Daniel Kehlmann lesz a 2018-as könyvfesztivál díszvendége

.konyvesblog. | 2017. július 10. |

Fotó: Valuska Gábor

A német Daniel Kehlmann lesz a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2018. április 19. és 22. között - ezt az író magyarországi kiadója, a Magvető írta ki Facebook-oldalán. Kehlmann a Magvető és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése meghívására érkezik a rendezvényre. "Az olvasók az ősszel megjelenő kisregénnyel és az Én és Kaminski új kiadásával hangolódhatnak a díszvendégségre, a könyvfesztiválon pedig az új Kehlmann-regényt vehetik kezükbe" - írta a kiadó.

Kehlmann két éve járt legutóbb a könyvfesztiválon (pont, amikor író-barátja, az amerikai Jonathan Franzen volt a díszvendég), akkor megjelent új regényéről, az F-ről, és persze A világ fölméréséről is beszélgettünk vele. Egyebek között ezt mondta:

Érdekes módon ‒ és ezt már többen megállapították előttem ‒ a németek kevésbé értékelik a regényeim humorát más nemzetekhez képest. Nem arról van szó, hogy a németeknek nincs humorérzékük, sok nagyon humoros német író van, de igaz, hogy a német olvasóközönségnek néha problémát okoz észrevenni a humort, ezért valami mást is adni kell nekik a regényekben. A világ fölmérését Németországban elsősorban történelmi regényként tartják számon, míg külföldön Németországról, a németekről szóló komédiaként.

A teljes interjúért kattintsatok ide:

Daniel Kehlmann: „Tetszett a Rubik-kockával játszó felnőtt pap gondolata"

Fotó: Valuska Gábor Ha elkészítenénk az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeinek kapcsolati hálóját, Jonathan Franzen és Etgar Keret közös pontja egészen bizonyosan Németország Wunderkindje, Daniel Kehlmann lenne. A Bécsben felnőtt, jelenleg Berlinben élő fiatal író számára A világ fölmérése című, a történelmi regények konvencióit és karakterjegyeit zseniálisan kiforgató műve hozta el a nemzetközi ismertséget, F című könyvében pedig a családregény műfajával kísérletezik.