Ezekkel a gyerekkönyvekkel készülj az ünnepekre!

.konyvesblog. | 2018. november 30. |

Alig egy hónap van hátra karácsonyig, ami gyerekszempontból az egyik legvárósabb ünnep. Ez meglátszik a könyvek kínálatán is, egyre több ugyanis az olyan kötet, amelyik az adventtel, az ünnepi várakozással és kimondottan a karácsonnyal foglalkozik. A legújabbak közül most kiválasztottunk 10+1-et: van közöttük  klasszikus, amin generációk nőttek fel, kreatív tippeket adó, verses és nyomozós is.

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Pozsonyi Pagony, 2018, 48 oldal, 2990 HUF

 

A várakozás öröme hatja át Szabó T. Anna legújabb kötetét, melyben az adventi időszak mind a 24 napjára jut egy-egy vers. Az ünnep azé, aki várja - üzeni a kötet utolsó verse, de mire idáig eljutunk, még rengeteg olyan mozzanatot élünk meg, melyek áttételesen vagy kimondottan az ünnephez, és ami még fontosabb, az ünnepváráshoz kapcsolódnak. A verseket Rofusz Kinga álomszerű, lebegő képei teszik teljessé.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Fordította: Schmiedl Gábor, Manó Könyvek, 2018, 176 oldal, 4490 HUF

 

Egy igazi adventi utazás veszi kezdetét egy Fülöp nevű kisegérrel, aki különleges megbízást teljesít: el kell juttatnia egy Olivér nevű kisfiú levelét a Mikulásnak. Az itthon főként a Claude-könyvekről ismert Alex T. Smith ráadásul csavart egyet a koncepción, mert a klasszikus téli mese mellé odapakolt egy csomó ötletet és tippet, így a várakozás időszaka igazán kreatívan telhet. Akár minden napra jut valami: süthetünk vagdalthúsos pitét vagy akár saját kezűleg készíthetünk díszeket, és mire a 24 és fél fejezet végére érünk, már más dolgunk sincs, csak élvezni az ünnepet.

Kaláka: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

Kaláka: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

Móra Könyvkiadó, 2018, 64 oldal, 4499 HUF

 

A Kaláka együttes karácsonyi lemeze mára már igazi klasszikussá érett, generációk nőttek fel rajta. Az 1987-ben készült felvételt, amelyen harminc megzenésített vers hallható, ezúttal CD-n, ünnepi díszkiadás kíséretében adta közre a Móra Könyvkiadó. A kötetben nem csupán a versek találhatók meg (például Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes vagy Kornis Mihály tollából), hanem az adventi szokásokról, a karácsonyi hagyományokról szóló ismeretterjesztő szövegek is, melyeket Rappai Zsuzsa művészettörténész írt. A díszkiadás illusztrációit a Hubby-díjas Herbszt László készítette.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

Naphegy Kiadó, 2018, 48 oldal, 2200 HUF

 

Kicsi Mimi legújabb történetében eljött az egyik legbensőségesebb és legvidámabb ünnep, nem csoda, ha nagy az izgalom és a készülődés. Hamar kiderül azonban, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. Az illusztrációkat Horváth Ildi készítette.

Kate Westerlund: Állatok karácsonya

Kate Westerlund: Állatok karácsonya

Fordította: Nánási Yvette, Manó Könyvek, 2018, 32 oldal, 2490 HUF

 

Az erdő négylábú lakói karácsony estére készülnek, noha az állatoknak ebben az évben nem volt túl sok ünnepelnivalójuk. Az erdőlakók nem találtak elég élelmet, és a kis szarvas nagyon aggódott, hogy mihez kezdenek majd karácsonykor, ezért egy csillaghoz fordult segítségért. Másnap csengettyűk szavát hallotta a távolból. Kate Westerlund karácsonyi erdei meséjét Eve Tharlet illusztrálta.

Mauri Kunnas: Mikulás

Mauri Kunnas: Mikulás

Fordította: Kovács Ottilia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 48 oldal, 2999 HUF

 

Mauri Kunnas könyve egy igazi behind-the-scenes kötet, az olvasónak így végre némi fogalma lehet arról, mit csinál a Mikulás és szorgos manócsapata akkor, amikor senki sem látja őket. Ahelyett, hogy a lábukat lógáznák valahol az Északi-sarkon, szorgalmasan gyártják az ajándékokat, és persze arról is gondoskodniuk kell, hogy minden ajándék időben eljusson a gyerekekhez - lakjanak a megajándékozottak a világ legtávolabbi vagy legeldugottabb szegletében. Bónuszként pedig megtudhatjuk azt is, hogy mit csinálnak a manók a szabadidejükben.

Gimesi Dóra: A tündér csizmája

Gimesi Dóra: A tündér csizmája

Pozsonyi Pagony, 2018, 32 oldal, 2490 HUF

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vidám cipészmester, akinek csak akkor konyult le a mosolya, amikor rájött, hogy egyik fia sem hajlandó folytatni a cipészmesterséget. A suszter teljesen elkedvtelenedik, olyannyira, hogy egy szép napon bezárja a műhelyét. Karácsony előtt néhány nappal azonban bekopog hozzá egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne csináltatni magának. Gimesi Dóra varázslatos meséjét Szegedi Katalin illusztrálta.

Dr. Seuss: A Grincs

Dr. Seuss: A Grincs

Fordította: Tandori Dezső, kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 64 oldal, 2699 HUF

 

A mesevilág legnagyobb trollja kétségkívül a Grincs, aki utálja a karácsonyt, és úgy gondolja, hogy ha már neki nem okoz örömet, akkor ne okozzon másnak sem. Elhatározza, hogy ellopja a karácsonyt, ám annál nagyobb lesz a meglepetése, amikor rájön, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek. A Kolibri Dr. Seuss-sorozatának legújabb darabja ezúttal Tandori Dezső klasszikussá vált, ám most megújult fordításában jelenik meg.

Ulrike Rylance: Bors Bori - A karácsonyfarablás

Ulrike Rylance: Bors Bori - A karácsonyfarablás

Fordította: Győri Hanna, Naphegy Kiadó, 2018, 144 oldal, 2800 HUF

 

Bors Boriéknál még a karácsony sem telhet el izgalmak nélkül. Ebben az esetben viszont nem annyira az ünnepvárás izgalmáról van szó, sokkal inkább egy rejtélyes esetről, pontosabban eseménysorozatról, melynek során szőrén szálán eltűnnek a fenyőfák, majd leég egy egész fenyőfatelep. Hamar világossá válik: valaki olyan elvetemült, hogy nem riad vissza attól sem, hogy tönkretegye az egyik legjobban várt ünnepet. De elképzelhető a karácsony karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Fordította: Magyari Andrea, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 312 oldal, 3699 HUF

 

Matt Haig szerint az egyik legszomorúbb dolog, ha elveszítjük a karácsonyi varázslatot, és gyerekként számára nem volt kérdés, hogy a Mikulás létezik: „Igen, én mindig nagyon hittem, még akkor is, amikor a húgom már nem hitt. Amikor elmondták az „igazságot”, nehezen hittem el. Én mindig fogok hinni” - nyilatkozta néhány évvel ezelőtt a Könyvesblognak, amikor megjelent karácsonyi könyveinek első része, A fiú, akit Karácsonynak hívnak. A tavalyi második rész után (olvass bele ITT) idén sem maradunk karácsonyi Haig-könyv nélkül, ezúttal pedig Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke, Amelia meséli el, milyen is embergyerekként  Koboldfalván felnőni. 

Hupikék Törpikék - Karácsony a törpöknél

Hupikék Törpikék - Karácsony a törpöknél

Fordította: Liszkay Szilvia, Móra Könyvkiadó, 2018, 48 oldal, 2399 HUF

 

Azt már minden gyerek kívülről fújja, hogy a törpök élete nemcsak játék és mese, és ez fokozottan igaz akkor, amikor egész Aprajafalva a karácsonyra készülődik. Hiszen valamennyi törpnek rengeteg tennivalója akad: van, aki ünnepi lakomát készít, más karácsonyfát állít a falu főterén. A törpök segítenek Télapónak, és azoknak az embereknek, akik megérdemlik, sőt, még Hókuszpókra is gondolnak. Nem mintha megérdemelné. Persze, akad, aki ilyenkor is bajba kerül, és van olyan is, aki nem csinál mást, csak alszik. Bárhol. Bármikor.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.