Molnár T. Eszter épp rendbontást követ el

Molnár T. Eszter épp rendbontást követ el

Kiss Orsi | 2017. augusztus 10. |

Molnár T. Eszter tavaly első ifjúsági regényével rögtön a Margó-díj top3-as körében landolt (a Stand up! - Egy majdnem normális család című regényt mi is imádtuk, ITT írtunk róla, ITT pedig bele tudtok olvasni). A Németországban élő írónőnek sűrű év volt a tavalyi, hiszen megjelent A számozottak című novelláskötete (olvass bele ITT), és a Stand up második része. Az év elején jelent meg Az első című antológia, melyben szintén olvasható Molnár T.-novella (hogy mit gondol általánosságban az irodalmi szexjelenetekről, arról ITT mesélt nekünk), az idei könyvhétre pedig egy valódi bűneset inspirálta krimivel jelentkezett (ITT írunk róla). Molnár T. Eszternek gyerekként több titkos füzete is volt, kék és szürke színű is – utóbbiba írta a Viszem magammal című novellájának első változatát.

mte_16_e_vesen.jpg

Ezen a fotón tizenhat éves vagyok, és éppen rendbontást követek el az osztálykiránduláson.

Gimnáziumban sokat töprengtem, hogy festő, színész, énekes vagy író legyek. Végül a biológia mellett döntöttem, de azért nem engedtem el az álmaimat. Volt egy kék, vonalas füzetem, ebbe írtam az első verseimet. Akkoriban jónak, igaznak éreztem őket, de utólag örülök, hogy ez a füzet elveszett. Nagyon szerettem az irodalomórákat, sokszor az aktuálisan tanult költők stílusában próbáltam verselni, de a legfőbb inspirációt a Kispál és a Borz szövegei jelentették.

Később egyre több klasszikust olvastam Dosztojevszkijtől Móricz Zsigmondig. Novellákat írtam egy szürke füzetbe, aztán kaptam egy Optima írógépet. A gimnáziumban írt novelláimon legerősebben Szabó Magda Mózes egy, huszonkettőjének hatását érzem. Érdekes szembesülni azzal, hogy már akkor is hasonló kérdések foglalkoztattak, mint most, csak a nyelvet és történeteket nem találtam még meg a megírásukhoz.

A novella, amelyből egy részletet kifotóztam, a szürke füzet egyik fontos darabja. A 2014-es JAK táborban emlékezetből újra- és átírtam, majd a Cserna-Szabó András vezette prózaszemináriumon tovább formáltuk. Pár hónappal később, húsz évvel az első verzió elkészülte után ez lett az első publikált novellám.

viszem_magammal_o_sverzio_1.jpg

viszem_magammal_o_sverzio_2.jpg