Juhász Anna: Szabó Magda egyszerre emberi és varázslatos

.konyvesblog. | 2017. április 12. |

szm001_pim.jpg

Kép forrása: Jaffa Kiadó

Április 13-án ICON – SZABÓ MAGDA címmel nagyszabású centenáriumi esttel emlékeznek a Várkert Bazárban a Katalin utca, az Abigél, Az őz, Az ajtó és megannyi mű kultikus szerzőjére. Az est néhány résztvevőjét arra kértük, meséljék el, mit jelent nekik az írónő munkássága, az általa képviselt szellemiség. Ezúttal Juhász Anna válaszolt. (Jolsvai Júlia válaszát ITT, Náray Tamásét ITT, Kemény Zsófiét pedig ITT találjátok.)

Szabó Magda a XX. századi magyar irodalom egyik legkarakteresebb és legnépszerűbb alkotója. Írásait, hangját, nyelvét azonnal felismerjük, erős egyénisége, női karaktereinek összetettsége, az érzelmek kérlelhetetlen megmutatása verseinek, regényeinek, esszéinek sajátja.

Szabó Magda egy csodálatos nő volt: írónő, feleség, könyveivel emberek ezreinek támasz. Figyelte, tanulmányozta a környezetét, a világot, amiben élt, és örökre hű maradt szülőhelyéhez és a megismert értékekhez. Talán nincs is ma olyan háztartás hazánkban, ahol ne ismernék nevét, ahol ne lenne egy kötet Szabó Magdától. Olyan nyelven írt, olyan erővel és sokszínűséggel, ami egyszerre emberi és varázslatos – magát mutatja meg könyveiben, mégis belénk lát és minket alakít, nevel, formál.

„Mindenem van – jelentette be boldogan, mikor a legrosszabbul ment minden –, mert amit akarok, azt én megírom magamnak meg kitalálom!” – írja Az ajtó című kötetében, és ehhez a gondolathoz hűen vált a magyar irodalom és az olvasóközönség közös ikonjává.

ICON rendezvényünkön, április 13-án rá emlékezünk – a költészet napja kapcsán Szüret verseskötetével, melyből Gryllus Dorka színművész tolmácsolja a kiválasztott verseket. A pódiumbeszélgetésen Ugron Zsolnát, Kemény Zsófit, Jolsvai Júliát és Dian Viktóriát kérdezem saját Szabó Magda-képükről és kedvenc köteteikről. Az estére Náray Tamás két különlegességgel készül: itt debütál az a kollekció, melyet a száz éve született írónő tiszteletére készít, illetve bemutatja a könyvekhez kapcsolódó festményeit is.

Nekem ez az este tisztelet: tisztelet édesapám, Juhász Ferenc költő, és nagynéném, Gutai Magda költő barátjának. Szabó Magdával ugyanis levelezett nagynéném, épp a napokban találtam meg a számtalan képeslapot, vallomást, kérdést és választ tartalmazó, érzékeny sorokat. Tisztelet a nőnek, aki erejével, kitartásával, hitével példaként áll előttem. Tisztelet az írónak, aki örök érvényű regényeket és verseket hozott létre. Tisztelet a magyar irodalomnak, mert születésemtől érzem, de ma hiszem: #azirodalomvilágnézet!

ICON. Április 13-án, a Várkert Bazár nagyszabású estjén bemutatják Szabó Magda gyűjteményes verseskötetét, a költeményeket Gryllus Dorka színművész tolmácsolja. Az est második felében az írónő tiszteletére dedikált divatkollekció is bemutatkozik. Tervező: Náray Tamás. Az est vendégei: Kemény Zsófi költő, slammer, Gryllus Dorka színművész, Ugron Zsolna író, Náray Tamás divattervező, festőművész, Jolsvai Júlia főszerkesztő (Jaffa Kiadó), Dian Viktória főszerkesztő (Móra Kiadó), Prőhle Gergely, a PIM Főigazgatója. Házigazda: Juhász Anna. Még több infóért katt ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.