Mutatunk 20 gyerekkönyvet, melyekkel biztosan nem fogsz mellé a Könyvhéten!

.konyvesblog. | 2019. június 12. |

Holnap kezdődik a 90. Ünnepi Könyvhét, amely ezúttal a Duna-korzóra várja az olvasókat. A kiadók rengeteg gyerekkönyvvel készültek, és szívünk szerint megmutatnánk az összeset, amit nem lehet, úgyhogy az ujjunkba haraptunk és kiválasztottunk húszat. Vannak köztük párpercesek, ovisoknak valók, olvasást segítők, és olyanok is, melyek a barátság vagy éppen a közelmúlt nagy kérdéseit feszegetik. Az összeállításban a kisebbektől haladunk a nagyobbak felé.

Berg Judit: A Lengemesék állatai

Berg Judit: A Lengemesék állatai

Teknős Könyvek, 2019, 24 oldal, 1590 HUF

 

A legkisebbeket célozza meg Berg Judit legújabb sorozata, a Lenge Mini, melynek lapozói tematikusan dolgozzák fel a jól ismert mesét. A Lengemesék állatai című kötet például a lépten-nyomon felbukkanó állatokat mutatja be pár mondat kíséretében, de van olyan lapozó, amely a Lengemesékből ismerős szereplők és tárgyak segítségével igazít el a színek vagy éppen a számok világában.

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Pozsonyi Pagony, 2019, 96 oldal, 2990 HUF

 

Boribon vagy Kippkopp figuráját ma már elképzelni sem tudjuk Marék Veronika rajzai nélkül, viszont az írónak több olyan meséje is van, melyek az elmúlt időszakban más alkotók illusztrációival jelentek meg. Az első kötet A bohóc és a kismajom volt, Pásztohy Panka rajzaival, és a Könyvhétre megjelent a második kötet is, melyet ezúttal Baranyai (b) András illusztrált. Az Alfa bácsi titkában csupa hétköznapi, mégis időtlen mesét találunk, például a kalóz nagypapáról, balatoni nyaralásokról és táborozásokról, vagy akár pesti bérházas történetekről.

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold

Kolibri, 2019, 48 oldal, 2499 HUF

 

A svéd Carl-Johan Forssén Ehrlin egyszer már bevállalta, hogy Bendegúz segítségével elaltat minden gyereket, új könyvével pedig az a terve, hogy a nehéz vagy annak tűnő élethelyzetek kezelésében nyújt segítő kezet a legkisebbeknek. Főhőse egy Borka nevű kislány, aki a családjával új városba költözik, és nyugalmas élete ettől egy csapásra a feje tetejére áll. Ehrlin könyve hét történetet és néhány egyszerű módszert tartalmaz, amelyek a gyerekek mellett a szülőknek is segíthetnek a szorongás feloldásában és a félelmek leküzdésében. A kötetet Agócs Írisz illusztrálta.

3-5-8 perces mesék - utazáshoz és kalandozáshoz

3-5-8 perces mesék - utazáshoz és kalandozáshoz

Pozsonyi Pagony, 2019, 120 oldal, 2990 HUF

 

Aki utazott már gyerekkel, az tudja, hogy a lelkesedés és az újdonság varázsa egyenes arányban csökken a megtett úttal. Ilyenkor életmentő lehet egy-egy mesekönyv, olyan, amiben nem hosszú oldalakon keresztül követünk egy történetet, hanem gyorsan pörögnek a változatos mesék. A 3-5-8 perces mesék a nyaralás alatt is jól működhetnek, hiszen akár a strandon, a városnézés szünetében vagy egy játszótéten is előkaphatók. A kötet történeteit tizenkilenc szerző írta, az illusztrációkat Kismarty-Lechner Zita készítette.

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Manó Könyvek, 2019, 56 oldal, 2490 HUF

 

De hogyan kell óvodáskodni? – teszi fel a minden kisgyereket foglalkoztató kérdést Finy Petra hőse, Luca, aki hamarosan igazi ovis lesz. Addig viszont még rengeteg kérdésre kell választ kapnia: például mire jók a kisszekrényeken látható jelek, miért kell váltócipőt húzni és mi a feladata a naposnak? Az ovikezdés mindig fontos mérföldkő egy család életében, az új kezdet pedig új barátokat, új kalandokat és néhanapján új bonyodalmakat is jelent. Az igazi ovisok ugyanakkor igazi naplót is vezethetnek, a kötet végén ugyanis a szüleik segítségével feljegyezhetnek minden olyan fontos infót, amire jó lesz akkor visszaemlékezni, amikor már nem lesznek óvodások. A kötetet Rippl Renáta illusztrálta.

Majoros Nóra: Borz beköltözik

Majoros Nóra: Borz beköltözik

Cerkabella Könyvkiadó, 2019, 48 oldal, 2400 HUF

 

A Betűzgető könyvek-sorozat új kötetében két mese olvasható, melyekből kiderül, hogyan fogadják az erdei állatok a Borz Róka barátját, mint ahogy választ kapunk arra a kérdésre is, hogy valójában milyen a tökéletes születésnapi ajándék. A sorozat kötetei úgy készültek, hogy a meséket nagy nyomtatott betűkkel szedték bennük, így az olvasást egyelőre gyakorló gyerekek is bátran a kezükbe vehetik, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. A könyvet Hanga Réka illusztrálta.

Otfried Preußler: Kökény és Bozont

Otfried Preußler: Kökény és Bozont

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri, 2019, 112 oldal, 2999 HUF

 

A Kolibri Klasszikusokban néhány éve elkezdtek sorban megjelenni Otfried Preußler meséi, melyeket Nádori Lídia ültet át magyarra. Vele 2015-ben interjúztunk, amikor a Torzonborzért megkapta a legjobb fordítónak járó HUBBY-díjat. Akkor így jellemezte a szerzőt: „Preußlernél sikeresen találkoznak a klasszikus mesei szereplők a klasszikus műmese figuráival és ezek paródiáival. A történet éppen annyira egyszerű is, fordulatos is, hogy ne legyen se követhetetlen, se unalmas. A humora bűbájosan anekdotikus – engem éppen ez a kissé ódivatú, öreguras-nagypapás tónus fogott meg, és egyik legfontosabb feladatomnak tartottam, hogy ezt a hangot próbáljam meg visszaadni. Preußler tudott játszani, és tudott úgy beszélni a gyerekek nyelvén, hogy az ne hasson gügyögésnek. Ugye, milyen egyszerű recept? Kevesen tudják utánacsinálni.” A most megjelent kötetben Bozont, a gubancos-bozontos kobold beköltözik Kökény, a kalapos manó házikójába, ezzel pedig új világ tárul föl előtte - az új világ ugyanakkor kalandok egész sorába sodorja a két jóbarátot.

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Móra Könyvkiadó, 2019, 248 oldal, 3499 HUF

 

Zalka Virág Csenge mesemondó, aki legújabb kötetében az egész magyar nyelvterületről – Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig – gyűjtött és mondott újra meséket. Hősei igazi „lázadó lányok”, történeteik pedig azt bizonyítják, hogy a magyar népmesék királylányai többet tudnak annál, hogy csak a herceget várják. „A mese akkor él, ha mesélik” – vallja amúgy a szerző, aki szerint a régi mesék, legyenek bármilyen csodálatosak is, eredeti formájukban elérhetetlenül távoliak a mai olvasó számára: „Fontos, hogy megőrizték őket, mint Hófehérkét az üvegkoporsó, de ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség”. A kötetet Herbszt László illusztrálta.

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Naphegy Kiadó, 2019, 46 oldal, 3200 HUF

 

Bartók Béla kapásból nem feltétlenül az a személyiség, aki gyerekkönyvek lapjaira kívánkozik, de a Naphegy sorozatában éppen az a jó, hogy emberközelből, sőt, gyerekközelből mutatja meg egy-egy kreatív, küzdő, tehetséges és sikeres ember életét. Ebben a sorozatban jelent meg az Erdős Pál és Hugonnai Vilma életéről szóló kötet, most pedig Mészöly Ágnesen volt a sor, aki egészen Bartók gyerekkoráig ment vissza, hogy felvillantsa egy nem mindennapi életpálya kezdetének izgalmas részleteit. A kötetet Berthóty Ágnes illusztrálta.

Fodor Veronika: Pomádé király új ruhája

Fodor Veronika: Pomádé király új ruhája

Holnap Kiadó, 2019, 60 oldal, 2900 HUF

 

A Mesék az Operából-sorozatban ezúttal a Pomádé király új ruháját mesélte újra Fodor Veronika – az eredeti meseoperát Ránki György írta Hans Christian Andersen meséje alapján. A történet szerint nagy a sürgés-forgás Pomádiában, mindenki a király névnapjára készül. Ekkor toppan be a forgatagba két titokzatos szélhámos, akik szabónak adják ki magukat, és egy csodálatos új ruhát terveznének a hiú uralkodónak. A pompázatos ruhakölteményt állításuk szerint viszont csak azok láthatják, akik arra érdemesnek bizonyulnak. A kötetet Szeidl Andrea illusztrálta.

Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus

Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus

Móra Könyvkiadó, 2019, 120 oldal, 2999 HUF

 

„Amikor először bámészkodtam a hűvös boltív alatt, fogalmam sem volt róla, hogy a griff kapujában ácsorgok. Csak csodáltam a Rozália-hegy magaslatán évszázadok óta épségben álló várat, a Neptun-kút csobogását, a várfalak fölött magasodó Öregtornyot, a délszaki tájakra illő, fácskává nőtt leandereket. És megrökönyödtem a kapubolt ívéről láncokon lógó krokodil láttán. Hogy kerül egy nílusi krokodil egy barokk korabeli várba? Aztán lassacskán, ahogy egyre mélyebbre jutottam az Esterházy család kalandos történetének megismerésében, egyre kevésbé csodálkoztam” – írja új mesekönyve bevezetőjében Molnár Krisztina Rita. És tényleg, a kötet egyik szereplője a várat 300 éve őrző krokodil, aki csak a kiválasztottakkal beszélget, így a történet főszereplőjével, a nyolcéves Dórival, így rajta keresztül mi is többet megtudunk a vár egykori urának és nagymúltú családjának a történetéről, kalandjairól.

Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem

Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem

Fordította: Ruff Orsolya, Vivandra, 2019, 201 oldal, 3990 HUF

 

A Warren Hotel nem egy hétköznapi szálloda, hiszen vendégek alig adják egymásnak a kilincset, a mindenesfiú szerepét ellátó Warren azonban így sem unatkozik, hiszen reggeltől estig undok nagynénje, Annaconda ugráltatja. Az egyhangú hétköznapok akkor érnek véget, amikor kiderül, hogy a porcicákon kívül esetleg mást is rejt az egykor patinás szálló – mégpedig egy kincset. Őrült hajsza kezdődik a Mindent-Látó-Szemért, ennek során pedig Warren nemcsak ellenségeket, de igaz barátokat is talál. A kötetet Will Staehle illusztrálta.

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Manó Könyvek, 2019, 170 oldal, 2990 HUF

 

Három éve, az Eb idején már volt egy focis gyerekkönyv-összeállításunk, abba mondjuk jól beleillett volna Nagy László Krisztián új kötete, Az erdei focibajnokság. A sztori szerint a Káposztás-réti nyulak húznak stoplist, hogy a pályán nézzenek szembe legfélelmetesebb ellenfeleikkel. Vajon van esélyük Sunyi Sanyi és a rókák ellen? Legyőzhetik a sünöket a Tüskecsarnokban? Vagy úgyis Acsar és a Lompos FC viszi haza a kupát? A nyusziknak minden leleményességükre szükségük lesz, hiszen az ellenfelek közül nem mindenki tartja be a játékszabályokat. A mesés focit Egri Mónika illusztrálta.

Lacki János: Kincskereső kisködmön

Lacki János: Kincskereső kisködmön

Naphegy Kiadó, 2019, 96 oldal, 4800 HUF

 

A gyerekek valamikor harmadik-negyedik osztályban találkoznak Móra Ferenc klasszikusával, melyet most Lackfi János gondolt és gombolt újra, és amelynek egészen más lett még a felütése is, egészen pontosan ilyen: „Amit mesélek, nem most történt, hanem régen ám… Még mobiltelefonok sem voltak, meg autók sem, meg fitnesztermek sem, meg a joghurtban sem lakott Bifidus ActiRegularis. (…) Na, ebben a malomban, amiről meséltem, már nem lakott molnár, búzát sem őröltek benne, hanem ki lakott benne? No, nézd csak: egy szűcs”. Az újragombolt mesét Rátkai Kornél illusztrálta.

Szokács Eszter: Királyok

Szokács Eszter: Királyok

Csimota Könyvkiadó, 2019, 80 oldal, 2990 HUF

 

Folytatódik a Csimota bibliai könyvsorozata, melyet Szokács Eszter ezúttal a királyok történeteinek szentelt. A bibliai királyok sokszor viszont köszönőviszonyban sincsenek a mesebeliekkel, hiszen van, hogy kétségek gyötrik őket, előfordul, hogy füllentenek, és még az is megeshet, hogy fogalmuk sincs, mit is csinál valójában egy király. A kötetet olvasva ugyanakkor választ kaphatunk arra is, hogy miért öntöttek olajat Saul fejére, milyen hangszeren játszott Dávid, hogyan tett igazságot Salamon, és mit kérdezett Sába királynője. A kötetet ezúttal is Nagy Norbert illusztrálta.

Király Anikó: Csak barátok?

Király Anikó: Csak barátok?

Menő Könyvek, 2019, 416 oldal, 2990 HUF

 

Újra lehet-e építeni egy darabjaira hullott barátságot? Van-e visszaút, miután a mára ellenséggé lett barátok kígyót-békát kiabáltak egymásra? Van-e még esély a bizalomra egy olyan kapcsolatban, amely sokáig csak a bosszúról és a fájdalomról szólt? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körbe Király Anikó új ifjúsági regénye, amely ezúttal az Ellenpontok-sorozat részeként jelent meg. A sorozat lényege, hogy a könyvet szó szerint forgatva mindkét fél gondolataiba, motivációiba bepillantást nyerhetünk, így ha akarjuk, akkor először Zorka, majd Botond világát ismerhetjük meg – vagy éppen fordítva.

Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Ciceró, 2019, 230 oldal, 3490 HUF

 

Szigeti Kovács Viktor új könyve ezúttal az ősi magyar hiedelemvilág elemeit alapul véve meséli el egy táltos varázslatos cselekedeteit. A történetben régi idők mítoszaiból elevenednek meg ördögfiak, sárkányok és boszorkányok - a jó és rossz küzdelmének kimenetele ezúttal azonban kétséges, mert a gonosz ereje nagy, a jóság pedig sebezhető. A sztori szerint húsz éve van már tél az emberek világában, mert Cilonda, a boszorkány, gyűlöli az Öregisten számára oly kedves teremtményeket. Ám megszületik a lelkekben a remény egy Kücsen nevű táltos személyében, akiről már csecsemőként is lehet tudni, hogy kiválasztott; ám hogy legyőzhesse a boszorkányt, még át kell esnie három próbatételen: legyőzni a fekete bikát, elmenni a kígyók és békák országába, végül megküzdeni a rettenetes sárkánnyal.

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa - Kalaallit Nunaat

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa - Kalaallit Nunaat

Tilos az Á Könyvek, 2019, 472 oldal, 3990 HUF

 

A Tilos az Á újabb négykezes ifjúsági regényt jelentetett meg, és ezúttal Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter kooperált, azaz írt és gondolkozott együtt, az eredmény pedig egy disztópia lett, amely a 600 évvel későbbi Földön játszódik. A Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón a kultúra utolsó menedéke, az Emberek Országa, azaz Kalaallit Nunaat. Fontos szerep jut a Heimnek – ez az az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását. Főszereplői Umia (egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb) és Nanouk (egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között). Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán. A kötet bemutatója a Margón lesz, részletek erre>>

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

Fordította: Totth Gitta, Vivandra, 2019, 263 oldal, 3950 HUF

 

Patrick Ness nagy kedvencünk, aki nem fél attól, hogy regényeiben néha igazán rizikós témákhoz nyúljon. Új könyvében amellett áll ki, hogy – szemben bármiféle divatirányzattal és ellenszegülve bármiféle külső nyomásnak – nem kell mindenkinek kiválasztottnak lennie. Hőse, Mikey sem akar többet, mint maga mögött tudni az érettségit, majd jól szórakozni a banketten – de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.

Ezentúl lesz banán

Ezentúl lesz banán - Novellák a rendszerváltásról

Tilos az Á Könyvek, 2019, 256 oldal, 2990 HUF

 

Harminc éve volt a rendszerváltás, azóta pedig felnőtt egy olyan nemzedék, melynek tagjai legfeljebb képi vagy tárgyi emlékekből vagy mások elbeszéléséből tudhatnak arról, hogy mi történt 1989-ben. Az évforduló jó alkalom volt arra, hogy a Tilos az Á felkérjen néhány olyan szerzőt, akik a nyolcvanas-kilencvenes években voltak gyerekek vagy kamaszok, hogy a saját, személyes szűrőjükön keresztül meséljék el, milyen volt nekik 1989. A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István. A kötete bemutatója a Margón lesz, részletek erre>>