Mit vásároltunk idén? A Bookline toplistája alapján

Rostás Eni | 2012. december 28. |

Kötözős szex, szerelmes írók, csoki, barack, a Kern meg a Kiss Tibi. A Bookline sikerlistája alapján ezeket a könyveket szerettétek a legjobban. Nincs meglepetés, a Bookline sikerlistáján is E.L. James mamipornó-trilógiája tarolt.

A sorozat, amely reflektorfénybe helyezte a Kings of Leon zenekart, megihlette Bret Easton Ellist, olcsó utánzatok tömkelegét szülte, és megdöntött minden eladási mutatót. Talán már senkinek nem kell bemutatni az egyszeri bölcsészlány és a milliárdos üzletember túlfűtött románcát, úgyhogy nem is tesszük.  A lakossági erotikus regényekről már mindenki elmondott mindent. A lista első helyét jelenleg a harmadik rész, A szabadság ötven árnyalata  foglalja el, de az első tízbe bekerült A szürke, valamint A sötét ötven árnyalata is.

Nyáry Krisztián írók szerelmi életében kutakodó bölcsészbulvárját is hihetetlen sokan vitték, mint Babits Mihály Szabó Lőrinc menyasszonyát. Az Így szerettek ők 2012 legnagyobb Facebook-szenzációjának szerelemgyermeke, amely után egészen másképp fogunk gondolni az irodalomkönyvekben olvasott életrajzokra.

A dobogó legalsó fokára 2012 egyik legjobban várt könyve, J. K. Rowling kisvárosi nagyregénye, az Átmeneti üresedés került. Semmi nem az, aminek látszik, mindenki mindenkivel, az angol városka élete sem csak játék és mese. Egy váratlan halálesetnél semmi sem kavarja fel jobban az indulatokat Bár a kritikusok nem voltak egyöntetűen elragadtatva az új regénytől, Rowling akár rossz könyvet is írhatott volna. A Harry Potterrel bebiztosított helyéről még az sem tudta volna elmozdítani.

Édesszájú olvasók a negyedik helyre repítették Joanne Harris színes-szagos csokitrilógiájának befejező részét, a Csokoládés barackot. A Csokoládé főhőse, Vianne Roche visszatér Lansquenet-be, ahol nyolc éve édességboltot nyitott. Nyolc év nagy idő, azalatt a város teljesen megváltozott.  Legnagyobb riválisa, a megtévedt Reynaud atya már nem olyan népszerű, sőt még az élete is veszélybe kerül. Ki sem találnátok, hogy ki képes megmenteni.

Elvakult Quimby-rajongók számára nem meglepő, hogy Kiss Tibi diplomás képzőművész. A frontember most a Neonradír című képeskönyveben gyűjtötte össze rajzait, festményeit, firkálmányait, a szárnybontogatós korszaktól egészen az elvonó poklának legmélyebb bugyráig.

Ezt nem lehet leírni, áll Bárdos András druszájáról, a Kernről írott könyvének borítóján. Hát hogy is lehetne leírni egy stégengedély végtelenül szórakoztató történetét, a Ripacsok forgatása közben kialakult lincshangulatot, a kényszerabsztinenciát, a szorongást, a Lövölde teret vagy politika betüremkedését a színházakba? Hát így.

Nem hiányozhat a listáról a mágia és a misztikum sem, amit meglepő módon nem A hobbit film kapcsán újra felkapott Tolkien, hanem Christopher Paolini szállít. Az Örökség-sorozat első részét 2001-ben, mindössze 15 évesen jelentette meg a szülei kiadójában. A Lelkek Sírboltjában a tetralógia utolsó kötete, amelyben tovább folytatódik az egyetlen szabad sárkánylovas, a hétköznapi parasztfiúból felnőtté váló Eragon csatája a zsarnok Galbatorix ellen.

A lista végére J. R. Ward Fekete Tőr Testvériség című sorozatának tizedik része került. Hősünk Tohrment belerokkan várandós feleségének elvesztésébe, és visszatér a testvériség házába. Elhunyt szerettei viszont csak akkor léphetnek át az Árnyékba, ha Thor beleszeret valakibe. Az élet és halál közt ugráló vámpírok, a sötét vágyak, és az erotikus fantáziák a tizedik helyre voltak jók.