Hallgasd meg A hollót száz híresség hangján!

Hallgasd meg A hollót száz híresség hangján!

Edgar Allan Poe verse a 19. század közepén körbeturnézta az Egyesült Államok irodalmi lapjait, aztán megbabonázta Baudelaire-t, inspirálta Nabokovot és Malamudot, megihlette Ravelt és Gauguint, és egy amerikaifoci csapatnak is nevet adott. Megmutatjuk, hogy hangzik A holló, ha Neil Gaiman, Lou Reed, Stan Lee, netán Balsai Móni, David Bowie vagy Miki egér olvassa fel a sorait.

Nyitókép: replit.com

Vass Norbert | 2023. november 02. |

Vándorszínészek gyermeke volt, és a detektívtörténetek atyjának nevezik. Edgar Allan Poe szenvedélyes olvasó, ivó és szerencsejáték-adósság felhalmozó hírében állt. Ez a nevelőszülők által felkarolt, Angliában pallérozódott, a West Point Akadémiáról elbocsátott kadét marslakókról és űrrepülésről közölt különböző lapokban áltudósításokat. Az első novellisták és az utolsó rendíthetetlen szerelmesek egyikének számított. Nem mellesleg költőként is elképesztő hatást gyakorolt. Ez utóbbiról elég annyit mondani, hogy a modernség origójának számító Baudelaire mesterének és példaképének vallotta,

és lelkesen fordította franciára a verseit.

A holló talán Poe legnagyobb hatású költeménye mind közül. Először barátjának és korábbi munkaadójának, George Rex Grahamnek mutatta meg a szöveget, valamikor 1844 vége felé. A philadelphiai Graham's Magazine alapító-szerkesztőjének nem tetszett túlságosan a véglegesnek még aligha tekinthető változat, ezért nem közölte azt, a szerzőnek viszont – barátsága jeleként – 15 dollárt a zsebébe csúsztatott.

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát
Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

Január elején került fel a Netflixre Christian Bale és Harry Melling főszereplésével a Halványkék szemek, amiben egy visszavonult rendőr egy Edgar Allan Poe nevű kadét segítségével nyomoz egy rituális sorozatgyilkosság ügyében. Cikkünkből kiderül, hogy szemben más 19. századi szerzőkkel, Poe-t egészen hamar elkezdték mozifilmekben szerepeltetni. De mi ennek az oka? Hogyan kapcsolódik össze Poe fordulatos élete a műveivel a nagyvásznon? És hogyan viszonyul ehhez a filmes hagyományhoz a Louis Bayard regényéből készült Halványkék szemek?

Tovább olvasok

Poe persze nem adta fel. Ehelyett eladta a verset a The American Review-nek, ami 9 dolláros honoráriumot fizetett a tizennyolc versszakért, és a 1845. februári számában, Quarles álnéven ‒ ami alighanem Francis Quarles angol költőre utal ‒ hozta le a költeményt. A vers első, Poe neve alatt publikált változata az Evening Mirrorban jelent meg, 1845. január 29-én,

ezt követően aztán körbeturnézta az Egyesült Államok irodalmi lapjainak javát.

Látva A holló fergeteges sikerét a Wiley and Putnam még 1845 júniusában megjelentetett egy Poe-prózakötetet, november 19-én pedig The Raven and Other Poems címmel kiadtak tőle egy versgyűjteményt is. Azóta a világ számos nyelvre lefordították a költeményt – magyarul tucatnyinál is több változat készült belőle –, ami inspirálta többek között Nabokovot és Malamudot, Paul Gauguint és Ray Bradburyt, és erről kapta a nevét az NFL-ben szereplő Baltimore Ravens amerikaifutball-csapata is.

-

A Baltimore Ravens logója. Forrás: The 33th Team

A költészet gyakorlata mellett Poe számára fontos volt a teória is. Az 1846-ban megjelent, The Philosophy of Composition című esszéjében, amelyben hosszan ír a munkamódszeréről, A holló születését hozza példaként. Részletesen szól a költői eszközökről, amelyeket a versben alkalmazott, megmutatja, melyik az a passzus, amelyből az egész költemény kinőtt, illetve indokolja a választott helyszínt és a zárlatot is. Egy alkotás lényege ‒ fejti ki ‒ a befogadóra gyakorolt hatás, és a ránk maradt források szerint ő maga is roppant hatásosan adta elő a műveit. Bár Poe hangja örökre elveszett ‒ hiszen pár évtizeddel a fonográf feltalálása előtt halt meg ‒, a Halványkék szemek című, 2022-ben megjelent filmben az őt megformáló Harry Melling a következőképp szaval egy limericket:

Amikor 1849-ben, vagyis a halála évében a költészet alapelveiről tartott előadást, Poe A holló felolvasásával zárta a szereplését, és bár az intonációja a történelem homályába veszett, a legismertebb verse megjelenése óta eltelt szűk száznyolcvan év alatt számos híresség olvasta fel a költeményt. Az alábbiakban az ő előadásaik közül szemezgetünk.

Christopher Lee Saruman és Dooku gróf megformálása mellett olyan klasszikus horrorszerepeket is eljátszott, mint Drakula gróf és Frankenstein teremtménye, úgyhogy a sötét történeteknek vitathatatlanul jó ismerője volt, érdemes tehát az ő változatával kezdeni:

Christopher Walken hangjához, és a vers tónusához is remekül passzol a Nothing Else Matters Apocalyptica-féle változata, ami a videó végén hallható:

Neil Gaiman kandallótűznél, gyertyafényben olvasott:

A Marvel-vezér, Stan Lee viszont nappali fényben, a saját plakátja előtt:

Lou Reed 2003-ban megjelent, The Raven című szólóalbumán novellák és versek felolvasásával és megzenésítésével hajt fejet a sötétség nálánál korábban élt hercege előtt, és természetesen a címadó szöveg is elhangzik az albumon:

Homer Simpson ugyan belealudt, de aztán cidrizett a versen rendesen:

Őze Lajos Babits Mihály fordításában szavalja a verset:

Latinovits Zoltán Tóth Árpád változatát mondja el:

Balsai Móni pedig Tóth Árpád, Koszolányi Dezső és Babits Mihály magyarításainak is felolvassa az első versszakát:

A végére pedig a címben ígért All Star-videó, amelyben ‒ Jordan Monsellnek hála ‒ Morgan Freeman, Johnny Cash, David Bowie, Ringo Starr, Adam Sandler, Antony Hopkins, Michael Cain, Christian Bale, Health Ledger, Woody Allen, Arnold Schwarzenegger, John Fitzgerald Kennedy, Shrek és Miki egér is elmond egy sort számos más híresség között:

 

Forrás: Open Culture, Literatura, Győri Szalon.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

A Halványkék szemekben Edgar Allan Poe egy rituális gyilkosságsorozat után nyomoz a Netflixen. Mi az oka, hogy Poe olyan hamar a moziban találta magát? Hogyan kapcsolódik össze Poe fordulatos élete a műveivel a nagyvásznon? És hogyan viszonyul ehhez a filmes hagyományhoz az új film?

...
Hírek

Poe koporsójának egy darabját is megkapta a múzeum

Közel hatvan, Edgar Allan Poe-hoz kapcsolódó tárgyat adományoztak a napokban a richmondi Poe Múzeumnak. Az adományok között van például az író zsebórája és koporsójának egy darabja is.

...
Hírek

Háromszázezer dollárért kelt el egy eredeti Poe-kézirat

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.