Góóóóól! – Milyen focis könyvet válasszak a gyereknek?

Kiss Orsi | 2016. június 21. |

Negyvennégy év után először szerepel a magyar fociválogatott az Eb-n. A legfrissebb Könyves Magazinban öt írót kértünk fel, hogy írjanak öt válogatott focistánkról (ITT és ITT olvasható), mi azonban a felnőttek mellett a gyerekekre is gondoltunk. Így a rengeteg focis kiadvány közül most kiválogattuk a legizgalmasabbakat és legérdekesebbeket, melyek a legkisebbektől a kamasz olvasókig mesélnek, magyaráznak és álmodoznak a fociról.

Kemény Kristóf: Puskás Öcsi – A külvárosi vagány

Kemény Kristóf: Puskás Öcsi – A külvárosi vagány, ill.: Mayer Tamás

Alexandra Kiadó, 2016, 64 oldal, 2499 HUF

 

Csak idő kérdése volt, mikor születik gyerekkönyv minden idők leghíresebb magyar focistájáról. A Puskás Öcsi – A külvárosi vagány a világhírű focista gyerekkorára koncentrál, egészen pontosan a szerény kezdetekre, ahol a kispesti csapatban focizó apuka a kötélen száradó harisnyából készít rongylabdát a fiának, és ahol még egy kis lázas betegség sem tartja vissza a fiút attól, hogy kiszökjön a grundra focizni. Az erzsébetiek és a kispestiek meccsén ugyanis Öcsi a nagy favorit, ám legendás csele legfeljebb csak az ellenfél játékosait hozza zavarba, az anyai szigort nem semlegesíti. Ahhoz ott vannak a lelkes csapattársak, köztük a legjobb barát, Cucu, azaz Bozsik József, akit kicsi gyerekkora óta szintén csak egyetlen dolog hozott lázba: a foci.

Yvette Żółtowska-Darska: Ronaldo – A fiú, aki tudta, mit akar

Yvette Żółtowska-Darska: Ronaldo – A fiú, aki tudta, mit akar

Fordította: Szecskó István, Móra Könyvkiadó, 2016, 212 oldal, 2999 HUF

 

Cristiano Ronaldo története is valahol ott kezdődött, hogy már gyerekként a foci volt a mindene. Nem csoda, hiszen olyan famíliából származott, melyben a családi legendárium szerint az apa és a keresztapa egy focimeccs miatt késte le a kis Ronaldo keresztelőjét. Yvette Żółtowska-Darska könyve elsősorban a kezdetekre helyezi a hangsúlyt, így a fotókkal, látványos grafikákkal és rengeteg informatív aprósággal megtűzdelt kötet kitér például arra, hogyan került a mindössze 12 éves madeirai fiú a lisszaboni Sporting Akadémiára, hogyan szerezte meg őt később a Manchester United számára Sir Alex Ferguson, és nem hallgatja el azt sem, hogy milyen beilleszkedési, illetve családi gondokkal kellett megküzdenie, miközben pályája megállíthatatlanul ívelt felfelé. Az igazi rajongók közben olyan igazi fun factekkel is gazdagabbak lehetnek, minthogy mikor viselt fogszabályzót, vagy hogy kinek a nevéhez fűződik Ronaldo kedvenc étele. A mostani Eb fényében érdemes amúgy felidézni, mit mondott a gyerek Ronaldóról akkori edzője:

„Sosem felejtem el, amikor először megláttam a pályán. Hihetetlenül gyors volt, a technikai tudása is lenyűgözött. Ugyanolyan jól játszott jobb és bal lábbal. (…) És persze utált veszteni. Ilyenkor mindig sírt.”

Nemkönyv – Foci extra

Nemkönyv – Foci extra

Fordította: Mesés Péter, Manó Könyvek, 2014, 176 oldal, 1490 HUF

 

A focikönyvek kakukktojása és egyben egyik legviccesebb darabja a Nemkönyv – Foci extra. A célközönségét valószínűleg azok adják, akik egyszerűen nem értik, mi a jó abban, hogy két csapat kilencven percig kerget egy labdát, miközben tíz- és százezrek ordítoznak körülöttük és a tévé előtt. De a hardcore rajongók is jókat röhöghetnek, például amikor a könyv utasításainak megfelelően feljegyzik a leghülyébb focis kérdéseket, versenyt írva listába szedik a játékosok beceneveit, vagy épp szögletzászlót terveznek. Válságos pillanatokban pedig akár meg is vuduzhatják a bírót. Ehhez a könyvhöz az olvasó teljes odaadása szükségeltetik, az interaktivitás ráadásul nem merül ki szimpla írogatásban vagy mezek tervezésében. Egy-egy meccs alatt, helyett, vagy éppen két félidő között, például saját focilabdát készíthetünk, a könyvből trombitát formálhatunk, ollózhatunk is vele, és használhatjuk kapuskesztyűként. De lerajzolhatjuk a kedvenc stadionunkat, vagy akár egy szuper műesést, az igazán haladók pedig még a les-szabályt is felskiccelhetik!

Daniel Müller: Nagy fociböngésző

Daniel Müller: Nagy fociböngésző

Fordította: Orosz Anett, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2014, 18 oldal, 2990 HUF

 

Hol van a kezdőkör, hol ücsörög a cserejátékos, hogyan néz ki egy vuvuzela (helló, 2010-es vb!), és ki az a partjelző? Daniel Müller kötetéből nemcsak ezt böngészhetjük ki, de kiderül az is, hogy milyen bírói jelzések vannak, tanulmányozhatjuk a rúgásfajtákat, és eszünkbe véshetjük a szabálytalanságokat – természetesen csak azért, hogy mi azután soha ne kövessük el ezeket. A Nagy fociböngésző megmutatja a stadionokat, a bevonulást, bepillantást enged a meccsre és egy jó kis szurkolói fiesztára, és persze ott van, amikor örömkönnyek hullanak, vagy éppen lógó orral távoznak a játékosok.

Philip Waechter: Focista leszek!

Philip Waechter: Focista leszek!

Fordította: Győri Hanna, Pozsonyi Pagony, 2016, 60 oldal, 1990 HUF

 

Philip Waechter hőse minden kisfiú (vagy éppen kislány) álmát megfogalmazva nemcsak focista, hanem egyenesen nagyon híres focista szeretne lenni. Olyan, akit felismernek az utcán, akivel mindenki nagyon kedves, és aki olyan gazdag lesz, hogy a legtitkosabb vágyai is teljesülhetnek – például vehet magának egy aranyhalat. Aki nagyszerű csapatkapitány lesz, aki titkos csapatgyűlést tart a haverokkal a büféasztalnál, és aki kedvesen fogadja az ujjongó tömeg hódolatát – mondjuk a hetes buszon. Waechter humora az álmok és a valóság közé húz egy vékony ívet, miközben végig szerethető és vicces marad, ráadásul vigaszt nyújt a foci legsötétebb óráiban. Hiszen a híres focistáknak is vannak néha rossz napjaik, ők is meginognak egy-egy pillanatra, ám a vágyakozás és az álmodozás a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit átlendíthet a nehézségeken.

Lázár Ervin: Foci

Lázár Ervin: Foci, ill.: Kőszeghy Csilla

Móra Könyvkiadó, 2014, 40 oldal, 1990 HUF

 

Lázár Ervin klasszikusa aktuálisabb talán nem is lehetne. Kisfiú hőse arról faggatja az apukáját, hogy vajon szokott-e Isten focizni? Fogós kérdés, apuka se tudja rögtön a választ, hosszas morfondírozás után végül elhatározásra jut.

„– Gondolkoztam a dolgon – mondom eltökélten –, Isten igenis szokott focizni.
Kivirul.
– Akkor meg lehet rá kérni?
– Mire?
– Hogy álljon be egy kicsit a magyar válogatottba.
Aha, hát erre ment ki a játék.
– Akkor még bejuthatunk az Európa-bajnokság döntőjébe – mondja kérlelően, mintha bizony az én elhatározásomon állna vagy bukna a dolog.
– Azt gondolom – ráncolja a homlokát –, hogy neki öt perc is elég volna. Csak öt percre álljon be.”

Hát, így. Lázár Ervin focinovelláját Kőszeghy Csilla rajzai teszik teljessé.

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora – A nagy aranyrablás

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora – A nagy aranyrablás

Fordította: Petrikovics Edit, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2014, 296 oldal, 2990 HUF

 

„ (...) a Doktor Proktor-köteteket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember elmegy egy dzsesszklubba a barátaival. Itt annyira nem szoktam előre tervezni, a cselekmény egyszerűbb. Harry Holénél például megtervezem, hogy az adott fejezetben mettől meddig fogok eljutni, a Doktor Proktornál pedig nagyjából tudom ezt, és ott sokkal több is az improvizáció. Azt is mondanám, hogy sokkal mulatságosabb a Doktor Proktort írni, és jobban is érzem magam éjszaka, ha a Doktor Proktor-történetek írása után bújok ágyba” – mesélte tavaly a Könyvesblognak adott interjújában az elsősorban krimijeiről híres Jo Nesbø. A Doktor Proktor-sztorikat kislánya unszolására kezdte először mesélni, majd írni. A negyedik részben Norvégia aranytartaléka a tét, ezt kellene visszaszereznie Lisének és Bullének, persze Doktor Proktor hathatós közreműködésével. A csúcspont pedig mi más lenne, mint egy meccs (ne csodálkozzunk, Nesbø 19 éves koráig profi focistának készült), ahol a Rotten Ham csap össze a Chelchester Cityvel. Ám, hogy Bulleék terve sikerüljön, előbb bizony meg kellene nyerniük a mérkőzést.

Tiina Nopola: Sári gólt lő

Tiina Nopola: Sári gólt lő, ill.: Mervi Lindman

Fordította: Kovács Ottilia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2014, 30 oldal, 2490 HUF

 

A cím már önmagában egy hatalmas spoiler, de nem is ez a lényeg, sokkal inkább az első gólhoz vezető út. Az egész úgy kezdődött, hogy a fiúk, a három Ottó nem akarta bevenni Sárit focizni. A kislány szerint azért, mert nincs labdaérzése, még szerencse, hogy az apukája tudja, kihez kell ilyenkor fordulni. Sáriból így lesz a csupa lányokból álló Tigris FC játékosa, az a bizonyos érzés azonban csak nem akar előbújni belőle, így aztán olyanokat mondanak rá, hogy pancser meg béna meg tökmag. A nagy dolgok persze élesben dőlnek el, például egy meccsen, ami előtt Sári alig tud aludni az izgalomtól és az aggodalomtól. Szerencsére Ottó (a legkisebb) tudja, mi a megoldás.

Focikönyv - Mi Micsoda Junior 6.

Andrea Bestandig: Focikönyv - Mi Micsoda Junior 6.

Fordította: Rónaszegi Éva, Tessloff és Babilon Kiadó, 2014, 24 oldal, 3490 HUF

 

Az Újfalu FC mindennapjain keresztül mutatja be a Mi MICSODA-széria tematikus kötete a foci belső világát és működését. Így beleshetünk az öltözőkbe, kiderül, hogy pontosan milyen felszerelése van egy focistának, szó esik az edzésekről, a bajnokságokról, és magáról a mérkőzésről, meg persze a szabálytalanságokról, és ezek büntetéséről. Kezdő focisták megtanulhatják, mit jelentenek a pályán felfestett vonalak, és azt is, hogy kinek hol van a helye a pályán. A kukucskálók mögött pedig további érdekességek és játékos feladványok várják a gyerekeket.

Timo Parvela: Pate focikönyve

Timo Parvela: Pate focikönyve, ill.: Pasi Pitkanen

Fordította: Kovács Ottilia, Cerkabella Könyvkiadó, 2016, 128 oldal, 2500 HUF

 

„Egyszerűen imádom! Mármint a focilabdám. Vagyis nem a labdát szeretem, hanem azt, amikor rúghatom. Imádom a focit!” – valahogy így hangzik Pate hitvallása, aki állandóan edz (ennek néha a nappali berendezése látja kárát, de egy nagy karrier érdekében muszáj néha áldozatokat hozni), ám ahhoz, hogy részt vehessen a kupán, saját csapatot kell szerveznie. Paténak már van is egy listája arról, hogy kiket szeretne a csapatba. Például őket: Messi, Ronaldo, Ibrahimovic, Neymar, Buffon. És persze Pate. Amíg azonban a válaszukra vár, muszáj focira fogható játékosokat találnia. A jelöltek között van a kilencvenéves Emil bácsi és egy háromlábú kutya (Totti). A világ legjobb csapatát persze nem lehet egyik napról a másikra összeállítani, Pate dolgát pedig a megbízhatatlan palackposta sem könnyíti meg. A megbízható barátok és egy titokzatos idegen felbukkanása ugyanakkor mindent megváltoztathat.

David Walliams: Köténycsel

David Walliams: Köténycsel, ill.: Quentin Blake

Fordította: Vereckei Andrea, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2015, 224 oldal, 2990 HUF

 

„Dennis más volt, mint a többiek” – ezekkel a szavakkal kezdődik David Walliams legelső ifjúsági regénye, a Kötélcsel. Dennis apukájával és a bátyjával él, az anyukája elhagyta őket. A családban nem szokás kimutatni az egymás iránti szeretetet, ölelkezni legfeljebb csak akkor szoktak, ha meccset néznek. A futballért ugyanis egyformán rajonganak, nagy különbség azonban, hogy Dennis még jól is focizik – már ha hagyják pályára lépni. A fiú életében akkor következik be gyökeres fordulat, amikor megismerkedik egy Lisa nevű lánnyal, aki teljesen új dimenziókat nyit meg előtte. Közös akciójuk persze rosszul sül el, óriási botrány lesz belőle, Dennist pedig kicsapják az iskolából – végül mi más lehetne a megoldás, ha nem a foci?

Kiss Ottó: Focisták kézikönyve

Kiss Ottó: Focisták kézikönyve. ill.: Baranyai (b) András

Pozsonyi Pagony, 2012, 42 oldal, 1790 HUF

 

A fiúk órákig el tudnának vitatkozni, hogy akkor most gól volt, vagy nem volt gól – döntőbírónak a pálya szélén ücsörgő Bálintot kérik fel, aki szakszerűen elmagyarázza nekik, hogy mi számít gólnak. Nem csoda, hogy képben van, hiszen otthon megvan neki a Focisták kézikönyve. Utóbbiból kiderül, hogy pontosan hányan játszhatnak kis- és nagypályán, mikor kell szabadrúgást ítélni, és mi számít szabálytalan szerelésnek. Mindehhez Baranyai (b) András grafikái nyújtanak pluszsegítséget, így nemcsak azt követhetjük nyomon, hogy Bálint és a haverjai hogyan sajátítják el a legfontosabb szabályokat, hanem olyan érdekességekre is fény derül, minthogy milyen trófeákat lehet nyerni a különböző világversenyeken, vagy hogy hogyan festettek a focilabdák a harmincas-hatvanas-nyolcvanas években és napjainkban.

+ 1

Góóól! - kártyajáték

Pozsonyi Pagony, 2016, 1990 HUF

 

Baranyai (b) András focis grafikái egy új kártyajátékban is életre kelnek: a Góóól! klasszikus 3 az 1-ben játék: lehet vele taktikázós, blöffölős vagy gyorsasági kártyapartit is játszani. Legfeljebb hatan játszhatják; bizonyos kártyákkal meg lehet változtatni a kör irányát, egy atlétára vetkőzött focistával pedig bármilyen színű kártyát bekérhetünk. Csak azt az egyet sajnáljuk, hogy az egyes számot viselő kapus nem szürke mackóalsóban feszít!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.