Jonasson szerint a bosszúban rengeteg a humor, amíg az megmarad elméletinek

Jonasson szerint a bosszúban rengeteg a humor, amíg az megmarad elméletinek

A pandémia felülírta a Margó eredeti terveit is, így Jonas Jonasson ezúttal online adott interjút Balázsy Pannának, aki a művészetekről, írásról és a bosszú fogalmáról is faggatta a svéd írót. Közben kiderült, mi írt neki egy százéves kanadai olvasója, és az egyik szerzői útján mire kérte egy házaspár.

Ruff Orsolya | 2020. október 15. |

Az őszi Margó egyik külföldi meghívottja lett volna a svéd Jonas Jonasson, a pandémia miatt viszont az idei látogatása elmaradt, Balázsy Panna így online beszélgetett vele. Jonassont itthon - és a világon mindenütt - leginkább A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényéről ismerik, első könyve megjelenésekor mi is interjúztunk vele (ha valakinek megvan a legeslegeslő nyomtatott Könyves Magazin egy példánya, érdemes fellapozni), most viszont új kötetéről beszélt, amely az Édes a Bosszú Részvénytársaság címet kapta.

Jonas Jonasson
Édes a Bosszú Részvénytársaság
Ford.: Kúnos László, Athenaeum Kiadó, 2020, 374 oldal

A beszélgetés elején ugyanakkor adta magát a járványhelyzet, és mindaz a változás, amit a pandémia egy író életébe is hozott. Jonasson elmondta, hogy legutóbb Japánban és Koreában járt, de utána le kellett mondania minden útját, így a magyarországit is, legjobban pedig azt sajnálja, hogy nem találkozhat a nemzetközi olvasókkal. Elmesélt egy vicces esetet is, amikor Tokióban egy pár csak azért állt két órát sorban, hogy megkérjék Jonassont, mondja el a gyerekeiknek, milyen fontos alaposan végigolvasni a házi feladatot. Az olvasók időről időre valódi leveleket is írnak neki, egyszer például kapott egy szerelmes levelet egy százéves kanadai hölgytől, aki Jonasson első regényére utalva azt írta, már ő is szívesen kimászott volna az idősotthon ablakán, ha a szobája nem a harmadikon lenne.

Kiderült, hogy a svéd író nemrég költözött abba a lakásba, ahonnan az interjút is adta, előtte évekig Gotland szigetén élt, most viszont Stockholm egyik külvárosában. Szerencsésnek tartja magát, mert bárhol tud írni, akár a vonaton is - ilyenkor bedugja a fülhallgatóját, és Mozartot vagy Schubertet hallgat. "Eléggé nagy hévvel szoktam írni", vallja Jonasson, aki ha benne van abban a bizonyos buborékban, akkor éjjel-nappal együtt él a szöveggel:

"Olyankor teljesen más ember vagyok".

Ha valamilyen személyes okból ki kell lépnie az írói buborékból, mindig megvan a kockázata annak, hogy a tervezett egy-két nap hetekig is elnyúlhat.

Balázsy Panna az új könyvet úgy summázta, hogy az a szabad művészetről szól, ami az önkényuralom legnagyobb ellensége, valamint a bosszúról és egy maszáj harcosról és gyógyítóról, ugyanakkor kíváncsi volt arra, hogyan jött létre ezek kombinációja. Jonasson szerint mindig nagyon nehéz megválaszolni azt a kérdést, honnan jönnek egy író ötletei, de néhány éve magáévá tette egy svéd humorista mondását, miszerint „egy kis észak-németországi gyárból” szerzi be őket. Egészen addig ez volt a bevett válasza, amíg egy olaszországi interjún a kissé figyelmetlen újságíró vissza nem kérdezett, hogy pontosan mi is a gyár neve. Jonasson szerint minden könyvének sajátja egy komoly alaphangulat, és hogy mindez elviselhető legyen, hozzátesz valamit a saját személyiségéből is, egy kis humort, melegséget. Az új könyvre utalva azt mondta, hogy szerinte a bosszú gondolatában rengeteg a humor, amíg az megmarad elméleti síkon.

A kötetben megjelenik Irma Stern festőművész alakja is. Bár ez eredetileg nem volt tervben, Jonasson azt viszont már a legelején tudta, hogy a művészetet valahogy bele akarja szőni a cselekménybe. Így történt, hogy felhívott egy komoly svéd műkereskedőt azzal, hogy segítene-e neki egy-két festmény hamisításában. Szerencsére a műkereskedő előtt nem volt ismeretlen az író neve, így később párszor együtt is ebédeltek, és szigorúan elméleti síkon elkövettek minden olyan illegális dolgot, amit csak a művészetben el lehet követni. Jonasson bevallotta, hogy korábban nem ismerte Irma Sternt, Fokvárosban viszont ellátogatott a festő emlékének szentelt múzeumba, és rögtön tudta, hogy ő kell a regényébe.

Az Édes a Bosszú Rt. segít a bosszúállás lebonyolításában - Könyves magazin

Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteinél, ez nem olyan lesz egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekménynek rajtuk kívül fontos szereplője még egy afrikai javasember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó.

A könyvben megemlíti Hitlert is, aki Adolf néven szerepel, mivel nem akarta, hogy a középpontba kerüljön. Jonasson szerint Hitlernek a harmincas évek művészetéről, irodalmáról alkotott véleménye nagyon hasonlít ahhoz, ami jelenleg például Kína álláspontja – mégpedig az, hogy a kínai művészet elsődleges célja megerősíteni a kínai kultúrát és a büszke kínai népet. Hozzátette, hogy a svéd nacionalista pártoknak is határozott véleményük van arról, milyennek kell lennie a művészetnek.

Szerinte viszont a művészet lényege éppen az, hogy szabad lehessen.

Európában szerinte megfigyelhető egy tendencia, és jelenleg közelebb vagyunk a nacionalizmushoz, mint az európaisághoz, ám ha a történelmet nézzük, azt látjuk, hogy irányzatok jönnek-mennek.Úgy látja, ami újra egységbe forraszthatná az európaiakat, csak egy nagy klímakatasztrófa lehetne, hiszen akkor az emberek nem egymással hadakoznának, hanem közösen keresnének valamilyen megoldást.

Nyitókép via

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

A Margó Irodalmi Fesztivált október 15–18. között szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg a Várkert Bazárban. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal  várják az érdeklődőket.

 

...
Beleolvasó

Az Édes a Bosszú Rt. segít a bosszúállás lebonyolításában

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – a törvényesség határain belül. Olvass bele!

...
Nagy

Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Összegyűjtöttük nektek, milyen külföldi könyvekkel és szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt.