Náray Tamás: A szüleim után Szabó Magda tanított a legtöbbet az emberi jellemről

.konyvesblog. | 2017. április 10. |

szm006_pim.jpgKép forrása: Jaffa Kiadó

Április 13-án ICON – SZABÓ MAGDA címmel nagyszabású centenáriumi esttel emlékeznek a Várkert Bazárban a Katalin utca, az Abigél, Az őz, Az ajtó és megannyi mű kultikus szerzőjére. Az est néhány résztvevőjét arra kértük, meséljék el, mit jelent nekik az írónő munkássága, az általa képviselt szellemiség. Ezúttal Náray Tamás válaszol, aki különleges kollekciót tervezett Szabó tiszteletére. (Jolsvai Júlia válaszát ITT találjátok)

Túl azon, hogy volt az életünkben egy nagy találkozás, ott vannak a gyökereink, Debrecen, a kálvinista Róma, az otthon, az örök haza. Mai napig, pedig annak éppen negyven éve, hogy a szülői házból elköltöztem, ha visszautazom anyámhoz, mert apám sajnos már nem él, azt mondom, megyek haza. Egészen az utóbbi évekig nem volt tudomásom arról, hogy ő is ezt mondja, amikor megtudtam, beleremegett a szívem. Apám, akinek elvesztése mai napig nyílt sebként tátong a lelkemen, arra tanított, hogy a jó cselekedeteinkért járó hálátlanságot nagylelkűen kell elfogadnunk. Szabó Magdától pedig azt olvastam, hogy aki nem tud hálát érezni, valaki iránt, aki vele csak egyszer is jót tett, abban az emberben egy szemernyi tisztesség sincsen. A szüleim után tőle tudtam meg legtöbbet az emberi jellemről. Az érzelmekről, az indulatokról, a becsületről, a kitartásról és mindarról, ami örökérvényű meghatározója földi életünknek: a szeretetről. Arról az érzésről, amely sokszor a gyűlöletnél is erősebb indíték a gonoszságra. Ezért aktuális minden sora ma is, tegnap is és az lesz ötven év múlva is. Életműve méltó, élete követendő példa. 

Ma azzal a meghatározással illetnénk őt, hogy “ikon”. Mert Szabó Magda szép volt, kívül is, és belül is, különleges, feszítő harmónia áradt belőle, árad ma is a soraiból. A szépség írója is, nem csak a szereteté, minden betűjének enyhén kábító hatása van: óv, ölel, eligazít, gyönyörködtet és védelmez. Pedig Freud óta tudjuk, a szépségnek nincsen nyilvánvaló haszna, vagy kulturális szükségessége, nem nyújt védelmet a szenvedéssel szemben, de van egy közös tulajdonsága az irodalommal és Szabó Magdával: az ember nem tud meglenni nélküle.

ICON. Április 13-án, a Várkert Bazár nagyszabású estjén bemutatják Szabó Magda gyűjteményes verseskötetét, a költeményeket Gryllus Dorka színművész tolmácsolja. Az est második felében az írónő tiszteletére dedikált divatkollekció is bemutatkozik. Tervező: Náray Tamás. Az est vendégei: Kemény Zsófi költő, slammer, Gryllus Dorka színművész, Ugron Zsolna író, Náray Tamás divattervező, festőművész, Jolsvai Júlia főszerkesztő (Jaffa Kiadó), Dian Viktória főszerkesztő (Móra Kiadó), Prőhle Gergely a PIM Főigazgatója. Házigazda: Juhász Anna. Még több infóért katt ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.