Mit vegyünk karácsonyra a szuperhősös, térképimádó, rosszcsont gyerekeknek?

Mit vegyünk karácsonyra a szuperhősös, térképimádó, rosszcsont gyerekeknek?

.konyvesblog. | 2018. december 05. |

szupermalac.JPG

A múlt héten összeszedtük azokat a gyerekkönyveket, amelyek tematikailag kimondottan a karácsonyról szóltak, most viszont azoknak próbálunk segíteni, akiknek három héttel karácsony előtt még fogalmuk sincs, hogy milyen könyvet vegyenek a család gyerektagjainak. Most öt könyvet választottunk ki, ami a kínálatot tekintve persze csepp a tengerben, cserében viszont az ajánlásoknál próbálunk kicsit személyre szabottak lenni.

Kis szuperhős-rajongóknak:

Dóka Péter: Hősök leszünk! – Szupermalac és Űrpatkány 1.

Móra Könyvkiadó, 2018, 112 oldal, 1999 HUF

 

Megint a szuperhősök korát éljük, de aki már unja kicsit a pókemberes sztorikat, vagy meggyőződése, hogy a Batman-logó kissé megkopott, az megnyugodhat. Dóka Péternek köszönhetően ugyanis két új szereplő követel helyet magának a szuperhős-univerzumban. A nagy kérdés csak az, hogy egy malac és egy patkány vajon meg tudja-e menteni a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? És vajon megkapják a szuperhősengedélyt? A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával. A szuperhős-sztorikat Máli Csaba illusztrálta.

Mese- és térképimádóknak:

Claudia Bordin: Meseatlasz

Fordította: Nagy Antal, Naphegy Kiadó, 2018, 48 oldal, 3600 HUF

 

Természetesen mindenki tudja, hogy Jancsi és Juliska az erdőn keresztül jutott el a gonosz boszorkány mézeskalácsházáig, mint ahogy azzal is tisztában van minden meseszerető felnőtt és gyerek, hogy Alíznak be kellett ugrania a nyúl üregébe, hogy azután egy teljesen új világban találja magát. Claudia Bordin a Meseatlaszban nemcsak újramesélte a jól ismert klasszikusokat, hanem részletes térképet is rajzolt melléjük, amelyen így bárki végigkövetheti Pinokkió vagy éppen Pán Péter mesés útját.

Csibészeknek (illetve azoknak, akiket mások annak mondanak):

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei

Fordította: David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 268 oldal, 3499 HUF

 

Egy szellemesen rosszmájú mesegyűjtemény David Walliams legújabb kötete, amelynek hőse öt elvetemült fiú és öt rettenetes lány. Azt már megszokhattuk, hogy Walliams nem egy szépelgő szerző, inkább olyan, aki szereti teljesen szokatlan szemszögből látni és láttatni a világot. Ugyanez történik most is, és olyan mesehősöket kelt életre, mint a saját nyálával kalamajkát okozó Nyákos Nyikos vagy az egész nap otthon tespedő Szófa Szófia. A kötet eredetileg 2016-ban jelent meg Nagy-Britanniában, és akkora siker lett, hogy azóta már két újabb folytatása is kijött. Az illusztrációkat Tony Ross készítette.

A kis Agatha Christie-knek:

Berg Judit-Kertész Erzsi: Az óra rejtélye – Kiki nyomoz 2.

Pozsonyi Pagony, 2018, 224 oldal, 2490 HUF

 

Tulajdonképpen egyszeri kalandnak indult, de Berg Judit és Kertész Erzsi annyira egy húron pendültek A négy madár titka című kötetben, hogy úgy döntöttek, megírják a folytatást. Kiki tehát folytatja a nyomozást, a két szerző pedig a meseteniszt: Az óra rejtélyét is úgy írták, hogy egymásnak adogatták a készülő regény fejezeteit, és fogalmuk sem volt arról, hogy a másik merre szövi tovább a nyomozás fonalát. Rejtély pedig akad szép számmal, rögtön egy különös levél, amelyben valaki ismeretlenül kér segítséget Kikitől: vissza kell szerezni egy titokzatos műszert, és sürget az idő – mielőtt az a kevés, ami maradt, veszélybe kerülne. Kiki feje zsong a megválaszolatlan kérdésektől, de persze ez a neki való feladat, így az első részből megismert jóbaráttal, Gerdával nyomozni kezdenek, nem is sejtve, hogy egyikük hamarosan fogságba esik. A kötetet ezúttal is Bernát Barbara illusztrálta.

A saját útjukat járó kamaszoknak:

Holly Bourne: Spinster Club 1. – Normális vagyok?

Fordította: Kalapos Éva Veronika, Menő Könyvek, 2018, 405 oldal, 3490 HUF

 

Evie látszólag egy teljesen átlagos lány, aki éppen sulit vált, bulizni jár és barátokat szerez. Azt csak kevesen tudják róla, hogy súlyos kényszerbeteg, gyógyszereket kell szednie, és a betegsége miatt a régi iskolájában erősen stigmatizálták. Ő volt „a lány, aki becsavarodott”. Evie viszont most másra sem vágyik, mint hogy igazán, végérvényesen és visszafordíthatatlanul normális legyen. A régi dolgokról nem beszél, még az új barátnőinek sem. Pedig lehet, hogy kellene, hiszen szerelmi ügyekben minden segítség számít. Evie ugyanis az új barátnők mellett még egy dologra vágyik. Egy normális barátra. Tévedés lenne viszont egyszerű szerelmi történetként elkönyvelni a regényt, amely egy igazi girl power-könyv: Evie, Lottie és Amber ugyanis megalapítják a Spinster Clubot, hogy mindhárman önbizalommal és magabiztosan vághassanak bele a tinédzserlét káoszába.