kisróka hisztije és követelőzése keseríti meg a napot. Szerencsére mindig minden jóra fordul, viszont épp a hétköznapok fonákságaitól lesz ez a könyv annyira életszagú, mégis eleven és bájos. Babaróka kalandjait ezúttal is Egri Mónika illusztrálta.

Giles Andreae: A táncoló zsiráf

Giles Andreae: A táncoló zsiráf

Fordította: Szabó T. Anna, Central Könyvek, 2018, 32 oldal, 2490 HUF

 

Zsizsi, a nyakigláb zsiráf minden vágya, hogy táncolni tudjon, ám a lábai túl vékonyak, a nyaka túl hosszú, és valahogy sehogy sem jön ki neki a lépés. Éppen ezért minden évben retteg, hogy részt kell vennie a nagy Dzsungeltáncban. Van azonban egyvalaki, aki igenis hisz a csetlő-botló zsiráfban, Zsizsi pedig lassan rájön, hogy nem kell mást tennie, csupán megtalálni a saját ritmusát. A táncoló zsiráf történetét Guy Parker-Rees illusztrálta.

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Central Könyvek, 2018, 48 oldal, 2900 HUF

 

Igazi kalandválasztós mesével folytatódik Füttyös Vilkó története, a Nádtengeri rejtélyek című kötetben ugyanis az olvasó dönthet arról, hogy melyik úton követi tovább a lengefiút. Már egy olyan egyszerű dolog is teljesen más irányba tudja terelni a cselekményt, mint egy levél felbontása, de az olvasón áll az is, hogy egy adott helyzetben kimentsék-e Vilkót a slamasztikából, vagy tovább tartson megpróbáltatásainak sora. Bizonyos fordulópontoknál egy-egy kis ikon jelzi, hogy ha szeretnénk, az okostelefonunkra letöltött applikációval akár mini rajzfilmjeleneteket is megtekinthetünk, ez pedig újabb réteggel gazdagítja az olvasást. A Lengemeséket ezúttal is Timkó Bíbor illusztrálta.

Elveszett alvókák

Elveszett alvókák

Betűtészta Kiadó, 2018, 64 oldal, 2890 HUF

 

Akinek van gyereke, pontosan tudja, mekkora bajt, bonyodalmat, felfordulást és lelki válságot tud okozni, ha elveszik a kedvenc plüss, vagyis az Az Egy, Amit Mindenhová Magával Hurcol a Gyerek. A kedvenc plüss ismertetőjele, hogy pótolhatatlan, hiszen nemcsak hozza-viszi magával a kisgyerek, de azzal játszik, azzal utazik és azzal is alszik. Az Elveszett alvókák című kötetben kilenc meseíró (Adamik Zsolt, Dániel András, Finy Petra, Gévai Csilla, Harcos Bálint, Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Szabó Borbála, Tamás Zsuzsa) az eltűnt kedvencek nyomába ered – addig is, amíg előkerülnek, a mesék egy kis vigaszt, megnyugvást, elmélyülést nyújthatnak a legkisebbeknek.

Stuart Atkinson: Az égbolt titkai

Stuart Atkinson: Az égbolt titkai - Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek

Fordította: Nagy Márta, Scolar Kiadó, 2018, 64 oldal, 3999 HUF

 

Mik azok a csillagok, miből áll a Tejút, és egyáltalán minek lessünk fel az égre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ találni Stuart Atkinson gyerekeknek szóló könyve. Az olvasóknak egy Felicity nevű csillagászmacska segít abban, hogy igazi csillagfürkészőkké váljanak, akik egy idő után nemcsak azt tudják majd, hogy mit néznek éppen az égen, hanem azt is, hogy adott esetben mit keressenek rajta. A csillagászati kalandokat Brendan Kearney illusztrálta.

Tony Wolf: Legszebb meséim

Tony Wolf: Legszebb meséim

Fordította: Todero Anna, Manó Könyvek, 2018, 238 oldal, 3990 HUF

 

Tony Wolfot a magyar olvasók főleg a Mesél az erdő-sorozatról ismerhetik, melyben könyvről könyvre bebizonyította, hogy legyen szó akár tündérekről, óriásokról vagy éppen manókról, otthonosan mozog a mesevilágban. A Legszebb meséim című kötete a világirodalom legszebb és legismertebb meséi közül válogatott ki szám szerint negyvenhármat. A lapjain Aesopustól La Fontaine-ig, Swifttől Tolsztojig megannyi tanulságos és mulatságos történet elevenedik meg Tony Wolf illusztrációinak is köszönhetően. A válogatásból természetesen nem maradhattak ki Andersen meséi, ahogy a Grimm-testvérek gyűjtései sem, így a Hókirálynőtől kezdve A brémai muzsikusokon át a Hüvelyk Matyiig számos olyan mesét tartalmaz a kötet, melyek esélyesek arra, hogy a nagyok mellett a legkisebbek kedvenceivé is váljanak.

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Pozsonyi Pagony, 2018, 112 oldal, 3490 HUF

 

Molnár T. Eszter az ifjúsági regények és a krimik után ezúttal teljes figyelmével a kisebbek felé fordult, legújabb könyvét pedig különös, mesebeli figurákkal népesítette be, akik egy Kóbor Szálló nevű nem kevésbé mágikus helyen tanyáznak. Ide érkezik meg hősünk, a becsületes földönfutó, még becsületesebb nevén Hetedhét Hugó. Csupán éjszakai szállást keres, egy helyet, ahol álomra hajthatja a fejét, de amit a Kóbor Szálló falai között talál, arra legmesésebb álmában sem gondolt volna. Itt él ugyanis a Rebeka nevű beszélő macska, Lust Alfonz nyugalmazott operaénekes, a lustakötés címzetes egyetemi tanára, Bolívia, és persze a szálló nagylelkű háziasszonya, Gizike is. A mesés kóbor kalandokat Molnár Jacqueline illusztrálta.

Lauren Child: Clarice Bean, helyesíráspara

Lauren Child: Clarice Bean, helyesíráspara

Fordította: Szabó T. Anna, Csimota Könyvkiadó, 2018, 190 oldal, 2990 HUF

 

Visszatér a gyerekirodalom egyik legvagányabb lányszereplője, Clarice Bean, aki szabadidejében hiába falja Ruby Redfort kalandjait, a helyesírással néhanapján még neki is meggyűlhet a baja. Arról nem is beszélve, hogy Clarice-nek az a benyomása, hogy életében baj bajt követ (vagy csak ő kerül mindig egyre nagyobb bajba?), és azt kívánja, bárcsak olyan lehetne, mint kedvenc detektívhőse, Ruby, aki mindig tudja, hogyan másszon ki a slamasztikából. Ki gondolná, hogy egy szép napon éppen Clarice lesz az, aki segítőkezet nyújt valakinek, miközben ő is sokat tanul barátságról, és talán egy picit a helyesírásról is.

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Ne parázz!

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Ne parázz!

Cerkabella Könyvkiadó, 2018, 121 oldal, 2950 HUF

 

Minden gyerek életében vannak olyan momentumok, melyekről nem szívesen beszél másoknak, legyen szó akár egy rosszabb iskolai osztályzatról, vagy arról, ha a karácsonyi fellépés netán némi félelemmel tölti el. Nincs ezzel másként Kertész Erzsi kisiskolás hőse sem; még szerencse, hogy Saci idős barátjának, a bolondos Tata bácsinak minden nehézségre akad egy-két jó ötlete. A Göröngyös úti iskola-sorozat harmadik kötetének szereplői ezúttal is Metzing Eszter illusztrációinak köszönhetően kelnek életre.

Erwin Moser: A macskakirály születésnapja

Erwin Moser: A macskakirály születésnapja – Egy fejezet Macskaország történetéből

Fordította: Nádori Lídia, Manó Könyvek, 2018, 243 oldal, 2990 HUF

 

Akinek mindene megvan, annak a mindennapjai könnyűszerrel unalomba fulladnak. Valahogy így van ezzel Macskaország uralkodója, Fokhagymás Morci is, akinek legfeljebb az okoz némi örömöt, ha a kincsei között dúskálhat egy kicsit. A születésnapja is egészen unalmasnak ígérkezne, ha a király a fejébe nem venné, hogy alattvalói micsoda különleges ajándékokkal dobhatnák fel a jeles napot – egy vihargép például sokat javítana a hangulatán! A dolgok természetesen egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy Morci király azt eltervezte, hiába töri kezét-lábát minden alattvaló a birodalomban. Amint leszáll az éj, három titokzatos alak bukkan fel, akik egy pimasz és fölöttébb ármányos akcióra készülnek a mit sem sejtő király ellen.

Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Pozsonyi Pagony, 2018, 232 oldal, 2490 HUF

 

Ferdinánd régi álma vált valóra, amikor Topolán végre megnyílt a mozi. Az első vetítésre össze is gyűlt a város apraja-nagyja, csak éppen az ünnepi alkalom nem úgy alakult, ahogy azt az egybegyűltek elképzelték. A film ugyanis megszakadt, és valami teljesen váratlan dolog történt. Mindezek után talán nem is kell annyira csodálkozni, hogy a városkában egyik titokzatos fejlemény követi majd a másikat, a rejtélyek megoldása pedig csupaszív, talpraesett kis detektíveket kíván. A topolai talányok felfejtésére Ágostonnál és Jusztinánál keresve sem találhatnánk alkalmasabbat. A nyomozós kalandokat Endrődi Kata illusztrálta.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: Pedál Pepe, a magándetektív – Nyomozás a suliban 3.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: Pedál Pepe, a magándetektív – Nyomozás a suliban 3.

Fordította: László Kinga, Vivandra, 2018, 145 oldal, 2400 HUF

 

Pepe, Rémi és Matild angoltanulás céljából átruccannak az osztállyal a csatorna túlsó partjára. A két fiút egy malőr miatt egy titokzatos idős hölgy még annál is különösebb házában szállásolják el. A rejtélyek száma egyre nő, a megfejtésükben pedig nem segít az sem, hogy az angol házigazda indiai komornyikja a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel. A történetben fontos szerepet kap még egy hercegnő és egy nyolcsoros nyaklánc, melynek egyszer csak lába kél. A gyerekek persze sosem futamodnak meg egy kis nyomozás elől, és ezen nem változtat az sem, hogy éppen Angliában múlatják az időt. A kötetet Serge Bloch illusztrálta.

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 101 oldal, 2699 HUF

 

Hol máshol játszódhatna Fa Nándor első gyerekeknek szóló könyve, mint a tengeren. Pontosítanék, részben a tengeren, hiszen valahonnan el is kell indulnia a nagy kalandra, mondjuk egy messinai kikötőből, ahol, ha nem elég szemfüles a kapitány, már azelőtt búcsút inthet a hajójának, hogy egyáltalán megkezdhette volna a Föld körüli utazását. Nándi kapitány szerencsére résen van, így már semmi sem áll az útjába: felkerekedik, igaz, ő nem hétmérföldes csizmát húz, hanem Spirit nevű hajója kormányához áll, és meg sem áll a nyílt óceánig. Eljut Fokvárosig, majd a Horn-fokig és még tovább, közben pedig mesél cápákról, vulkánszigetekről és a Bermuda-háromszög rejtélyeiről is.

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

Fordította: Nádori Lídia, Naphegy Kiadó, 2018, 208 oldal, 3990 HUF

 

A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák kaptak helyet Katharina Neuschaefer válogatáskötetében. Akadnak közöttük széles körben ismertek, és természetesen olyanok is, melyekkel még csak most ismerkednek a gyerekek. Az emberiség közös kulturális örökségeinek részét képezik ezek a történetek, melyek kulcsszereplői – Parsifaltól Robin Hoodig, Gilgamestől Tell Vilmosig – Bölecz Lilla illusztrációinak köszönhetően elevenednek meg a kötet lapjain.

Molnár Krisztina Rita: A tűz ösvénye

Molnár Krisztina Rita: A tűz ösvénye

Naphegy Kiadó, 2018, 96 oldal, 3200 HUF

 

A víz után a tűz ösvényére lépnek Molnár Krisztina Rita hősei, akik ezúttal egy, a Tisza és Bodrog közt megbújó kis faluba érkeznek. Együtt karácsonyozik a család, és már előre örülnek a közösen töltött időnek, és persze a rengeteg kalandnak, ami rájuk vár, hiszen ki ne szeretne szánkózni vagy hóembert építeni, és ki ne örülne már előre a szilveszteri tűzijátéknak. Viszont amit elképzelünk, nem mindig alakul pontosan úgy, ahogy szeretnénk, hiszen egy betegség vagy egy parázs vita is teljesen átrajzolhatja a terveinket – ám szívmelengető pillanatokból így sem lesz hiány. A Térforgó-sorozat második kötetét is Simonyi Cecília gyönyörű illusztrációi teszik teljessé.

Connie Glynn: Beépített hercegnő - Rosewood Krónikák

Connie Glynn: Beépített hercegnő - Rosewood Krónikák

Fordította: Ruff Orsolya, Menő Könyvek, 2018, 392 oldal, 3490 HUF

 

Adott két lány, akiknek más vágyuk sincs, minthogy kilépjenek jelenlegi életük szűkös, fojtogató keretei közül. Lottie például teljesen hétköznapi életet él, de mindig arról álmodozott, hogy hercegnő lesz. Ellie viszont folyamatosan lázad királyi családja szigora és a trónörökösként rá váró kötelezettségek ellen. Kettejük útja a bentlakásos Rosewood Hallban keresztezi egymást: a két lány egy szobába kerül, és a kezdeti bizalmatlanság után szoros barátságot kötnek. Véd- és dacszövetségüket csak erősíti, hogy a külvilág másnak hiszi őket – egyetlen személy kivételével. Rosewoodban valaki ismeri a titkukat, a kérdés csak az, hogy ezt a tudást felhasználja-e – és ha nem, azért a lányoknak milyen árat kell fizetniük.

Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Fordította: Nagy Andrea, Móra Könyvkiadó, 2018, 224 oldal, 3999 HUF

 

Az Esti mesék lázadó lányoknak tavaly letarolta a piacot, pedig Elena Favilli és Francesca Cavallo nem tett többet, mint összegyűjtött százat azoknak a nőknek az élettörténetéből, akik az elmúlt századokban – és napjainkban is – maradandót alkottak a saját területükön. Voltak közöttük írók, matematikusok, sportolók, közismert emberek és olyanok, akiknek a nevét valószínűleg abban a válogatásban olvasták először a gyerekek. A páros kötete trendteremtő lett, sorra születtek a mutációk, lett például magyar változat is, és olyan is, amely kizárólag egy-egy erős, lázadó, kreatív nő életére összpontosított. A sikeren felbuzdulva Favilli és Cavallo összeállított egy második kötetet is, amely Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig mutatja be újabb száz nő kivételes életútját és munkásságát.

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban – A tükörjáró 2. könyv

Fordította: Molnár Zsófia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 659 oldal, 3799 HUF

 

„Haha, előbb jön egy nagy adag borzongás, aztán igencsak melegünk lesz! (…) Annyit azért elárulhatok anélkül, hogy túlságosan kiteregetném a folytatást, hogy a második kötet javarészt krimiszerű, a harmadiktól pedig nagy lesz a váltás, új díszletekben teljesen új és eddig ismeretlen szereplők jelennek meg a történetben” – rejtélyeskedett a francia Christelle Dabos, amikor az év elején A tükörjáró-sorozat folytatásáról faggattuk. Az első részben Ophélie-t olyan közeg vette körül, ahol mindennapos az intrika ás az ármánykodás, a folytatásban pedig különös veszélyes helyzetbe kerül, melyben csak titokzatos vőlegényére számíthat. A mágikus nyomozás közepette viszont fontos, hogy meglegyen a magához való esze, hiszen kis túlzással minden sarkon valamilyen fenyegetéssel kell majd szembenéznie.

Philip Reeve: Csillagvonatok

Philip Reeve: Csillagvonatok

Fordította: Ajkay Örkény, Móra Könyvkiadó, 2018, 352 oldal, 2499 HUF

 

Összetett és sajátos univerzumot alkotott új cyberpunk regényében Philip Reeve, melyben az emberek már maguk mögött hagyták a Földet, kolóniákban élnek és az ismert világok között csillagvonatokkal közlekednek. Ezeknek a vonatoknak a megszállottja a mindennapokban amúgy piti tolvajként tevékenykedő Zen Starling is, akinek élete akkor vesz éles kanyart, amikor egy szép napon egy piros kabátos lány a nevén szólítja és még egy elszánt drón is a nyomába ered. Kritikájában a Guardian arról írt, hogy az idősebb sci-fi rajongóknak is tetszeni fog, hogy miközben Reeve egy teljesen új világot alkotott, a könyv – A Dűnétől a Neurománcon át Iain M. Banks műveiig – tele van klasszikus utalásokkal, és fejet hajt a zsáner olyan filmjei előtt is, mint a 2001: Űrodüsszeia, az Alien vagy a Szárnyas fejvadász.

Plázafoglyok

Plázafoglyok

Betűtészta Kiadó, 2018, 216 oldal, 2890 HUF

 

Az elmúlt néhány évben az ifjúsági irodalomban számos izgalmas antológia született, de a Plázafoglyok a keletkezését tekintve mindenképp egyedülállónak tekinthető. Hét író jegyzi (név szerint: Csurgó Csaba, Kalapos Éva, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Sohonyai Edit, Turbuly Lilla), viszont a kötetben szereplő történetek nem különálló sztorik, hanem nagyon is összefüggenek. Az történt, hogy a hét ifjúsági szerző együtt vacsorázott, és akkor találták ki a cselekmény vázát, majd kiosztották a karaktereket is. Minden egyes író a szereplője bőrébe bújva írta a történetet, majd egy izgalmas pontnál megszakítva továbbadta a stafétát szerzőtársának. A sztori egy mindenki által ismert helyszínen, egy plázamoziban veszi kezdetét, ahol mindösszesen heten nézik a filmet, ám mire a vetítés véget ér, a pláza megremeg. Egyet tudnak: ki kell jutniuk, bármi áron. Ők, heten egymásra utaltan, de akár egymáson áttaposva küzdenek, és ami itt történik, örök titkuk marad.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.