Jolsvai Júlia: Szabó Magda költészete megelőlegezi a prózáját

.konyvesblog. | 2017. április 09. |

szm004_pim.jpg

Kép forrása: Jaffa Kiadó

Április 13-án ICON – SZABÓ MAGDA címmel nagyszabású centenáriumi esttel emlékeznek a Várkert Bazárban a Katalin utca, az Abigél, Az őz, Az ajtó és megannyi mű kultikus szerzőjére. Az est néhány résztvevőjét arra kértük, meséljék el, mit jelent nekik az írónő munkássága, az általa képviselt szellemiség. Elsőként Jolsvai Júlia, az életművet gondozó Jaffa Kiadó főszerkesztőjének válaszát mutatjuk.

Kevesen tudják, hogy Szabó Magda pályáját költőként kezdte, ráadásul még soha nem jelentek meg a versei ilyen teljességükben, ahogy most. A Szabó Magda Centenárium kiváló alkalmat biztosít e nemes feladat beteljesítésére, hogy a Jaffa Kiadó, az életműsorozat gondozója, megjelentesse az írónő verseskötetét, a Szüretet. Szabó Magda költészete szenzitív, érzelemgazdag, ambivalens szólamokat penget, különösen érzékeny a körülötte lévő világ változásaira. A költészete, mondhatni, megelőlegezi a prózáját.

Szabó Magda lírikus alkat, hogy tíz év kényszerű hallgatás után nem költőként folytatta pályáját, az inkább a körülményeknek volt köszönhető. Verseit még soha nem olvashattuk teljes kiadásban, ahogy most, szöveggondozott formában, mutatóval, a szövegek keletkezését feltáró utószóval.

A Szabó Magda-életműsorozatban eddig 13 kötet jelent meg, és még velem is megesik, aki az elmúlt két évemet lényegében vele töltöttem, hogy nem értem, nem tudom megfejteni, nem tudok a mélyére ásni a mondanivalójának. Nemrég jelent meg a Disznótor című regénye például, ahol minden egyes élet félresiklott, ahol mindenki mással van, mint akivel lennie kellene, vagy akivel szeretett volna lenni. Nagyon nehezen érthető számomra, hogy hogy lehet az, hogy emberek ennyire nem urai a sorsuknak, ennyire nem képesek irányítani azt, csak sodródnak, mint egy görög sorstragédiában. Évtizedeket leélnek élethazugságokban, majd egyszer csak, egy váratlan esemény hatására felrobban az egész, és mindennek vége.

Minden Szabó Magda-regényre az érzelemgazdagság jellemző, és nincs igazán példa a kortárs magyar irodalomban arra, hogy hétköznapi emberek átlagos életében megrajzolta volna valaki ezt az érzelemgazdagságot. A nagyon erős érzelmek, a lélektani vonatkozások állnak a középpontban, melyeket olvasva először nagyon nehezen is értjük, miért éreznek a szereplők így. Aztán összerakjuk a mozaikokat, és megállunk egy pillanatra, hiszen Szabó Magdát olvasva tükörbe nézünk, melyben önmagunkat és a környezetünket látjuk.

Arra kényszerít minket, hogy szembenézzünk önmagunkkal, ez pedig felzaklatja az olvasót; egyszerre vonzó és ijesztő is.

Ezekben a történetekben nagyon erős nők szerepelnek főként, akiket nem tudunk feltétlenül pozitívnak látni. Mindkét oldaluk feltárul előttünk, észrevesszük a gyarlóságaikat, a gyengeségeiket, de az erősségeiket is, megfigyelhetünk bennük olyan tulajdonságokat, melyek számunkra pozitívak. Ahogy Emerenc és az írónő közötti kapcsolatban, Az ajtóban is van igaz szeretet, valódi, mély érzések, de közben végig ott lebeg a szemünk előtt a kérdés: dönthetek-e bárki sorsáról, életéről, haláláról?

ICON. Április 13-án, a Várkert Bazár nagyszabású estjén bemutatják Szabó Magda gyűjteményes verseskötetét, a költeményeket Gryllus Dorka színművész tolmácsolja. Az est második felében az írónő tiszteletére dedikált divatkollekció is bemutatkozik. Tervező: Náray Tamás. Az est vendégei: Kemény Zsófi költő, slammer, Gryllus Dorka színművész, Ugron Zsolna író, Náray Tamás divattervező, festőművész, Jolsvai Júlia főszerkesztő (Jaffa Kiadó), Dian Viktória főszerkesztő (Móra Kiadó), Prőhle Gergely a PIM Főigazgatója. Házigazda: Juhász Anna. Még több infóért katt ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.