Ezeket a könyveket jelölték idén Margó-díjra (2. rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén Margó-díjra (2. rész)

.konyvesblog. | 2017. szeptember 04. |

margodij.jpg

Az őszi Margón kiderül majd, ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már harmadik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjátadó keretében adják át Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját, amit olyan 35 év alatti elsőkötetes író kaphat, akinek látásmódja egyéni, könyve pedig friss és izgalmas. Az idei mezőny 24 könyvből áll, a jelöltek közt akad párhuzamos tinilánytörténet, döglődő oktopusz és egy rakás újságíró szépírói szerepben. Eredményhirdetés 2017. október 22-én a Teslában. Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Ezeket a könyveket jelölték idén Margó-díjra (1. rész)

Az őszi Margón kiderül majd, ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már harmadik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a...

Gulyás Péter A végtelen térségek örök hallgatása

Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása

Könyvmolyképző Kiadó Kft., 248 oldal, 2016, 2549 Ft

 

Egy középiskolai tanár, Gulyás Péter megírta első regényét, ami egy gimnazista thriller morális kérdésekkel. Az érettségi napja önmagában is elég stresszes, de mi történik akkor, ha még nyomozni is kell, hogy valakinek megmentsük az életét? Nyomozás, halál, gyászmunka, sokkoló jelenet és filozófiaidézet is van a regényben. 

Kritikánk itt olvasható>>

Csendes Nóra: Zápor utca

Csendes Nóra: Zápor utca

Könyvmolyképző Kiadó Kft. 384 old., 2016, 2549 Ft

 

Két tizennyolc éves lány, a városi gimnazista, Bogi, és az alföldi faluban élő Róza párhuzamos története ötven év különbséggel. A szerző, Csendes Nóra szintén tizennyolc éves, a Könyvmolyképző legfiatalabb szerzője.

Kocsis Árpád: Octopus

Kocsis Árpád: Oktopusz

Magvető-Forum, 2017, 90 oldal, 2499 HUF

 

Ki gondolta volna, hogy polip szenvedéseiről olvashatunk 2017-ben? És azt, hogy a takarítók szubkultúráját is megismerjük? Kocsis Árpád kisregényében egy üvegépület diszkrét, de drága környezetében neonfény világítja meg a takarítókat, akik nem értik, mi bajuk az egzotikus halaknak és puhatestűeknek belső medencében.

Részlet a könyvből>>

Décsy Eszter: Ördöggerinc

Décsy Eszter: Ördöggerinc

NOW Books, 2016, 3200 Ft

 

Egy könyv, amit egyszerre kell olvasni és hallgatni. Décsy Eszter kísérlete kitágítja a könyv határait, a sztorit pedig szabadon engedi. A három egymáshoz kapcsolódó történet Kalapos Éva Veronika, Kautzky Armand és Pálos Hanna előadásában szólal meg.

Herczeg Szonja: Kis üdítő, kis krumpli

Herczeg Szonja: Kis üdítő, kis krumpli

Scolar Kiadó, 192 oldal, 2017, 2750 Ft

 

Harmincegy novella veszteségről, drámáról és drámázásról, valamint egy egész pici reményről. Minden kis történetet rögzíteni kell, ez az egyik fontos tanulság a Magyar Nemzet újságírója, Herczeg Szonja első könyvének. 

Pető Péter: Leshatár

Pető Péter: Leshatár

Kalligram, 2017, 256 oldal, 2990 HUF

 

A volt népszabadságos, most 24.hu-s újságíró, Pető Péter első regénye egy futballbíró nézőpontjából, vicces, néha melankolikus mikrosztorikon keresztül mutatja meg a magára hagyott Észak-Magyarországot. Talán a világirodalom egyetlen regénye, ami egy játékvezető nézőpontjából mesél a fociról. 

Részlet a regényből>>

Kritika a Leshatárról>> 

Szerényi Szabolcs: Éhség

Szerényi Szabolcs: Éhség

Fiatal Írók Szövetsége, 2017, 112 oldal, 1600 HUF

 

Az biztos, hogy az elmúlt egy évben nem írtak ehhez hasonlóan beteg és fura, ám pont ezért izgalmas könyvet. Valaki fát növeszt magában, más meg uszonyt növeszt, miközben a felső tízezer gasztrosznobságból felzabálja önmagát. A Kreatív főszerkesztő-helyettesének első novelláskötete felkavaró és szórakoztató egyszerre.

Részlet a kötetből>>

T. Rytha: Az álomjáró - Időutazók

T. Rytha: Az álomjáró - Időutazók

Publio, 248 oldal, 990 Ft

 

Négy főszereplőt, és két idősíkot mozgat első regényében Tóth Rita. Az egyik percben még a lovagok korában járunk a XVI. században, majd hirtelen San Franciscóban találjuk magunkat 2020-ban. Két férfi érkezik a múltból, hogy megszerezzen valamit két lánytól, akiknek egyike mások álmaiban is képes kirándulni.

Szöllősi Mátyás: Váltóáram

Szöllősi Mátyás: Váltóáram

Európa, 2016, 312 oldal, 3290 HUF

 

Budapesten megjelenik egy szupernóva, miközben emberek érkeznek egy számukra fontos ponthoz az életükben. Kilenc történet rólunk és mindennapi bajainkról, ami olyan egyszerűen, szabadon és vizuálisan beszél, mint amikor egy független filmben megcsillan a napfény a kamera lencséjén. Melankólia, erős történetek és jó stílus.

Részlet a könyvből>>

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva - Szappanopera 1.

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva - Szappanopera 1.

Tilos az Á Könyvek, 2016, 333 oldal, 2990 HUF

 

Melyik sorozatrajongó kamasz ne álmodozott volna legalább egyszer az életben arról, hogy beválogatják a kedvencei közé? Szirmay Ágnes hősnője meg is lépi azt, amiről mások csak ábrándoznak, a castingra pedig elrángatja legjobb barátját is, akibe titokban és reménytelenül szerelmes. A forgatáson cikis és vicces helyzetek váltják egymást, mi pedig csak reménykedhetünk benne, hogy ha nem is pont ez, de valami nagyon hasonló már megtörtént a legrégebben futó magyar szappanopera forgatásain is.

Fekete L. Alfonz: A mosolygó zsonglőr

Fekete L. Alfonz: A mosolygó zsonglőr

PRAE.hu, 2016, 143 oldal, 2500 HUF

 

A zsonglőr mosolyog és a gyerekkor ikonikus alakjaival dobálózik. Kacor király, Vitéz László és Róka Rudi találnak egymásra Fekete L. Alfonz testközpontú, szatirikus weird-novelláiban, melyek többek közt a népmeséből, a horror és a fantasy zsáneréből és a történelemből merítenek ihletet. Éhgyomorra történő fogyasztásuk erősen ellenjavallott.

(A JAKKendő-díjnál kezd mintául mutatkozni a kannibalizmus, a tavalyi győztes, Papp-Zakor Ilka kötetében, az Angyalvacsorában angyalokat faltak jóízűen a szereplők >>ember-e az angyal, merülhet fel a kérdés, de mivel a novellában emberszabású, ezt is kannibalizmusnak tekintjük<<, az A mosolygó zsonglőrben pedig bő olajban sütik ki Kun Bélát. – a szerk.)

Lovász Erika: A varázsgömb titka

Lovász Erika: A varázsgömb titka

Publio, 2017, 173 oldal, 2990 HUF

 

A gyerekotthonban felnőtt Doris szeretné kideríteni, miért felejtették a szülészeten. Nyomozni kezd édesanyja után, és egy antikváriumban különös könyv akad a kezébe. A varázsgömb titka című könyvecskét kézzel írták, és talán nem is olyan véletlen, hogy épp Doris talált rá.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Pozsonyi Pagony, 2016, 210 oldal, 2490 HUF

 

Egy gyereket megaláznak a saját osztálytársai, az esetről fotó készül, amely aztán felkerül a Facebookra. De ki a tettes és ki az áldozat? Wéber Anikó első regénye leginkább novellák laza füzéreként olvasható, melyben minden fejezet egy-egy gyerek nézőpontját mutatja be. Az osztály tagjainak megismerése ugyanakkor csak még több kérdést vet fel, hiszen még a legmagabiztosabb gyerekről is kiderül, hogy valójában mennyi félelemmel és szorongással küzd. Ez pedig azt sugallja, hogy potenciálisan akár ő is lehet az osztály vesztese.

Kritikánk a könyvről>>

Interjú Wéber Anikóval>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.