Ezeket a programokat ne hagyjátok ki az idei könyvfeszten!

.konyvesblog. | 2018. április 19. |

Fotó: Valuska Gábor

Hivatalosan ma veszi kezdetét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol rengeteg program és beszélgetés is várja az érdeklődőket. A teljes programtervezetért érdemes felkeresni a könyvfeszt honlapját, de mi most kiválogattuk nektek a legizgalmasabbakat.

Április 19. csütörtök

Az idei könyvfesztiválnak a német Daniel Kehlmann a díszvendége. Az elmúlt napokban mi is sokat foglalkoztunk vele: mutattunk öt könyvet azoknak, akik most ismerkednek az ő műveivel, interjúztunk állandó fordítójával, Fodor Zsuzsával, és legújabb regénye a hét könyve volt nálunk (a regényből ITT el is tudtok olvasni egy részletet). Kehlmann-nal csütörtökön 16 órakor Lévai Balázs beszélget a Millenáris B épületében, a galérián, a beszélgetés után átadják a Budapest Nagydíjat, a laudációt Darvasi László mondja.

Április 20. péntek

Nők a mai európai irodalomban címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést az Európa Pontban pénteken 14.30-tól. Résztvevők: Clare Azzopardi (Málta), Ivana Djilas (Szlovénia), Theresia Enzensberger (Németország), Nora Ikstena (Lettország), Maria A. Ioannou (Ciprus), Jana Juráňová (Szlovákia), Emy Koopman (Hollandia), Anita Furu (Dánia) és Dulce Garcia (Portugália). Moderátor: Bán Zsófia.

Népszabadság-órát tartanak 15 órától a Szabó Magda teremben, a moderátor Szemere Katalin, a résztvevők pedig az egykori Népszabadság munkatársai, a megszűnés óta megjelent és megjelenő könyvek szerzői lesznek (Csákvári Géza, Csepelyi Adrienn, Hegyi Iván, Herczeg Szonja, Hargitai Miklós, Kácsor Zsolt, Kelen Károly, Lakner Zoltán, Murányi András, N. Kósa Judit, Papp Sándor Zsigmond, Pető Péter, Rab László, Tóth Ákos és Uj Péter).

17.30-tól szlovén-magyar költői estet tartanak az Osztovits Levente teremben, a résztvevők: Térey János, Tóth Krisztina, Vörös István, Kristina Kočan, Andrej Brvar és Aleš Šteger.

Április 21. szombat

Text címmel Dmitry Glukhovsky és Karafiáth Orsolya beszélgetését hallgathatjuk meg a Supka Géza teremben 10.30-tól. Ezután még pont van annyi időnk, hogy átérjünk a Márai Sándor terembe, ahol Melyik talál? címmel a PIM Arany János-kiállításához kapcsolódó kiadványokról beszélget Nényei Pál író, középiskolai tanár; Kaszap-Asztalos Emese irodalomtörténész, muzeológus; Sidó Anna művészettörténész, muzeológus és Vaderna Gábor irodalomtörténész, a kötetek szerkesztői. A moderátor: Valuska László újságíró, szerkesztő.

14 órától megint Daniel Kehlmann követel figyelmet magának, akkor mutatják be ugyanis legújabb, Tyll című regényét az Osztovits Levente teremben. A szerzővel Grecsó Krisztián beszélget. Ezzel egy időben kezdődik a Szabó Magda teremben „Érted is, amit olvasol...?” Megjelent az új Biblia – magyarázó jegyzetekkel kiadás címmel tartanak beszélgetést. Moderátor: Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. Résztvevők: Nádas Péter író, Karasszon István teológus és Galsi Árpád igazgató. Közreműködik: Kéringer László énekművész. Ugyancsak 14 órától tartják Finy Petra Akkor is című új könyvének bemutatóját, a szerzővel Jakupcsek Gabriella beszélget (helyszín: Votisky Zsuzsa terem).

14 órakor kezdődik a Kner Imre teremben a József Attila – Tanulmányok és cikkek 1930–1937 (kritikai kiadás) című kötet bemutatója. A bemutatót Váradi Péter főszerkesztő nyitja meg, a moderátor: Angyalosy Gergely. Résztvevők: Spiró György, Tverdota György és Veres András. A román irodalom iránt érdeklődők 14 órakor a B4 stand felé vegyék az irányt, ekkor kezdődik ugyanis az Intimitás és nyilvános tér a kortárs román regényekben című beszélgetés. Résztvevők: Ana Maria Sandu, Dan Lungu és Alex Goldiş irodalomkritikus, a moderátor: Alex Goldiş. (Tolmácsol: Nagy Lajos.) Ugyancsak 14 órakor kezdődik Kovács Bálint Puszild meg – A zaklatás természetrajza című könyvének bemutatója. Az Index újságírója által jegyzett kötet a zaklatási botrányok hátterét igyekszik feltárni (helyszín: K24 stand).

15 órakor mutatják be Varró Dániel Aki szépen butáskodik című apanaplóját. Az íróval Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója beszélget (helyszín: Gyerek(b)irodalom). Ugyancsak 15 órakor veszi kezdetét a B4 standon Maja Lunde A méhek története című regényének bemutatója, a szerzővel Dragomán György író és Patat Bence műfordító beszélget. Mindeközben – ugyancsak 15 órai kezdettel – a B33 standon Kortárs-író-lét címmel a visegrádi országok fiatal írói beszélgetnek. Résztvevők: Csutak Gabi, Weronika Gogola, Matěj Hořava és Jakub Juhás; a moderátor: Fehér Renátó.

16 órától Tisza Kata terápiás verseit ismerhetik meg az érdeklődők, az Osztovits Levente teremben ekkor kezdődik A legjobb hely a városban te vagy című kötetének bemutatója. A szerzővel Faragó Borbála irodalmár, párkapcsolati tanácsadó beszélget. Szintén 16 órakor kezdődik Robert Menasse A főváros című regényének bemutatója; az osztrák író tavaly ezzel a könyvével nyerte el a Német Könyvdíjat. Moderátor: Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke; résztvevők: a szerző, Győri László műfordító és a Geopen Kiadó munkatársai.

16.30-kor kezdődik Mathias Énard dupla könyvbemutatója: a Goncourt-díjas francia szerzőnek egyszerre két könyve is megjelent magyarul, az Iránytűt a Magvető, Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regényt a Jelenkor adta ki. A szerzővel Dunajcsik Mátyás beszélget a Supka Géza teremben.

17 órakor kezdődik az Osztovits Levente teremben „Elfoglalom az éjszaka helyét” címmel Háy János Vietnámból való műfordításkötetének bemutatója. Ezzel egyidejűleg mutatják be a B33 standon Irena Brežná Hálátlan idegen című regényét. A szerzővel Kiss Noémi író és Vályi-Horváth Erika műfordító beszélget. A sikeres ember sine qua csimborasszója címmel 17.15-kor kezdődik Uj Péter Önbizalompunpa című könyvének bemutatója a Márai Sándor teremben, a szerzővel Szabó Tibor Benjámin beszélget.

Április 22. vasárnap

11 órakor kezdődik Szabó T. Anna Határ című kötetének bemutatója a Supka Géza teremben; a szerzővel D. Tóth Kriszta beszélget. 11.30-kor Boldizsár Ildikó Hamupipőke Facebook-profilja című könyvével ismerkedhetnek az érdeklődők; a szerzőt Szily Nóra faggatja az Osztovits Levente teremben.

A délutánt Shakespeare-rel indíthatjuk: 13 órától mutatják be az Osztovits Levente teremben Nádasdy Ádám új Shakespeare-fordításait. Résztvevők: Nádasdy Ádám és László Ferenc. Közreműködnek: Kókai Tünde és Polgár Csaba. Rögtön a Nádasdy-bemutató után, 14 órakor kezdődik Jón Kalman Stefánsson A halaknak nincs lábuk című kötetének bemutatója, a szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

A kora délután megint sűrű lesz, hiszen 14 órai kezdettel mutatják be Kemény István Nílus és Guillaume Métayer Türelemüveg című köteteit a Szabó Magda teremben (a szerzőkkel Tóth Krisztina beszélget), és ugyancsak 14 órakor találkozhatnak az olvasók a Vörös lázadás-trilógia írójával, az amerikai Pierce Brownnal (helyszín: Supka Géza teremben).